Cătălin Gherzan: ”Fără telefoane la școală – ca regulă, nu ca opțiune – este o decizie în favoarea elevilor și a educației!”

de | 14.08.2023 07:36 | Din ediția tipărită, Lifestyle, Național, Politic, Știri

Folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs ar putea fi interzise în şcoală, potrivit unui amendament care a fost deja adoptat de către Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

”Este o decizie foarte bună a ministrului Educației”, apreciză omul de afaceri Cătălin Gherzan, manager al unității de învățământ Lexford Castel. Acesta speră că măsura nu va avea caracter de recomandare, ci va fi o interdicție.

”De obicei, regulile se respectă. Recomandările, nu. Atunci când «stăm pe telefoane» în autobuz, la coadă la cumpărături, la semafor (în mașină), pe bancă în parc sau pe scaun la terasă nu facem altceva decât să mai «aruncăm un ochi» pentru a face timpul să treacă mai repede, de plictiseală sau lipsă de activitate. La fel este și cu copiii care vin cu telefoanele la școală. Nu comentez ce anume promovează site-urile de socializare pe care intră elevii. Spun doar că fără telefoane la școală – ca regulă, nu ca opțiune – este o decizie în favoarea elevilor și a educației!”,  a mai declarat Cătălin Gherzan.

Amendamentul recent adoptat în comisie mai prevede următoarele:  elevii din învăţământul preuniversitar sunt obligaţi să frecventeze toate cursurile şi să se pregătească la fiecare disciplină de studiu în vederea dobândirii competenţelor şi însuşirii cunoştinţelor prevăzute de programele şcolare; să respecte regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar; să se prezinte la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată; să manifeste înţelegere, toleranţă şi respect faţă de întreaga comunitate şcolară, elevi şi personalul unităţii de învăţământ; să sesizeze reprezentanţii unităţii de învăţământ şi, după caz, autorităţile competente cu privire la orice ilegalităţi în desfăşurarea procesului de învăţământ şi a activităţilor conexe acestuia sau cu privire la orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa elevilor şi a personalului şcolii.

De asemenea, elevii trebuie să păstreze curăţenia, liniştea şi ordinea în spaţiul şcolar, să cunoască şi să respecte, în funcţie de nivelul de înţelegere şi de particularităţile de vârstă şi individuale ale acestora, normele de securitate şi sănătate în muncă, normele de prevenire şi de stingere a incendiilor, normele de protecţie civilă, precum şi normele de protecţie a mediului, dar şi obligaţia de a anunţa, în caz de îmbolnăvire, profesorul diriginte, direct sau prin intermediul părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, de a se prezenta la cabinetul medical şi, în funcţie de recomandările medicului, mai ales în cazul unei afecţiuni contagioase, să nu pună în pericol sănătatea colegilor şi a personalului din unitate.

Elevii nu au voie să fumeze în perimetrul unităţii de învăţământ

Le este interzis: să distrugă, să modifice sau să completeze documentele şcolare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev şi orice alte documente din aceeaşi categorie sau să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ; să introducă şi să difuzeze, în unitatea de învăţământ preuniversitar, materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa, intoleranţa sau care lezează imaginea publică a unei persoane; să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ; să deţină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice şi să participe la jocuri de noroc în perimetrul unităţii de învăţământ.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cătălin Gherzan: ”Diplomația este un lucru greu de înfăptuit atunci când sunt destul de mulți nepricepuți sau simpli vânzători de țară!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Gherzan

Ultimele articole