Situaţie cel puțin jenantă pentru un magistrat cu experienţă de la Tribunalul Argeş. Mihaela Badea, care instrumentează cauze la această instanţă de aproape 20 de ani, este judecată la rândul ei de către Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM.
► A clonat argumentele părţilor, fără nicio analiză judiciară proprie
Împotriva judecătoarei Mihaela Badea, Inspecţia Judiciară a deschis recent o acţiune disciplinară, pentru „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”. În urma analizării deciziilor emise de magistratul Tribunalului Argeş, inspectorii judiciari au descoperit cu stupoare că aceasta ar fi utilizat metoda „copy-paste” pentru redactarea unui număr impresionant de hotărâri, fără a analiza argumentele prezentate de părți sau a expune propriile considerente.
Nu mai puţin de 77 de hotărâri în care judecătoarea Mihaela Badea „a clonat” argumentele părţilor din dosarele respective au descoperit reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.
Comunicatul oficial al Inspecției Judiciare reiterează acuzele grave la adresa judecătoarei Badea:
Acţiune disciplinară […] pentru nerespectarea art. 271 lit.s) teza I din Legea nr. 303/2022 (în reglementarea anterioară art.99 lit.t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor), vizând faptele doamnei judecător Badea Mihaela din cadrul Tribunalului Argeș, constând în redactarea a 77 hotărâri pronunțate în materie contenciosului administrativ și fiscal, prin preluarea copy-paste a argumentelor părților, fără a analiza în niciun fel susținerile acestora și fără a arăta propriile motive care au determinat adoptarea soluției.” Cu alte cuvinte, judecătoarea este acuzată că în 77 de dosare ar fi preluat argumentele părților în mod automat, ignorând orice formă de analiză judiciară.
► Începe judecata CSM
Cazul judecătoarei Mihaela Badea va fi analizat de către CSM, care va trebui să decidă asupra sancțiunilor ce se impun. Dosarul se află pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna aceasta a Secției pentru judecători în materie disciplinară.
Mihaela Badea a absolvit Facultatea de Drept din București în 1989, însă și-a luat licenţa abia un an mai târziu. Iniţial, a fost consilier juridic la Fabrica de Conserve Topoloveni şi la Staţiunea Viticolă Leordeni, apoi jurisconsult la Cooperativa „Constructorul” Piteşti.
În magistratură a intrat abia în 1998, după ce a promovat examenul în noiembrie 1997, ca judecător la Judecătoria Piteşti şi Judecătoria Topoloveni. Din 2004, a promovat la Tribunalul Argeş şi de atunci aici a rămas. Fratele său este nimeni altul decât Nifon Sachelarie – fost judecător la aceeaşi instanţă, pensionat de aproximativ trei ani.
De pensionare se apropie şi Mihaela Badea, care anul acesta împlineşte 25 de ani de când profesează ca magistrat, aşa că nu este exclus ca acest scandal să fie bomboana de pe coliva carierei judecătoarei de la Tribunalul Argeş.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Activități preventive desfășurate de polițiști la mai multe școli din Argeș