26 milioane de euro pentru construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor

de | 15.03.2023 19:41 | Știri, Economic, Național

Executivul a aprobat ”Schema de ajutor de minimis – Sprijin în vederea implementării proiectelor privind construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor”, sub formă de fonduri nerambursabile din veniturile Fondului pentru mediu.Totodată, bugetul este de 26 milioane de euro, iar schema de minimis va fi valabilă până la 31 decembrie 2023.

Bugetul schemei de ajutor de minimis este de 26 milioane de euro și va fi asigurat, integral, din bugetul Fondului pentru mediu pentru anul 2023.

”Este îmbucurător faptul că mediul este o temă ce ține nu doar de perspectivele de viitor, ci și o preocupare a tinerilor. Suntem atenți și răspundem așteptărilor pe care le au.

Am stabilit în ședința de Guvern o schemă de ajutor de minimis – mecanism de sprijin pentru construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor. Vom pune la dispoziția întreprinderilor mici, mijlocii și mari pentru acest an 26 de milioane de euro pentru susținerea proiectelor ce au drept scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și diminuarea consumului de resurse primare.

Continuăm astfel demersurile asumate la nivelul Guvernului în vederea reducerii efectele pe care deșeurile le au asupra mediului și pentru un mediu mai curat și mai sănătos”, a scris premierul Nicolae-Ionel Ciucă, pe pagina de Facebook.

Ajutorul, valabil până la 31 decembrie 2023

Potrivit informării Guvernului, obiectivul acestei scheme este de a sprijini operatorii economici în vederea realizării de lucrări pregătitoare necesare investițiilor finanțate în baza schemei de ajutor de stat regional pentru investiții cu scopul reducerii efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare.

Sprijinul financiar în cadrul schemei de minimis constă în alocări financiare nerambursabile sub formă de grant din Fondul pentru mediu şi se acordă în urma selectării şi notificării solicitantului privind acceptarea cererii de finanțare, urmată de încheierea contractului de finanțare încheiat între AFM şi solicitant.

Schema de minimis va fi valabilă până la 31 decembrie 2023, iar numărul total estimat de beneficiari este de 130.

Cheltuielile eligibile, pentru a beneficia de finanțare în condițiile schemei de minimis, sunt reprezentate de: cheltuieli pentru proiectare, studii de fezabilitate/documentații de avizare a lucrărilor de intervenții, proiectul tehnic și alte documentații tehnico-economice, plata arhitecților, a inginerilor, asistență tehnică (inclusiv plata consultanților, dar exceptând organizarea procedurilor de achiziție) și organizare de șantier, cheltuieli cu taxe legale pentru acorduri, avize conforme și autorizația de construire/desființare, cheltuieli pentru informare și publicitate.

Foto descriptiv. Sursa foto: ecomedia.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vouchere pentru români! Vor fi acordate de Paște

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Guvernul României