Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Andrei”, Valea Iașului – Argeș este situat strategic într-un cadru natural, pe versantul unui deal, în mijlocul unei păduri de brazi, pini și stejari, oferind servicii medicale în specialitatea pneumologie cu o expertiză de peste 70 ani.
Spitalul își asumă rolul public de a oferi servicii medicale preventive, curative și de recuperare medicală respiratorie de o calitate superioară pacienților care suferă de afecțiuni pulmonare, punând accent pe nevoile individuale ale pacienților, îndeosebi de tuberculoză primară, tuberculoză secundară, pneumonii virale, pneumonii bacteriene, bronșite acute, bronșite cronice, astm bronșic, emfizem pulmonar, abces pulmonar, tumori pulmonare, tumori mediastinale, pneumotorax, afecțiuni pleurale, empieme pleurală, cord pulmonar cronic, chist hidactic, bronsiectazii etc.
Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei”, Valea Iașului este o clădire monobloc cu D+P+4 etaje, care are nevoie de o întreținere permanentă, fiind un edificiu ce datează din 1949. Cu toate acestea, clădirea găzduiește sute de pacienți pe lună, care se bucură de un confort sporit și un tratament efectuat de profesioniști, ce beneficiază de un panoramic și aer curat, parte din tratamentul necesar.
SERVICII MEDICALE OFERITE:
» Consult clinic pneumologie.
» Diagnosticul și tratamentul tuberculozei pulmonare cu sensibilitate și chimiorezistență la medicamentele antituberculoase.
» Diagnosticul și tratamentul infecțiilor pulmonare netuberculoase: pneumonii, bronhopneumonii, abcese pulmonare, pleurezii.
» Diagnosticul neoplasmelor bronhopulmonare și tratamentul complicațiilor infecțioase pulmonare secundare.
» Monitorizarea evoluției și a tratamentului unor boli respiratorii cronice ca: astmul bronșic, BPOC, pneumopatii interstițiale, bronsiectazii.
» Diagnosticarea și tratarea apneei în somn.
» Aerosolo-terapie (în scop diagnostic sau terapeutic).
» Oxigenoterapie intermitentă sau de lungă durată.
» Investigații paraclinice: hemoleucogramă, analize biochimice sangvine.
» Explorări funcționale respiratorii – spirometrie, gazometrie, pulsoximetrie.
» EKG.
» Examene radiologice și CT (computer tomograf) cu și fără substanță de contrast.
» Puncții pleurate.
» Examene bronhoscopice, aspirat bronșic, biopsie.
» Kinetoterapie și fizioterapie într-o sală de recuperare fizică medicală modernă.
Începând cu data de 01.07.2023, unitatea oferă servicii de spitalizare de zi în cadrul cărora pacienții, pe baza biletului de trimitere, beneficiază de: consult medical, radiografie pulmonară, precum și de un set de analize în laboratorul propriu al spitalului pentru următoarele diagnostice: pneumonie nespecificată, boală obstructivă cronică, astm cu predominență alergică, bronșită acută. De asemenea, asigură servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea apneei în somn.
CONDIȚII SPECIALE PENTRU PACIENȚI:
Însumând 212 locuri dispuse în trei secții, spitalul asigură un confort sporit pacienților care beneficiază de paturi, noptiere și saltele noi, perne, pilote și lenjerii noi, grup sanitar dotat cu duș în fiecare salon, prize de oxigen, aparate de filtrare a aerului, sistem nurse-call, televizor, CaTV, frigider, WIFI etc., fiecare salon având ieșire pe terasa generoasă cu un panoramic de excepție.
Hrana este preparată în bucătăria proprie, recent utilată, respectându-se un rețetar bine stabilit în funcție de necesitățile pacienților, servirea hranei realizându-se în recipiente de unică folosință, cu respectarea strictă a regimului caloric și a condițiilor de igienă.
Spitalul dispune la ultimul nivel al clădirii de o capelă ortodoxă proprie pentru pacienți și salariați.
APARATURĂ ȘI DOTĂRI MODERNE:
Spitalul a fost dotat cu aparatură medicală modernă prin fonduri nerambursabile: ecografe 3D mobile, EKG-uri, volumate-infunzomate, CPAP, defibrilatoare, aparate de aspirație pleurală, spirometre, pulsoximetre, roboți pentru dezinfecție, aparat radiologie cu sistem PACS, computer tomograf, videobronhoscop, concentratoare de oxigen și, nu în ultimul rând, generator de producere oxigen amplasat în construcție nouă.
De asemenea, spitalul dispune de o stație proprie de alimentare cu apă potabilă, precum și de stație de clorinare pentru dezinfecția apei potabile.
INVESTIȚII PENTRU SOLUȚII ÎN SĂNĂTATE:
În ultimii ani, spitalul a căpătat o altă față prin realizarea unor investiții majore:
▼Reparație capitală centrală termică proprie prin modernizarea și utilarea cu cazane de căldură și apă caldă automatizate care asigură confortul termic al spitalului, precum și apa caldă permanentă, pentru pacienți în fiecare salon dotat cu cabină de duș proprie.
▼Modernizarea bucătăriei și a spălătoriei prin dotarea cu utilaje performante de ultimă generație, compartimente care asigură prepararea hranei în regim propriu pentru pacienți, de foarte bună calitate, respectarea condițiilor igienico-sanitare și dezinfecția lenjeriei pacienților.
▼Realizarea și punerea în funcțiune a unei stații moderne de epurare proprie cu finanțare de la Consiliul Județean Argeș.
▼Realizarea unei stații de fluide medicale (oxigen) cu priză la patul bolnavului, dată în folosință înainte de pandemie, care a salvat mii de vieți pe toată perioada tratării pacienților cu SARS-CoV-2.
▼Reparație capitală ascensor persoane prin înlocuirea vechiului lift cu unul modern autorizat ISCIR.
▼Realizarea unui sistem de detecție și alarmare la incendiu avizat ISU.
▼Achiziția și punerea în funcțiune a unui generator de producere oxigen medicinal care vă asigura alimentarea cu oxigen a întregului spital la costuri minime.
▼Derularea, în acest moment, a celui de-al doilea proiect european nerambursabil constând în realizarea infrastructurii electrice în tot spitalul:
» iluminat interior și exterior » supraveghere video » control acces » iluminat de veghe » buton de panică » prize de telefon » priză de oxigen » paratrăsnet » extinderea prizelor instalației de fluide medicinale în tot spitalul » surse de alimentare electrică a spitalului în funcție de puterea de consum actuală și sistem back-up de alimentare în caz de întrerupere a energiei electrice.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
https://anchetaonline.ro/spitalul-pneumof…iologie-leordeni-105211/