Conferința ,,Zilele Asistentului Medical Argeșean”, aflată la ediția cu numărul zece, s-a desfășurat în perioada 18-19 mai. Evenimentul a fost organizat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș, fiind totodată o ocazie de a onora asistenții medicali argeșeni pentru efortul depus de la începutul pandemiei COVID-19.
În prima zi a evenimentului, în atenția tuturor a fost tema lansată la nivel internațional ”Asistenții medicali: O voce pentru a conduce – Investiție în asistenții medicali și respectarea dreptului la sănătate în siguranță”, fiind dezbătută la Universitatea din Pitești, acolo unde s-a desfășurat manifestarea.
Conferința a reunit invitați din prima linie a domeniului medical și administrativ argeșean: Radu Perianu, prefectul județului Argeș, Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Anci Ionescu, consilier pe sănătate în cadrul Consiliului Județean Argeș, Sorina Honțaru, director executiv Direcția de Sănătate Publică Argeș, Ionuț Gheorghe, director economic Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Argeș, Luminița Paul, manager Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești, Dumitru Chirleșan, rectorul Universității Pitești, dr. Mihai Popescu, șeful secției Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, conf. prof. univ. George Mihail Man, șef sectie Anatomie Patologică SJU Pitești, reprezentanți de la primăria Pitești și primăria Mioveni.
După doi ani de restricții impuse de pandemia COVID-19, reîntâlnirea a fost extrem de așteptată, oferind organizatorilor prilej de înaltă recunoștință față de asistenții medicali argeșeni, parte din marea echipă de salvatori aflați în linia întâi de sacrificiu.
Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere în memoria asistenților medicali argeșeni, victime ale pandemiei de Covid-19: Iacobescu Daniela, asistent medical la Spitalul de Pediatrie Pitești, Vasi Alina și Smărăndel Gheorghe, asistenți medicali la Spitalul Câmpulung.
În numele eforturilor și sacrificiilor făcute de asistenții medicali argeșeni pe întreaga durată a pandemiei de coronavirus, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș a avut inițiativa editării unui ,,Jurnal de pandemie” cu valoare de documentar.
Intitulat sugestiv ,,Din inimă, salvăm sănătatea!” jurnalul de pandemie reunește confesiuni ale unor asistenți medicali ce își desfășoară activitatea la Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Orășenesc Mioveni, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul de Pneumoftiziologie Valea Iașului, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, Spitalul Municipal Curtea de Argeș, Spitalul de Pediatrie Pitești, Direcția de Sănătate Publică Argeș, precum și confesiuni făcute de vicepreședinții, secretarul general și consilierii județeni ai OAMGMAMR Argeș. Li s-a alăturat, cu o mărturisire de suflet, președintele OAMGMAMR ARGEȘ, Estera Stămoiu.
Conferința a început cu un video de prezentare al acestui jurnal care a fost urmat de momentul acordării trofeelor și distincțiilor oferite de organizatori atât eroilor din linia întâi, asistenți medicali și medici din spitalele suport COVID, cât și factorilor de decizie care au asigurat suportul medical, material și legislativ în cei doi ani de pandemie. În mod simbolic, asistenților medicali numiți îngeri cu halate albe, le-a fost înmânat Trofeul ,,Aripile Recunoștinței” în formă de aripi, iar echipele medicale care au luptat pentru fiecare bătaie de inimă au primit trofeul ,,Inima Recunoștinței”.
Un moment încărcat de emoție a fost cel care a avut-o ca protagonistă pe doamna Ecaterina Gogel, profesor-instructor la Școala Postliceală Sanitară ,,Ion Cantacuzino” Pitești. Dascăl a numeroase generații de asistenți medicali, Ecaterina Gogel aniversează, anul acesta, concizeci de ani de activitate profesională. Pentru prețuirea și respectul pe care o poartă acestui formator de profesioniști în asistența medicală, OAMGMAMR Argeș a suprins-o pe sărbătorită cu un material video ce cuprindea imagini cu o parte dintre cei pe care i-a călăuzit spre arta îngrijirii bolnavului. De asemenea, în numele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, liderul instituției, Estera Stămoiu, a oferit celei care i-a fost profesor o plachetă prin care i s-a acordat titlul ,,Dascălul Eroilor în Halate Albe” .
Cu glasul plin de emoție și cu lacrimi în ochi, de surpriză și de bucurie, Ecaterina Gogel a mărturisit: ,
Am ținut întotdeauna la etichetă și sunt mândră când văd reușitele foștilor elevi. Am avut, de curând, revederea de treizeci de ani. Estera a lipsit motivate. A fost mai important să reprezinte profesia acolo unde a fost chemată. Succes tuturor, sănătate! Fără o muncă desavârșită, fără abnegație, fără devotament și ambiție, nu se poate să avem succes în profesie. Ambiția să fie cea care ne caracterizează să tot urcăm treptele. ”
Invitații au adresat cuvinte de apreciere la adresa asistenților medicali și au subliniat eforturile depuse de aceștia în perioada pandemiei de Covid 19.
Radu Perianu, prefectul județului Argeș: ,,Ca prefect, am prins perioada valurilor patru și cinci. Nu vreau să mai avem niciodată parte de așa ceva. Am avut ocazia să văd eforturile pe care le-ați făcut dumneavoastră. Mă bucur că ne vedem fără mască și fără necesitatea de a păstra distanța socială. Cunosc foarte multe despre activitatea dumneavoastră. Mă bucur că ați făcut acest jurnal care nu reprezintă o laudă, ci era o obligație pe care o aveați pentru a lăsa generațiilor care urmează un exemplu de dedicare profesională. Memoria colectivă trebuie întreținută și această memorie trebuie să cunoască detalii legate de umanitatea celor care au lucrat, de sacrificiile făcute. În același timp, cred că toată planeta a conștientizat nevoia de medici și de asistenți medicali. Sper ca Guvernul să facă profesia dumneavoastră atât de atractivă încât să nu mai existe tentația de a pleca din țară. Este o profesie foarte solicitată în țările civilizate, iar eu îmi doresc ca cei care se pregătesc pentru nobila profesie de asistent medical să rămână în țară și să își desfășoare activitatea. Vă doresc o activitate profesională aducătoare de satisfacții: satisfacția de a vedea pacienții plecând pe picioarele lor, satisfacția de a vedea recunoștința pacienților și satisfacția unei munci împlinite”.
Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș: ,,Vreau să vă felicit și să vă spun ,,La mulți ani!” pentru cei douăzeci de ani de la înființare și ,,La mulți ani!” dumneavoastră, celor peste cinci mii de membri care profesează în unitățile din Argeș. Nu a fost o perioadă ușoară. Consiliul Județean și-a asumat responsabilitatea administrării a nouă spitale. Caz unic în Romania. Este un efort bugetar extraordinar. Numai în acest an au fost investiți peste 25 milioane de lei în toate cele nouă spitale din județ pe care le administrăm. Pe lângă buget avem și proiecte europene. Au fost mulți bani atrași pe fonduri europene pentru gestionarea pandemiei. Am făcut tot ce este omenește posibil pentru desfășurarea în bune condiții a actului medical. Am făcut eforturi pentru a putea asigura cele necesare. Am fost o echipă, toți cei de la Consiliul Județean am făcut echipă bună cu cei din domeniul medical. Îmi doresc ca toți argeșenii să vină cu încredere în spitalele din Argeș. Am încredere în sistemul medical argeșean și în personalul medical argeșean”.
Sorina HONȚARU, director executiv DSP ARGEȘ: ,, La mulți ani, multă sănătate și liniște sufletească, tuturor asistenților medicali argeșeni! În acești doi ani de pandemie, ați dat dovadă de curaj, de empatie, de profesionalism. În unele moment, ați uitat de familie, de timpul liber și ați fost alături de pacienți. Vă mulțumes! Trebuie să fim pregătiți și în cazul în care mai apar astfel de situații. Sunteți și suntem o categorie importantă. Atunci când este greu pentru un județ, noi trebuie să fim în prima linie. Nu e nimeni de vină. Noi ne-am ales această profesie nobilă, dar foarte grea. Dacă suntem uniți facem față și putem demonstra lumii întregi că suntem o elită și fără noi nu se poate. Motivul pentru care am trecut cu bine pandemia a fost unitatea dintre autoritățile județene. Am făcut strategii și am trecut cu bine împreună. Marele noroc al județului Argeș este acela că, în orice moment din zi și din noapte, autoritățile medicale și șefii județului se pot așeza la masa discuțiilor pentru a găsi soluții. Să dăm dovadă de empatie. Pacientul trebuie înțeles și îngrijit. Să fiți sănătoși, cu fruntea sus. Suntem o forță și trebuie să ne respectăm, dacă vrem să fim respectați”.
Anci IONESCU, consilier pe sănătate în cadrul Consiliului Județean ARGEȘ: ,,Cea mai mare bogăție este sănătatea, spunea filozoful Ralph Waldo Emerson. Apreciez toate eforturile pe care le-ați făcut dumneavoastră și întregul personal medical: medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, personalul care a deservit liturile. Stiu bine lucrurile pentru ca Am fost alături de fiecare spital în această perioadă. Am avut cazuri deosebite, precum cel a 28 de pacienți de la Spitalul de Psihiatrie ,,Sfanta Maria” din Vedea , infectați cu COVID -19. Au existat discuții între autorități și am reușit cu sprijinul Serviciului de Ambulanță Argeș să rezolvăm situația. Mi-aș dori să nu ne mai întâlnim cu o așa încercare, dar și să nu ne mai panicăm dacă, totuși, apare.Vă felicit pentru că sunteți dedicați sistemului de sănătate. Două lucruri sunt foarte importante pentru un sistem de sănătate performant: o legislație clară, care să vină la momentul potrivit și o echipă solidă. Dumneavoastră, asistenții medicali argeșeni, aveți o echipă deosebită la nivelul județului și multe dintre realizările care s-au întamplat i se datorează doamnei președinte Estera Stămoiu”.
Ionuț Gheorghe, director economic Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Argeș: ,, La mulți ani, stimați parteneri! Noi suntem parteneri de cursă lungă. Misiunea noastră este țintită direct pe pacient. Rolul și rostul nostru este să colaborăm cu dumneavoastră, dar și cu celelalte instituții. Am reușit să depășim momente grele, foarte grele. Norocul a fost ca și de la nivel central am găsit susținere pentru ca finanțarea să fie pe măsura eforturilor dumneavoastră. Vreau să vorbesc despre formarea profesională, despre investiția în asistenții medicali. Noi suntem pregătiți, bugetul este cel mai mare din istorie, așa că vă ridicăm noi provocări: dezvoltați-vă continuu, dezvoltați servicii medicale noi pentru ca să avem ce finanța. Județul Argeș tratează mult și tratează bine. Vă urez sănătate și să ne revedem cu bine”.
Dumitru Chirleșan, rector Universitatea Pitești: ,,Îmi este foarte greu să vorbesc în fața dumneavoastră. Sunteți și mămici, sunteți suflete cu o empatie extraordinară, sunteți un exemplu de dynamism. Aveți un pic din starea de sacrificiu pe care ființa noastră spirituală o duce mai departe și după două mii de ani de la răstignire.
Știu că întotdeauna pe dumneavoastră se poate conta. Vă doresc să trăiți toată viața cu speranță și cu optimism”.
Ionuț Cristian Dumitru, reprezentant Primăria Pitești Dumitru: ,,Vreau să vă felicit pentru activitatea deosebit de consistentă și importantă pe care o duceți non stop. Vă felicit, domnule rector, pentru că susțineți un act educațional în acest domeniu. Primăria Pitești nu are în administrare spitale sau instituții medicale, dar cred că ne-am descurcat onorabil în desfășurarea campaniilor de vaccinare”.
Mesajul domnului Cristian Gentea, primar al orașului Pitești: ,,Ne exprimăm recunoștința și respectul față de activitatea cadrelor medicale, (medici, asistenții medicali, infirmieri), pentru efortul depus în asigurarea unor servicii de calitate. Vă mulțumim pentru dăruirea și credința cu care luptați pentru alinarea suferinței. Vă dorim sănătate, putere de muncă și realizări profesionale pe măsura dăruirii și eforturilor depuse în slujba oamenilor”.
Conf. prof. univ. George Mihail Man, șef sectie Anatomie Patologică SJU Pitești: ,,Mă bucur că ne vedem fizic. Ne dorim ca profesia dumneavoastră să fie recunoscută la adevărata valoare. Vă felicit pentru ziua dumneavoastră care, de fapt, este în fiecare zi întrucât în fiecare zi faceți în așa fel încât să alinați suferința pacientului, în fiecare zi sunteți alături de medici pentru a asigura o calitate superioară pentru actul medical.
Asistentul medical este vocea care conduce către o mai bună abordare a actului medical. Nu mai este un secret faptul că nursingul, îngrijirea pacientului , este o știință și, pentru unii dintre dumneavoastră, chiar o artă. Știința nursingului merită să își aibă locul sub o cupolă academică, precum aceasta a Universității Pitești, care a făcut o tradiție din formarea profesională pentru asistenții medicali. Sperăm să continuăm, să dezvoltăm. Ne dorim un master pentru asistenții medicali și un centru de cercetare pentru știința nursingului, primul din România.Vă mulțumesc, vă urez sănătate, să avem puterea fizică și morală să mergem în continuare în ritmul în care ne-a impus pandemia. Nu ar fi rău să menținem ritmul. Virusurile sunt foarte versatile. Nu trebuie să mergem pe ideea că totul s-a terminat. Primejdiile sunt la tot pasul. Noi suntem în permanentă stare de alertă. Mulțumim autorităților pentru sprijinul acordat și dorim să ne sprijinim în continuare pentru interesul pacientuluilui, interesul creșterii calității actului medical, al profesionalizării continue. Noi nu avem voie să lăsăm standardele să scadă. Felicitări și realizări din ce în ce mai frumoase!”.
Mihai Popescu, șef secție Neurochirurgie Spitalul Județean de Urgență Pitești: ,,Ziua Asistentului Medical este o sărbătoare reală. Medicul nu paote să facă tot actul medical de unul singur. Tot greul îl duce asistentul medical. În perioada în care a, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Pitești, cele mai multe problem le-am rezolvat cu ajutorul colegelor asistente șefe.Profesia dumneavoastră este o vocație, este o meserie, este o latură afectivă. Pe vremuri, bolnavul spunea ,,soră”. Imaginea unei asistente medicale este cea de mamă, de consoartă, de ceva apropiat. Și mai aveți ceva ce nu este în fișa postului: un zâmbet și o vorbă bună care contribuie mult la starea de bine a bolnavului. Omul are nevoie de încurajare, de o garanție că va fi bine. Vă transmit multe mulțumiri din partea mea ca medic. Nu suntem eroi, suntem cetățeni care ne-am făcut datoria, așa cum am putut. Unii cu teamă, alții cu îndrăzneală. Un gând frumos pentru toți cei care și-au făcut datoria. Boala asta ne-a dezbinat fizic și social. Am fost depersonalizați. Nu vreau să se mai întâmple treaba asta. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu ani în urmă, definea sănătatea ca fiind starea de sănătate reprezintă o stare de bine, fizică și psihică, și nu neapărat lipsa unei boli sau infirmități. Vă doresc să fiți sănătoși!”.
Luminița Paul, manager Serviciul Județean de Ambulanță Argeș: ,,Vă felicit și vă mulumesc! Reprezint o instituție în care majoritatea celor din prima linie sunt asistenți medicali. Noi îi coordonăm prin telefon. Asistenții medicali pe care îi reprezint sunt în prima linie și trebuie să ia decizii. Cu toții asistăm la nașterea și la pierderea unor oameni. Cred că asistenții medicalide la Serviciul Județean de Ambulanță sunt cel mai greu încercați. Ei au trecut prin cele mai grele momente. Eu am ținut foarte mult să nu se îmbolnăvească, să îi protejăm, am fost tot timpul aproape de ei. Am trăit emoții mari de fiecare dată. Vă mulțumes, tuturor, pentru activitate! Să fiți la fel de corecți cu sine și cu pacienții, să aveți empatie și să nu uitați să fiți buni!”.
Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești: ,,Este mult mai mult încărcată de emoție o întâlnire față în față. Țin să vă spun ,,La mulți ani!”, țin să vă spun faptul că meritele, în marea majoritate a actelor medicale, sunt ale colegilor asistenți medicali. Într-adevar medicul are cuvântul important de spus, dar confortul și ajutorul pentru starea de bine vine de la colegul asistent medical. Le mulțumesc, și ca medic, dar și ca manager colegilor asistenți de la Spitalul de Pediatrie Pitești. Succes!”.
Cristina Stocheci, senator PSD ARGEȘ: ,,Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe dovezi, aparatură și echipamente medicale extrem de performante, sunt câteva din domeniile și provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiei de asistent. Vă sacrificați sănătatea fizică şi emoţională punând grija faţă de semeni mai presus chiar şi de propria viaţă şi ne demonstrați devotament, empatie şi pasiune cu mult peste chemarea datoriei. Indiferent de tipul de ameninţare sanitară, dumneavoastră vă aflaţi mereu în prima linie a luptei pentru sănătatea noastră, a românilor, şi a tuturor celor care ne cer ajutorul. Sunteți o sursă de inspiraţie pentru noi toţi și pentru asta vă mulțumim. Dar nu în ultimul timp, această nobilă meserie înseamnă empatie. Unii oameni sunt prea obosiți ca să vă dăruiască un ZAMBET. Dăruiți-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decat acela care nu-l mai poate dărui. Din partea mea, veți avea întotdeauna toată susținerea și înțelegerea de care aveți nevoie. În activitatea mea parlamentară am susținut reglementarea asistenței medicale la nivelul comunităților locale. “La mulţi ani” şi felicitări pe deplin meritate tuturor asistenţilor medicali! Doar o viață trăită pentru alții merită să fie trăită!”.
Discursul președintelui Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș, Estera Stămoiu, a avut atât încărcătura emoțională și sufletească, inevitabilă și firească a revederii, cât și accentul esențial al temei lansate la nivel internațional:
,Aniversarea din acest an are o emoție aparte. Este prima întâlnire cu asistenții medicali argeșeni, întâlnire atât de așteptată și atât de valoroasă. Ei, asistenții medicali argeșeni, dau valoarea acestei întâlniri. Am considerat absolut necesar, ca la această revedere, primul gând să fie către aceia dintre noi care ne veghează de sus, asistenții medicali argeșeni care, luptând pentru a salva viețile pacienților, au prins ei înșiși aripi de înger. Către ei, un omagiu și o floare. Către cei cu care am fost binecuvântați să ne revedem am îndreptat recunoștința și distincțiile pe care, atunci când le-am oferit, le-am însoțit de considerație pentru toată activitatea desfășurată. Suntem recunoscători autorităților care au susținut, cu efort, buna desfășurare a serviciilor medicale din perioada pandemiei și nu numai, dar și celor pe care îi reprezint cu atâta mândrie, asistenții medicali argeșeni.
Cred în ei. Am crezut întotdeauna și aceasta încredere a fost validată cu fiecare act medical dedicat îngrijirii vieții. Susțin cu tărie că ei, asistenții medicali sunt punctul de susținere al sistemului medical, sunt sprijin real deopotrivă pentru medici, pentru pacienți, dar și pentru apartinătorii acestora. Încărcătura lor sufletească este uriașă, zi de zi. Da, și-au ales această profesie, dar numai dacă dublează, dacă înmulțesc alegerea făcută cu dedicare, cu empatie, cu implicare, cu perfecționare permanentă, pot fi împliniți.
Instituția pe care o conduc nu a sărit nicio treaptă a performanței și, de aceea, vă pot oferi garanția calității în ceea ce privește pregătirea profesională a asistenților medicali argeșeni. Dovadă, în acest sens, stă modul în care asistenții medicali argeșeni și-au desfășurat activitatea, mai ales în ultimii doi ani. În onoarea eforturilor lor, am realizat ,,Jurnalul de pandemie” și lor li se cuvine, în primul rând, aprecierea mea. Le urez, tuturor, să fie sănătoși, să nu mai aibă parte de încercări atât de mari, să își împlinească aspirațiile profesionale și să nu uite că le instituția care îi reprezintă, le va fi, întotdeauna, suport real și partener de nădejde”, a transmis președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș, Estera Stămoiu.