- Bătaie de joc pentru noii polițiști.
- Umilința este prima lecție predată de “sistem” colegilor care recent au absolvit școlile de agenți de poliție – semnalizează sindicatul Europol.
Conform reprezentanților acestei structuri, bobocii care acum au intrat în Poliție, absolvenți ai școlilor de profil au fost măsurați și remăsurați, au trecut prin două probe și tot s-au ales cu uniforme care fie nu îi încap, fie le permit să înoate în ele.
“Școlile și-au eliberat magaziile de stocurile de uniformă doar pentru a puncta alocarea tuturor elementelor din norma de echipare prevăzută de ordin, fără să țină cont de măsurile polițiștilor cărora le-au distribuit-o.” – semnalizează public Europol.
Acestea fiind datele problemei, cei aproximativ 1800 de noi polițiști s-au trezit cu echipamente “la număr”, total necalibrate pe dimensiunile lor, pe care încearcă în continuare să le schimbe între ei sau să le retușeze.
Și toate acestea se întâmplă, arată Europol, în contextul în care se va schimba actuala uniformă și sunt pregătite “tunuri de zeci de milioane de euro, cel mai probabil realizate cu firme de casă ale apropiaților din sistem”.
În urmă cu o săptămână, ministrul Bode saluta intrarea în sistem a celor aproape 2000 de absolvenți proveniți din cele 5 școli de Poliție, Poliție de Frontieră și de Jandarmerie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
“Fiecare dintre ei își leagă parcursul profesional, dar și viața în sine de cetățenii și de comunitățile unde vor activa.
Este important să fie conștienți cu toții că nu și-au ales o meserie ușoară! De aceea, trebuie să înțeleagă statutul pe care l-au dobândit, ca reprezentanți ai MAI, și să își ghideze viața profesională după valori morale și principii de viață puternice.
Prin tot ceea ce vor realiza de acum înainte trebuie să devină cei mai buni dintre cei buni din această profesie. Vor fi parte a unei mari comunități profesionale în cadrul MAI, cea mai importantă instituție din arhitectura statului român pe timp de pace!” – este mesajul ministrului, care a fost prezent, la oficialitățile organizate la Școala de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina și care a salutat căduros noii recruți, îmbrăcați frumos și corespunzător pentru paradă.
La nici o saptămână distanță, când au primit ținutele de serviciu, polițiștii boboci s-au trezit că e cazul unor mari schimburi pe rețelele interne, dacă vor să și apară îmbrăcați decent pe stradă au la misiuni.
Semnalul neplăcut al Europol apare fix în contextul în care MAI anunță recrutări semnificative de noi polițiști, angajări pe bandă rulantă, date fiind necesitățile apărute la pachet cu criza emigranților din Ucraina – pe de-o parte și date fiind lacunele mari de personal înregistrate la nivelul Ministerului pe de altă parte.
Prima serie de angajări fulger: forțe de ordine fără concurs pentru gestionarea refugiaților
Conform deciziilor guvernamentale, MAI va face angajări fără concurs pe o perioadă determinată pentru a ocpa locurile care figurează vacante în sistem.
Anunțurile de angajare urmează să fie făcute publice pe pe website-urile structurilor MAI care au locuri vacante sau să fie anunțate prin mass-media.
Pentru a fi angajat temporar în unitățile MAI cu activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică, cei care vor să ocupe posturile de polițiști trebuie să:
» trimită, prin e-mail, un dosar electronic al cărui conținut este stabilit de legislația specifică incidentă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante;
» susțină procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective.
Angajarea fără concurs nu se va putea prelungi mai mult de 90 de zile de la data încetării situației respective (criza refugiaților)
A doua serie de recrutări: MAI ar putea angaja definitiv 6.565 de polițiști noi
Valul de noi angajări anunțate nu se raportează doar la personalul temporar, ci și la un număr semnificativ de polițiști pe care structura vrea să îi angajeze definitiv. În prezent, există un proiect de hotărâre care invocă necesitatea creșterii resurselor interne ale MAI cu peste 6500 de oameni noi, în vedere reechilibrării structurilor din subordinea acestuia, zguduite semnificativ de restucturările din anii trecuți.
Pentru îndeplinirea în condiţii bune a misiunilor se impune, conform documentației din spatele proiectului, suplimentarea efectivelor cu 6565 posturi, din care:
» 5654 de poliţişti
» 775 de militari (191 ofiţeri şi 584 maiştri militari și subofiţeri)
» 136 personal civil (funcționari publici și personal contractual).
Noile posturi vor merge către Aparatul central al M.A.I., Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Direcția Generală de Pașapoarte, Direcția Medicală, Academia de Poliție „A.I. Cuza”, C.S. „Dinamo” București, Inspectoratul General de Aviație al MAI și Jandarmeria Română.
Citește, pe același subiect, pe anchetaonline.ro:
Giordanu – firma din Pitești care îmbracă tot organu’ (de poliție)!