Astăzi, marți, 13 mai 2025, pompierii din cadrul Inspecției de prevenire au desfășurat activități de informare preventivă la diverși operatori economici din județul Argeș, acolo unde au distribuit flyere și stickere care conțin informații privind modul de comportare în diferite situații de urgență.

Potrivit reprezentanților ISU, la acțiunea de informare preventivă, a participat și personal din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, dar și voluntari din cadrul programului național Salvator din pasiune, care au explicat care este modul de acordare a primului ajutor calificat, cu mâinile goale.
De precizat că activitățile au fost desfășurate în comun cu reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Argeș, care desfășoară campania națională „E timpul să nu mai dăm și noi ceva”, proiect derulat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate a instituției. Materiale preventive distribuite de aceștia conțin mesaje anticorupție, dar și recomandarea privitoare la numărul Call Center al DGA, respectiv 0800.806.806.
Acțiuni de acest fel au fot organizate atât în municipiul Pitești cât și în celelalte localități ale județului, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care au discutat cu cetățenii despre cum pot preveni producerea unor situații neplăcute și au distribuit pliante în instituțiile publice precum primării și unități de învățământ.
Avnd în vedere faptul că aproximativ 33% din incendiile la care au intervenit pompierii argeșeni de la începutul anului s-au produs din cauza exploatării necorespunzătoare a instalațiilor și aparatelor electrice și în scopul diminuării vulnerabilității populației în fața riscurilor generatoare de evenimente negative soldate cu pagube materiale sau chiar pierderi de vieți omenești, aceștia vin în sprijinul cetățenilor cu un set de recomandări pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente.
Iată ce trebuie să faceți și ce trebuie să evitați:
- NU utilizați instalațiile electrice cu improvizații sau defecțiuni;
- NU suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere;
- NU folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;
- NU introduceți obiecte metalice în priză;
- NU atingeți prizele sau conductorii electrici cu mâinile umede;
- Verificați periodic starea conductorilor electrici (să nu fie deteriorați sau amplasați necorespunzător);
- Fiți atenți la conductorii electrici aerieni și nu lăsați copiii să se joace în apropierea instalațiilor electrice sau a stâlpilor de electricitate;
- Țineți aparatele și conductorii electrici departe de apă sau umiditate. Majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza utilizării curentului electric în apropierea apei sau în mediul umed.
Dragi cetățeni, respectarea măsurilor recomandate anterior, vă pot ajuta să preveniți „ghinionul” și să vă bucurați în siguranță de locuința dumneavoastră!
Fiecare gest de prevenție, înseamnă un pas spre siguranță. Fiți pregătiți! Fiți responsabili!”, au mai transmis reprezentanții ISU Argeș.
Video: ISU Argeș
Foto: colaj captura video