1 ianuarie – Sfântul Vasile. În prima zi din an nu se dă nimic cu împrumut!

de | 01.01.2024 09:20 | Național, Lifestyle

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în fiecare an la data de 1 ianuarie. Astfel, Sfântul Vasile marchează prima zi din anul 2024 și aduce o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, cât și foarte multe lucruri pe care e bine să le faci.

Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 și 379 și a fost arhiepiscop în secolul al IV-lea. De altfel, a fost considerat doctor al Bisericii şi unul din cei trei arhiepiscopi răsăriteni ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore de Nazianz şi Ioan Gură de Aur. Este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci. În 364, a fost chemat în Cezareea de episcopul Eusebiu şi a fost hirotonit preot. Pastoraţia pe care o începe a fost dedicată îndeosebi celor nevoiaşi, organizând renumitele azile, spitale şi case de reeducare a celor căzuţi moral, toate grupate sub denumirea de ”Vasiliade”.

Prima persoană care intră în casă trebuie să fie bărbat

De 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, există mai multe obiceiuri. Femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la Biserică, ca apoi să-l așeze la icoane. De asemenea, pe 1 ianuarie nu se coase, nu se spală rufe și nu se mătură gospodăria. O altă tradiție este aceea că nu se dă nimic cu împrumut, ca să nu se lege farmecele de tine. Dacă în prima zi din noul an dormi se spune că vei fi leneș tot anul. Totodată, prima persoană care intră în casă trebuie să fie bărbat, mai spune un obicei străvechi, iar dacă este femeie atunci se spune că anul tocmai început va fi unul sărac. Tot în prima zi a anului este cea în care fetele pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători. Iar punțile sunt făcute din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care sunt, mai apoi, plasate în locuri ascunse. De ele se leagă un mănunchi de busuioc, o pară de argint legată cu un fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. Tradiția spune că dacă puntea este plină de brumă, atunci fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

Foto descriptiv. Sursă foto: crestinortodox.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Renovarea etajului VI al Spitalului de Pediatrie Pitești – Metode prin care oamenii de afaceri se pot implica

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Sfântul Vasile

Ultimele articole