anchetaonline.ro

Proiect. Românii și-ar putea cumpăra vechimea în muncă până la 31 decembrie 2024

de | 17.08.2023 19:03 | Știri, Administrație, Național, Politic

Veste bună pentru românii care vor să-și cumpere vechimea în muncă. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024.

Românii care vor să își cumpere vechimea în muncă mai au două săptămâni la dispoziție. Până la 31 august trebuie să încheie un contract cu Casa de Pensii și să cotizeze din propriul buzunar, însă lucrurile par să se schimbe. Ministerul Muncii a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență cu privire la prelungirea termenului.

”Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024.

Persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii.

Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25 %”, transmite ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

28.516 de contracte pentru cumpărarea vechimii

Totodată, ministrul mai explică că: ”Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original și copie.

Până acum, la nivel național au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei”.

Proiectul de Ordonanță poate fi consultat aici.

Sursă foto: Facebook Simona Bucura Oprescu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

PSD Argeș: La mulți ani, domnule primar Cristian Gentea!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Simona Bucura-Oprescu