(Video) 47 de ani de la cutremurul din 1977. Peste 1500 de oameni și-au pierdut viața

de | 04.03.2024 14:51 | Județean, Lifestyle, Național

  • 47 de ani de la cutremurul din 1977
cutremur 77

Foto: tvrinfo.ro

În urmă cu 47 de ani, la data de 4 martie 1977, România a fost pur și simplu zguduită de un puternic cutremur care a dus la pierderea a mii de vieți omenești și a provocat numeroase pagube materiale.

Seismul s-a produs la ora 21:22 și a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, potrivit Wikipedia.

cutremur 77

Foto: tvrinfo.ro

Un număr de 1.578 de persoane au murit în urma cutremurului, dintre care 1.424 de oameni doar în Bucureşti și au fost 11.321 de răniți, dintre care 7.598 din capitală.

Peste 30 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în București iar la nivel national au fost grav avariate 32.900 de locuinţe .

Printre personalitățile vremii care și-au pierdut viața în urma seismului îi amintim pe:

  • îndrăgitul actor Toma Caragiu
  • regizorul Alexandru Bocăneț
  • cântăreața Doina Badea
  • Alexandru Ivasiuc, prozator și romanciee
  • poeta și prozatoarea Veronica Porumbacu
  • criticul și istoricul literar Mihail Petroveanu,
  • solista Filofteia Lăcătușu
  • actrița Eliza Petrăchescu
  • A.E. Baconsky – poet, prozator și eseist

Un număr de 30.000 de pompieri şi militari au fost mobilizați să intervină pentru operațiunile de salvare.

cutremur

Pentru dezvoltarea culturii preventive și consolidarea nivelului de conștientizare a populației în situația producerii unui cutremur, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat Campania Națională “NU TREMUR LA CUTREMUR”.
Scopul campaniei este de a promova necesitatea pregătirii individuale sau colective în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.
Misiunea noastră rămâne salvarea fiecărei vieți, însă trebuie să manifestăm responsabilitate și să învățăm principalele măsuri și reguli de autoprotecție.
Însușirea și adoptarea unui comportament proactiv în fața unor situații de urgență vă pot salva viața!
Familiarizați-vă cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență!
Descoperiți cum să reacționați în situații de urgență și asigurați-vă că sunteți pregătiți să gestionați orice circumstanță neprevăzută!”, transmit reprezentanții ISU Argeș. 
Pentru mai multe informații cu privire la modul de comportare în caz de cutremur, acceați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro.
Totodată puteți descărca gratuit aplicația mobilă DSU din App Store sau Google Play pentru a accesa informații extrem de utile și a vă menține mereu pregătit.

 

Foto: tvrinfo.ro și ISU Argeș

Video: Youtube

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Ada Dumitru, primiți pe covorul roșu la Shaw Theatre

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ISU Argeș

Ultimele articole