Guvernul prelungește cu încă 2 luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază

de | 31.01.2024 10:35 | Național, Economic

  • Lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat!

Premierul Marcel Ciolacu vine cu vești noi pentru români. Guvernul va prelungi astăzi, 31 ianuarie – cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

Scopul principal al şedinţei de astăzi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este o decizie prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creşterea speculativă a preţurilor.

marcel ciolacu psd salarii romani 830327 - Guvernul prelungește cu încă 2 luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază

Ministrul precizează că fără această măsură, românii ar fi plătit preţuri mai mari cu 20% pentru alimentele de bază.

În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază preţuri mai mari cu 20%. În paralel, am stabilit să fie doar pe două luni, împreună cu marile lanţuri de magazine, cărora le mulţumesc încă o dată pentru disponibilitate şi pentru faptul că doresc, împreună cu Guvernul, să găsească cele mai bune soluţii şi mai ales să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung”, a declarat Marcel Ciolacu în debutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Totodată aflăm că ministrul agriculturii, Florin Barbu a avut întâlniri de lucru cu reprezentanții procesatorilor și comercianților pentru a discuta modalitățile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază precum și extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanțul de procesare-distribuție-comercializare.

Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos commercial limitat.”, a precizat ministrul Florin Barbu, potrivit gov.ro

Florin Barbu a precizat că este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: „orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”.

alimente cumparaturi

Foto: observatornews.ro

Iată care este lista completă a prduselor plafonate:

  1. Pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
  2. Laptele de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
  3. Brânza telemea de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făina albă de grâu „000” până la 1 kg
  6. Mălaiul pănâ la 1 kg
  7. Ouăle de găină calibrul M
  8. Uleiul de floarea-soarelui până la 2 l
  9. Carnea proaspătă pui
  10. Carnea proaspătă porc
  11. Legumele proaspete vrac
  12. Fructele proaspete vrac
  13. Cartofii proaspeţi albi vrac
  14. Zahărul alb tos până la 1 kg
  15. Smântâna- 12% grăsime
  16. Untul până la 250 grame
  17. Magiunul până la 350 grame.

 

Foto: retail.ro

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pachete cu alimente 2024. Care este valoarea lor și cine beneficiază

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: