anchetaonline.ro

De ce mănâncă românii mici pe 1 Mai? Care este istoria acestei sărbători

de | 01.05.2022 11:30 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

An de an, 1 Mai este una dintre cele mai așteptate zile de către românii din întreaga țară, fiind Sărbătoarea Muncii și zi liberă, inclusă în categoria liberelor legale.

Ziua Internațională a Muncii amintește de greva generală din Chicago, care a avut loc în 1886. Sute de mii de oameni au protestat în Statele Unite ale Americii, cerând ca timpul de lucru să fie redus la 8 ore pe zi. Programul acesta de muncă este respectat și în zilele noastre.

Lucrurile au luat o altă întorsătură la 1 mai 1886, odată cu cel mai mare protest, care a fost organizat la Chicago. După 4 zile, evenimentul s-a transformat într-o adevărată tragedie, când 4 protestatari au fost împușcați, iar mulți alții răniți. Muncitorii au ripostat, iar din mulțime a fost aruncată o bombă spre coloana de polițiști. 59 de agenți au fost răniți, iar 7 au murit. Focuri de armă au fost trase de către oamenii legii, sute de oameni fiind răniți, iar unii murind.

1 mai - De ce mănâncă românii mici pe 1 Mai? Care este istoria acestei sărbători

Foto: EA.md

După evenimentul sângeros, autoritățile au acceptat doleanțelor lucrătorilor. Aproximativ 35 de mii de oameni au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără ca salariul să le fie modificat.

Ziua Muncii în România

În țara noastră, 1 Mai a fost sărbătorită ca Ziua Muncii încă de pe vremea mișcării socialiste, începând din anul 1890. Pe atunci, autoritățile puneau la cale manifestații pe toate marile bulevarde. Oamenii se îmbrăcau în haine festive, scandau lozinci și purtau pancarte, Partidul Comunist Român fiind în permanență lăudat cu prilejul acestor activități.

Odată cu prăbușirea regimului comunist, după 1990, românii au început să se bucure altfel de această zi. Astfel, ziua de 1 Mai este celebrată împreună cu familia și prietenii în aer liber, la mare sau la munte.

Micii- mâncarea tradițională de 1 Mai

Foarte multe persoane consideră că micii sunt o specialitate românească. Însă, nu se cunoaște cu exactitate orgininea acestora, reteța lor fiind disputată de către România, Bulgaria, Turcia, Grecia și Serbia.

Potrivit unei legende care datează din secolul al XIX-lea, micii ar fi fost inventați la hanul „La Iordachi” din București, un loc celebru și îndrăgit de toți bucureștenii acelei perioade. Hanul era apreciat pentru bucatele preparate acolo, în special pentru cârnații săi. Legenda spune că într-una din zile, Iordache Ionescu, proprietarul hanului, nu ar mai fi avut mațe pentru cârnați, ajungând să pună carnea direct pe grătar. Oamenii au fost încântați de preparat, astfel au fost inventați micii.

01-Mici-cu-cartofi-prajiti

Foto: La Provincia

De-a lungul timpului, românii au început să aleagă tot mai des acest produs pentru masa de 1 Mai. Unele voci spun că oamenii preferau mici în locul altor produse datorită prețului mult mai ieftin, dar și pentru că erau mult mai ușor de găsit.

Tradiții și obiceiuri cu ocazia zilei de 1 Mai

Ziua de 1 Mai este cunoscută și sub numele de „Armindenul”, considerat protector al animalelor, vegetației, al holdelor semănate, viilor, livezilor, dar și al oamenilor. Astăzi se respectă anumite tradiții și obiceiuri care aduc norocul.

Dimineața, oamenii se spală cu rouă pe față, aceasta simbolizând bogăția și sănătate. Ritualul este făcut în primele trei zile ale lunii mai.

Gospodarii își împodobesc porțile cu ramuri verzi pentru a atrage bunăstarea. De asemenea, în ziua de 1 Mai nu se lucrează nici acasă, nici la câmp. Astfel, recolta va fi ferită de furtuni și de grindină.

În unele zone, în ziua de 1 Mai se mănâncă miel și se bea vin pelin pentru înnoirea sângelui. Acest obicei ar atrage sănătatea și bunăstarea oamenilor.

De asemenea, de 1 Mai, Ziua Pelinului, oamenii respectă tradiția de a se rostogoli prin iarbă și poartă pelin în buzunare, la pălărie sau în piept pentru a fi feriți de necazuri și pentru a avea noroc tot anul.

Ziua de 1 Mai este cunoscută și ca Ziua Bețivului. Oamenii consumă vin roșu pentru a se menține sănătoși, puternici și rumeni în obraji.

 

Foto Libertatea.ro

Citește articolele pe același subiecte:
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: