Toamna vine de fiecare dată cu multă treabă pentru gospodine. De la rețete moștenite până la cele aflate din vecini, gospodinele își pregătesc cu mare atenție murăturile pentru iarnă. Pentru că, nu-i așa, iarna, murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor. Dacă vrei să faci cele mai delicioase murături, atunci o să-ți fie de folos aceste trucuri.
O friptură, cârnați, mâncare de cartofi sau de fasole toate merg de minune cu murăturile. Varza murată călită cu afumătură, sarmalele în foi de varză murată, salată boeuf – ne lasă apă în gură și parcă ne crește dorința să ne apucăm mai repede de pus murăturile.
Rețete de succes
Murăturile există de mii de ani, ba chiar se zvonește că acestea erau unul dintre secretele de frumusețe ale Cleopatrei. Cine a inventat această metodă de conservare a legumelor nu se știe cu precizie, însă se pare că primele alimente murate datează din jurul anului 2030 î.Hr. Astăzi, murăturile pot fi mai dulci, mai acre, iuți ori sărate. Cele mai cunoscute și consacrate metode de conservare sunt: cea bazată pe saramură, prin fermentare; și cea în care este folosit oțetul. Cea bazată pe saramură vine cu o serie de beneficii pentru sănătate. Însă murăturile în saramură trebuie evitate de persoanele care suferă de diferite afecțiuni cardiovasculare și în general de cei care au restricții în privința consumului de sare. Cele nefermentate sunt bogate în vitamine și minerale.
Beneficiile murăturilor:
- Conțin probiotice – importante în procesul de digestie, stimulează sistemul imunitar și combat infecțiile.
- Sunt o sursă bună de antioxidanți.
- Sunt o sursă de minerale și vitamine, în special A, B, C, K, fier, calciu și potasiu, cu rol de întărire a capacității organismului de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor, de a întări oasele, de a proteja vederea și de a ameliora anemia.
Pentru rețeta de murături asortate în saramură se pune apa într-o oală pe foc, cu atâtea linguri cu vârf de sare mare câți litri ați folosit, și se adaugă boabele de piper și frunzele de dafin. După ce clocotește apa, se oprește focul și se amestecă. Ulterior se lasă la răcit, iar în final compoziția se toarnă peste legumele așezate în butoi sau borcan, se pune capacul și se depozitează într-un loc răcoros. În timpul primei săptămâni, recipientul se agită zilnic sau măcar o dată la două zile. La rețeta murăturilor cu oțet, la 3 litri de apă se pune 1 litru de oțet pentru murături, câte o lingură de sare mare la fiecare litru de lichid și câte 3 linguri de zahăr la fiecare litru de lichid. Se adaugă boabele de piper și de muștar și frunzele de dafin. Toată compoziția se pune într-o oală mare la fiert, iar după ce a dat în clocot se toarnă lichidul fierbinte peste legumele puse în borcane. Ulterior se pune capacul și se așeză într-un loc răcoros, dar acoperite cu un material, astfel încât să se mențină căldura. În primele zile nu se mișcă din locul unde au fost puse. Ulterior se pot muta în cămară. Desigur, acestea sunt printre cele mai folosite rețete, însă fiecare gospodină are un secret, poate un ingredient în plus ori o modalitate diferită de a face compoziția, pentru ca în final să pună pe masă cele mai delicioase murături.
Câteva trucuri pentru gospodine
- Legumele trebuie să fie sănătoase, fără urme de lovire.
- Toate legumele trebuie bine spălate.
- Este importantă sterilizarea borcanelor din sticlă în care vor fi puse murăturile.
- Legumele nu se înghesuie în borcan.
- Legumele se acoperă în totalitate de lichid.
- Nu se umple la maxim borcanul cu saramură.
- Boabele de muștar și de piper, frunzele de dafin, mărarul uscat și usturoiul au rol de conservant.
Colorate, aranjate în borcane și puse în cămară murăturile sunt pregătite să aducă un plus de aromă oricărei mese.
Foto descriptiv.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Un nou tip de fraudă online. Hackerii se dau drept polițiști