Vrem eficiență de pe ultimul loc. România are cei mai puțini bugetari din UE

de | 23.07.2025 09:32 | Național, Administrație

Deși premierul Ilie Bolojan a anunțat intenția de a lansa o nouă reformă a administrației publice și ”a băgat frica” în angajații din sectorul bugetar, iată că datele apărute arată că România are cel mai mic procentaj de angajați din sectorul public în UE, fapt ce reflectă o administrație slab reprezentată și probleme de eficiență, în ciuda planurilor de reformă și modernizare anunțate de autorități.

„Reorganizarea administrativă este o necesitate pentru România, dar i-aș minți pe români să le spun că va fi făcută anul acesta sau anul viitor”, a declarat Bolojan la începutul acestei luni într-o emisiune la Antena 3 CNN, potrivit celor de la News.ro. De asemenea, acesta a subliniat că o reformă profundă necesită timp și va începe cu o reformă ce ține de administrația publică locală.

România are cea mai scăzută proporție a angajaților publici în economie, afându-se la coada clasamentului UE, cu o proporție de 13,6 % din totalul lucrătorilor din țară cu mult sub media europeană care este de 22,9%. Astfel, datele publicate recent de Eurostat și analizate de Profit.ro conturează o altă situație: statul român este slab reprezentat ca angajator și suferă din cauza calității administrației mai mult decât a dimensiunii sale, potrivit celor de la stiripesurse.ro. Deși România are mai puțini funcționari decât aproape orice alt stat membru, percepția publică este adesea negativă, iar analizele interne sugerează că problema reală nu e dimensiunea sectorului public, ci performanța sa. De asemenea, potrivit sursei citate, lipsa de predictibilitate, suprareglementarea, clientelismul politic și digitalizarea întârziată afectează calitatea actului administrativ.

Statele nordice, precum Suedia (34,0%), Danemarca (29,8%) și Finlanda (29,9%), investesc constant în sistemele publice de sănătate, educație și protecție socială, România păstrează o prezență minimă a statului în economie, potrivit sursei citate. Din cei aproximativ 8,6 milioane de angajați, doar 1,18 milioane lucrează în sectorul public. În comparație cu datele din România și alte țări ca Bulgaria (17,2%), Italia (17,3 %), Slovenia (18,3 %), Cipru (18,7 %), Grecia (19,2 %), Ungaria (19,8%), au proporții mai mari de angajați la stat.

Foto descriptiv. Sursă foto: pexels.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Restricții de circulație pe Autostrada A1 București – Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole