În weekend, mai multe zone din Argeș au fost afectate de incendiile de vegetație care au devastat zeci de hectare de teren. Această situație alarmantă nu numai că a pus în pericol viețile și bunurile oamenilor, dar are și un impact negativ asupra mediului înconjurător.
Potrivit ISU Argeș, în perioada 27 iulie, ora 08:00 – 29 iulie, ora 08:00, pompierii au acționat pentru stingerea a 12 incendii de vegetație înregistrate pe raza județului nostru, fiind distrusă o suprafață de teren de peste 40 de hectare.
În urma acestora au ars anexe gospodărești, vegetație uscată, mărăciniș, deșeuri menajere și a fost afectată și o cultură de viță de vie. Totodată, în una
dintre situații, o persoană a suferit arsuri.
Aceste incendii se extind cu repeziciune și sunt, de cele mai multe ori, greu de controlat, astfel, salvatorii argeșeni au depus eforturi considerabile pentru limitarea pagubelor.
Aceste arderi necontrolate s-au produs astfel:
- orașul Ștefănești, au ars vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 10.000 mp;
- comuna Rătești, au ars vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 7.000 mp;
- comuna Bradu, la sosirea echipajelor ardeau în dezvoltare o cantitate de aproximativ 8.000 kg deșeuri menajere și mase plastice;
- comuna Albota, ardeau vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp, cu posibilitate de propagare la un parc auto;
- comuna Țițești, au ars în jur de 500 mp de vegetație uscată și mărăciniș;
- comuna Bradu, au ars în jur de 800 mp de vegetație uscată și mărăciniș și o cantitate de circa 500 kg deșeuri menajere;
- comuna Călinești, au ars în jur de 50.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș, cu posibilitate de propagare la pădurea învecinată;
- comuna Priboieni, au ars vegetație uscată, mărăciniș și literă de pădure, pe o suprafață de aproximativ 300.000 mp;
- comuna Bradu, au ars circa 200 mp de vegetație uscată și mărăciniș;
- comuna Uda, au ars în jur de 2.000 mp de vegetație uscată;
- comuna Vulturești, au ars circa 10.000 mp de vegetație uscată, cu posibilitate de propagare la pădurea din apropiere;
- comuna Ungheni, au ars în jur de 24.000 mp de vegetație uscată, aproximativ 200 mp cultură de viță de vie și au fost afectate patru anexe. La misiunea de stingere a participat și personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității.
Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
Având în vedere gradul de uscăciune a vegetație din această perioadă, pompierii fac apel la cetățeni: să nu utilizeze focul deschis pentru arderea deșeurilor și a vegetației și să nu arunce la întâmplare resturile de țigări.
Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
► Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
► Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
► Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
► Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
- Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
- Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Bărbat din Valea Danului depistat de polițiști conducând, deși avea permisul anulat