Zeus SA – clarificări în ancheta DIICOT: Toate contractele de lucrări au făcut obiectul unor proceduri de achiziţii în SICAP

de | 19.05.2025 20:57 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

Legat de implicarea companiei Zeus într-o anchetă DIICOT care a presupus, în data de 25 mai 2023, percheziţii la mai multe primării, instituţii publice şi firme, constructorul argeşean îşi propune să clarifice o serie de aspecte pe care le consideră nedrepte. Mai întâi de toate, reprezentanţii companiei ţin să precizeze că nici Zeus S.A., nici Best Construct S.R.L. şi nici Grigore Dobre nu deţin nicio calitate în vreun dosar de urmărire penală instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

În ceea ce priveşte contractele de lucrări pe care Zeus SA le-a executat la instituţiile vizate de percheziţii, despre care săptămânalul a publicat la vremea respectivă un amplu articol, reprezentanţii companiei ne-au transmis următorul punct de vedere:

„Se impune să precizăm că Zeus S.A. este o societate cu peste 25 ani în domeniul construcţiilor, timp în care am efectuat lucrări atât pentru entităţi private, cât şi pentru autorităţi publice, sens în care menţionăm că am colaborat cu aproape toate primăriile de pe raza jud. Argeş. Având în vedere că, de-a lungul timpului, am avut mereu între 200 şi 250 angajaţi, este firesc că am căutat să obţinem cât mai multe lucrări, pentru a putea susţine activitatea societăţii şi, implicit, plata salariilor angajaţilor noştri şi a impozitelor şi taxelor datorate către bugetul de stat şi cel local. În atare context, participăm în mod obişnuit la proceduri de achiziţii publice, fie de licitaţii, fie de atribuire directă.

Şi cu privire la contractele de lucrări descrise în articolul publicat de „Ancheta”, trebuie să menţionăm că au făcut obiectul unor proceduri de achiziţii, publicate în SICAP, astfel încât orice agent economic interesat ar fi avut posibilitatea să depună oferte. Subliniem faptul că nu a existat nicio contestare a procedurilor de achiziţie publică în urma cărora Zeus S.A. sau Best Construct au fost declarate câştigătoare.

Cu titlu general, precizăm că fiecare procedură de achiziţie publică are la bază un caiet de sarcini, în care sunt descrise lucrările ce trebuie efectuate, estimările de cost realizate pe baza unor standarde de cost şi listele de cantităţi, care sunt întocmite de către proiectanţi.

Întrucât aceste liste de cantităţi se întocmesc în fazele preliminare ale proiectului, de multe ori se întâmplă ca, datorită particularităţilor amplasamentului, să se descopere că sunt necesare modificări ale proiectului sau lucrări suplimentare care nu au fost previzionate iniţial. Din acest motiv se ajunge ca în final preţul lucrărilor să se majoreze faţă de cel stabilit iniţial prin contractele încheiate cu autorităţile contractuale.

 

În ce priveşte proiectul din comuna Stâlpeni, acesta a fost în valoare iniţială de 2.761.971,08 lei şi a fost adjudecată de Zeus S.A., în asociere Sega Proiect 2008 S.R.L.. Contractul a avut ca obiect modernizarea şi dotarea căminului cultural din Livezeni şi a fost finalizat şi recepţionat în toamna anului 2022. Au fost necesare o serie de lucrări suplimentare, după ce s-a decis refacerea scenei integral din beton. De asemenea, ca urmare a unui control ISU, s-a impus efectuarea unui rezervor de apă pentru instalaţia de prevenire şi stingere a incendiilor la o adâncime de 5 m, precum şi efectuarea de lucrări de consolidare şi instalarea unor pompe de apă cu capacitate mai mare.

De asemenea, trebuie precizat şi că prin OUG nr. 115/2018 a prevăzut majorări salariale în domeniul construcţiilor, iar OUG 15/2021 a permis ajustarea preţurilor pentru lucrările de construcţii, ca urmare a majorării preţurilor materialelor de construcţii de pe piaţa internaţională. Din aceste considerente, preţul iniţial a fost suplimentat cu suma de 459.807 lei, fără TVA, prin mai multe acte adiţionale şi dispoziţii de şantier. Proiectul a fost verificat şi de către reprezentanţii AFIR şi nu s-a descoperit nicio neregulă.â

 

În ce priveşte comuna Bălileşti, se precizează că procurorii DIICOT ar fi ridicat actele legate de 3 proiecte, astfel încât, în cele ce urmează, vom detalia situaţia fiecărui proiect.

Un prim proiect a vizat construirea unei grădiniţe cu program prelungit pentru 50 copii. Valoarea contractului a fost de 1.688.780,11 lei, fără TVA, însă acesta privea numai lucrările efective de construire, dotările interioare (mobilier, saltele, lenjerii, etc) şi amenajările exterioare nefiind incluse în caietul de sarcini. Prin urmare, pentru ca această grădiniţă să poată fi dată în folosinţă, au fost necesare alte două contracte, respectiv unul pentru dotările interioare, în sumă totală de 108.945 lei şi unul pentru amenajările exterioare în sumă de 118.326,77 lei. Aceste două contracte ne-au fost atribuite prin încredinţare directă, ofertele depuse de Zeus S.A. situându-se mult sub pragurile legale pentru acest tip de atribuire a lucrărilor. Lucrările sunt finalizate, fiind efectuată recepţia acestora.

În ce priveşte dispensarul din satul Poieniţa, menţionăm că au fost atribuite tot prin procedura încredinţării directe două contracte de lucrări, respectiv unul în valoare de 449.880 lei fără TVA, în ianuarie 2019, pentru lucrări de reabilitare a clădirii, şi unul în sumă de 139.000 lei, în octombrie 2020, pentru înlocuirea acoperişului dispensarului. Aceste lucrări erau necesare pentru ca dispensarul să poată obţine autorizaţie de funcţionare. Ele sunt finalizate şi recepţionate.

Mai departe, al treilea obiectiv de pe raza comunei Bălileşti îl constituie edificarea dispensarului uman din satul Valea Mare. Contractul a fost atribuit către Zeus S.A. în septembrie 2019, fiind singurul ofertant. Valoarea iniţială a fost de 2.157.889,14 lei şi a fost actualizată prin ajustarea cu rata inflaţiei şi prin ajustarea preţurilor materialelor. Întrucât Primăria nu a mai dispus de fondurile necesare, obiectivul a fost preluat de către CNI.

 

În ce priveşte contractul încheiat cu Primăria Căldăraru, acesta a vizat o extindere a reţelei de canalizare şi a branşamentelor şi a fost atribuit către Zeus S.A, în martie 2020, în urma unei proceduri de licitaţie, în care aceasta a fost unic ofertant. Precizăm că acest proiect mai fusese publicat de câteva ori în SICAP şi nu se înscrisese niciun ofertant, faţă de valoarea redusă a preţului estimat, prin raportare la volumul de muncă impus. În cele din urmă, după ce un reprezentant al Zeus S.A. s-a deplasat în teren pentru a studia amplasamentul, am decis să participăm la procedura de achiziţie şi, fiind singurul ofertant, evident că ne-a fost atribuită.

 

Cu Primăria Ciomăgeşti am încheiat în aprilie 2019 un contract atribuit prin licitaţie, ce a vizat realizarea unui sistem de alimentare cu apă în satele Ciomăgeşti, Fedeleşoiu şi Beculeşti. Valoarea iniţială a fost de 1.742.025 lei, fără TVA, finanţarea provenind din PNDL. Preţul a fost majorat cu suma de 328.701,23 lei întrucât a fost necesară extinderea reţelei de distribuţie şi edificarea a 6 subtraversări care nu fuseseră prevăzute în caietul de sarcini. În proiectele finanţate prin PNDL nu se face nicio decontare până când un reprezentant al ISC nu se deplasează în teren şi verifică lucrările pentru care se solicită plata. Lucrările sunt finalizate şi recepţionate.

 

În ce priveşte colaborarea cu Primăria Cocu, aceasta a vizat un contract de execuţie a lucrărilor de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere în satele Bărbăteşti, Răchitele de Sus, Răchitele de Jos şi Cocu. Contractul a fost atribuit către asocierea din care făcea parte şi Zeus S.A. în noiembrie 2018 şi a avut o valoare iniţială de 5.914.188,94 lei. Au existat acte adiţionale prin care s-au convenit majorări de preţuri, respectiv prelungiri de termene, întrucât şi în acest caz, după demararea lucrărilor, s-a descoperit faptul că erau necesare anumite modificări sau extinderi ale proiectului, ca de exemplu: cantităţi suplimentare de materiale, refacere lucrări de săpături în urma unor surpări de terenuri, efectuarea de subtraversări ale unui drum judeţean, respectiv de traversări ale unor fire de pârâu, etc. Lucrările sunt finalizate şi recepţionate şi au fost verificate inclusiv de Curtea de Conturi.

 

În ce privesc contractele încheiate cu Primăria Boteni, menţionăm că acestea sunt cele descrise în articol şi că absolut toate lucrările aferente tuturor celor 4 contracte de achiziţie publică sunt efectuate şi recepţionate fără niciun fel de incidente.

 

În comuna Budeasa, asocierea din care face parte şi societatea Best Construct Grup a adjudecat două contracte, ambele în urma unor proceduri de licitaţie.

Primul proiect, în valoare de 5.257.700, 63 lei, adjudecat în mai 2019, a vizat proiectarea şi edificarea unui centru cultural în satul Găleşeşti. Precizăm că partea de servicii de proiectare a fost furnizată de celălalt membru al asocierii, respectiv Transcom Caraiman, un proiectant cu care am mai colaborat şi în cadrul altor proiecte. Pentru acest proiect au fost necesare o serie de lucrări suplimentare, ca urmare a faptului că amplasamentul era instabil, ceea ce a impus efectuarea unei fundaţii mai puternice. Întrucât nu a mai existat buget pentru această lucrare, proiectul a fost sistat la un grad de realizare de aproximativ 40%.

Cel de-al doilea proiect, adjudecat tot în asociere cu Transcom Caraiman a privit edificarea unei săli de sport în Budeasa, lucrare finanţată de CNI. Contractul a fost adjudecat în octombrie 2019, la o valoare iniţială de 5.760.418,47 lei, însă, şi în acest caz au fost necesare lucrări suplimentare (bazin pentru instalaţia PSI, ca urmare a unui aviz ISU, un sistem de dren al fundaţiilor întrucât s-au descoperit izvoare în apropiere, adaptări ale proiectului la amplamentul în teren) şi ajustări de preţ ca urmare a creşterii salariilor şi preţurilor materialelor de construcţii.  De asemenea, s-au majorat şi cheltuielile forfetare de la 5% la 8% din valoarea devizului, cheltuieli care, potrivit legii, se constituie în venituri ale CNI. Lucrările au fost finalizate şi recepţionate în noiembrie 2022.

 

În ce priveşte proiectul referitor la construcţia noului corp al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, menţionăm că nu avem calitatea de lider al asocierii, ci doar pe aceea de membru, cu o cotă parte de 32,5%. A fost necesară majorarea preţului de la 38.145.201,46 lei la 42.136.530 lei, pe de o parte, în baza OUG nr. 47/2022, ca urmare a majorării preţurilor materialelor de construcţii, iar pe de altă parte ca urmare a unor lucrări suplimentare faţă de cele stipulate în caietul de sarcini, cauzate de necorelări ale proiectului cu amplasamentul în teren, ca de exemplu extinderi ale reţelelor de curenţi tari, ale celor sanitare, instalaţii HVAC răcire şi încălzire, etc.

 

În concluzie, absolut toate contractele adjudecate de noi s-au desfăşurat sau se desfăşoară în continuare în condiţii de deplină legalitate. Nu în ultimul rând, subliniem că lucrările noastre au fost verificate, în repetate rânduri, de către autorităţile cu competenţe în domeniu, nefiind descoperite nereguli, ceea ce atestă calitatea lucrărilor noastre.”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole