Slujbă religioasă pentru pomenirea marii familii a Goleștilor

de | 26.10.2023 19:49 | Lifestyle, Ștefănești

Astăzi, la Muzeul Golești din Ștefănești, la biserica din lemn aflată în incinta complexului muzeal a avut loc slujba religioasă pentru pomenirea marii familii a Goleștilor. Biserica de lemn din Drăguțești se păstrează în Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și provine din fostul sat Drăguțești, cuprins astăzi în localitatea Cotmeana, județul Argeș.

La slujbă au participat localnici, managerul muzeului Iustin Dejanu și angajați ai muzeului, alături de care s-au aflat și reprezentanți ai autorităților locale și județene. Veșnică pomenire neamului Goleștilor, distinsă familie care, pe parcursul a cinci generații s-a remarcat, ca nicio altă familie boierească, în săvârșirea unor acte filantropice majore pentru propășirea și emanciparea neamului românesc. Un sobor de 6 preoți a oficiat astăzi, în ziua Sf. Dimitrie, izvorîtorul de mir, slujba de pomenire a neamului Golescu, la Muzeul Golești. Dumnezeu să –I odihnească în Împărătia Sa și să fie pomeniți în cer și pe pământ pentru toată dragostea lor de neam și țară”, au transmis cei de la Muzeul Golești într-o postare pe pagina de Facebook.

Biserica de lemn din Drăguțești, la Muzeul Golești

O legendă locală spune că Drăguț, unul dintre cei șase ctitori, era un păstor moldovean care a îndrăgit atât de mult plaiurile argeșene încât nu le-a mai părăsit. Alături de fiul său Constantin și de alți patru oameni înstăriți, a ctitorit aici, în 1814, o biserică, un loc sfânt în care oamenii se adunau să se roage. Biserica de lemn din Drăguțești a fost salvată de la dispariție prin transferul și conservarea sa în Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești, în a doua jumătate a secolului XX”, arată cei de la Consiliul Județean Argeș în informarea publicată. De altfel, potrivit sursei citate, după montare și (re)târnosire, biserica a primit hramul Sfântul Dimitrie cel Nou. Dintre detalii se remarcă sculptura pridvorului, a portalului de intrare, arcul dublu pe sub boltă și funia mediană sculptată în relief. De remarcat este și numărul mare de inscripții în pridvorul bisericii. În interior se păstrează iconostasul pictat în culori vii și mobilierul tradițional.

Sursă foto: Facebook CJ Argeș.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mihaela Bilic: ”Constipația afectează o persoană din patru și apare mai frecvent la femei”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Bolt | Cotmeana | Muzeul Golești