► Ierarhia performanţei educaţionale – Care şcoli sunt principalele „pepiniere” pentru liceele de top din Piteşti
Ca şi în anii trecuţi, la Piteşti, la admiterea din această vară, bătălia s-a dat pe locurile la cele trei colegii naţionale din municipiu. „Brătianu” a fost din nou favoritul absolvenţilor de gimnaziu, însă surpriza a reprezentant-o urcarea în clasamentul preferinţelor a specializărilor de la „Odobescu”, colegiu care a depăşit „Zinca Golescu” în ceea ce priveşte ultima medie de intrare la liceu. „Ancheta” vă prezintă topul performanţei în rândul unităţilor de învăţământ gimnazial din Piteşti, în funcţie de numărul absolvenţilor admişi la cele trei licee de top, raportat la numărul total de elevi intraţi în procesul repartizării computerizate.
„Brătianu” – în topul preferinţelor
„Brătianu” a fost cel mai râvnit liceu şi, ca urmare, specializările de aici au avut şi cele mai mari medii de admitere. Clasa de Mate-Info bilingv reprezintă specializarea cu cea mai mare medie de admitere – 9,72, în vreme ce ultima medie cu care s-a putut intra în „Brătianu” a fost 9,20, la Filologie.
Clasele de la „Odobescu” au fost anul acesta pe locul secund în preferinţele absolvenţilor de clasa a VIII-a, ultima medie de admitere fiind 8,92, în vreme ce la „Zinca Golescu” s-a putut intra cu medii peste 8,87.
Singura unitate de învăţământ ai cărei absolvenţi au intrat absolut toţi la „Brătianu”, „Odobescu” sau „Zinca” este chiar Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, unde funcţionează şi clase de gimnaziu. De altfel, 26 din cei 29 de absolvenţi din prima promoţie de gimnaziu de aici au ales să rămână în colegiul în care au studiat în ultimii patru ani.
În ceea ce priveşte clasa de gimnaziu de la „Zinca”, au avut admişi la cele trei colegii doar 90% dintre elevii aleşi pe sprânceană în urmă cu patru ani prin examen. Interesant este că 10 din cei 30 de absolvenţi de la „Zinca” au ales să îşi continue studiile la colegiul rival „I.C. Brătianu”.
Şcolile „Ion Pillat”, „Mihai Eminescu” şi „Traian” – mai mult de jumătate din absolvenţi intraţi la colegiile naţionale
Dintre şcolile gimnaziale, cea mai eficientă este „Ion Pillat”, 64,63% dintre elevii repartizaţi devenind liceeni la colegiile naţionale din Piteşti. De asemenea, mai mult de jumătate dintre elevii şcolilor „Mihai Eminescu” şi „Traian” care au trecut prin repartizarea computerizată sunt din toamnă elevi la „Brătianu”, „Odobescu” sau „Zinca”.
Cei mai mulţi elevi la cele trei licee i-a furnizat, în acest an, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, 83 din cei 147 de elevi repartizaţi prinzând un loc la un colegiu naţional din Piteşti, urmată de Şcoala Gimnazială „Matei Basarab”, cu 81 de elevi, şi Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, cu 70 de elevi. De altfel, cele trei şcoli au avut şi cei mai mulţi elevi care au terminat anul acesta clasa a VIII-a. Practic, fiecare dintre aceste şcoli plus „Ion Pillat” au umplut singure câte o clasă la Colegiul Naţional „I.C.Brătianu”.
Top 5 al şcolilor gimnaziale cu cele mai bune performanţe şcolare anul acesta, la nivelul absolvenţilor din promoţia 2023, este completat de Şcoala Gimnazială „Matei Basarab” şi Şcoala Gimnazială „Alexandru Davila”, două dintre şcolile cu rezultate foarte bune şi în anii trecuţi.
La Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”, doi dintre cei mai buni absolvenţi au optat pentru Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, unul dintre liceele de top din Bucureşti. Astfel, şeful de promoţie de la această unitate de învăţământ, care a terminat gimnaziul cu 10 pe linie şi a obţinut 10 şi la admitere, se află printre cei admişi la specializarea Mate-Info, pentru care ultima notă de admitere a fost 9,90, în vreme ce un alt elev al aceleiaşi şcoli, care a obţinut 9,95 la evaluarea naţională, a fost admis la clasa de Ştiinţele Naturii, unde ultima medie a fost 9,85.
La polul opus, în clasamentul performanţei şi eficienţei şcolare, se află Şcoala Gimnazială „Negru Vodă”, unde doar 10,25% dintre absolvenţii din acest an au fost admişi la unul din cele trei mult râvnite licee. Sub 20% admişi la colegiile de top mai are şi Şcoala Gimnazială „Adrian Păunescu”, unde doar 9 din cei 48 de elevi repartizaţi au ajuns la „Brătianu”, „Zinca” sau „Odobescu”.
(Sursa foto: Marius Motea)
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Vacanţe de până la 10.000 lei pentru angajaţii unor primării şi şcoli din Argeş