Ziua Păcălelilor. Farse memorabile și superstiții amuzante de 1 aprilie

de | 01.04.2025 11:04 | Național, Lifestyle

Ziua de 1 aprilie, cunoscută ca Ziua Păcălelilor, este o ocazie celebrată cu umor și fantezie. De-a lungul istoriei, această zi a oferit numeroase momente amuzante și farse ingenioase, care au reușit să păcălească milioane de oameni. Originile acestei tradiții sunt diverse, dar multe se leagă de dorința de a aduce zâmbete și de a provoca râsete, chiar și în fața unor superstiții străvechi.

Pe 1 aprilie, oamenii fac farse amuzante sau își păcălesc apropiații, însă de-a lungul anilor au existat câteva farse celebre. În România, pe 1 aprilie este și Ziua Mondială a Păsărilor.

Astfel, potrivit celor de la Digi 24, în Franța anului 1582, când Papa Grigorie al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, mutând Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, au fost persoane care nu au aflat la timp ori au refuzat schimbarea și au continuat să sărbătorească Anul Nou în aprilie, motiv pentru care au devenit ținta farselor. Din câte se pare, prima referință certă provine de la un poem comic flamand din 1561, aparținând lui Eduard de Dene, în care un nobil își trimitea slujitorul după comisioane fără rost. Iar la sfârșitul fiecărei strofe, servitorul se îngrijorează că ceea ce i se cere să facă nu este altceva decât o glumă.

În secolul al XVIII-lea, ziua păcălelilor s-a răspândit rapid în Marea Britanie. Aici farsele ”Fool’s Day” – se fac până la amiază, iar dacă se mai fac farse după acest moment al zilei se consideră că poartă ghinion. Oricine uită această regulă devine chiar el ”April Fool”. În Franța, Belgia, Olanda, Italia și zonele unde se vorbește franceza din Canada și Elveția, tradiția de 1 aprilie este cunoscută ca ”Poisson d’Avril” (”pește de aprilie”), arată cei de la History.com.

Bărbații, sub papucul soției toată viața!

Conform unor superstiții, se spune că cine nu tolerează glumele și farsele de 1 aprilie va avea ghinion tot anul. De asemenea, persoanele care nu vor pune la cale o farsă prietenilor sau cunoscuților de 1 aprilie vor fi păcălite tot anul. Interesantă este și superstiția potrivit căreia, bărbații care aleg să se căsătorească pe 1 aprilie vor fi ținuți sub papucul soției toată viață.

Printre farsele celebre făcute de 1 aprilie care au rămas în istorie este șți cea din anul 1957, când BBC a difuzat un reportaj despre mai mulți fermieri elvețieni care culegeau spaghete din copaci. Pe atunci, aproximativ 8 milioane de oameni au urmărit reportajul, iar mai mulți telespectatori au sunat la BBC pentru a afla de unde pot achiziționa copaci de spaghete. BBC le-a răspuns: „să pună un fir de spaghetti într-o conservă cu sos de roșii și să spere la ce e mai bun”.

O altă farsă celebră este aceea potrivit căreia oamenii au fost chemați să participe la un eveniment care a fost numit „spălarea leilor la Turnul Londrei”. De altfel, potrivit Historu.co.uk, farsa a fost repetată de mai multe ori în timpul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Primăria Municipiului Pitești.

Citiți,d e aseemnea, pe anchetaonline.ro:

PoliFEST 2025: Se deschide cel mai mare târg educaţional din domeniul ingineriei și științei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole