Constructorii argeşeni – absenţi în licitaţiile CNI. 14 firme din ţară vor contractele pentru noile creşe din Piteşti

de | 05.04.2022 16:30 | Economic, Pitești

Firme din toată ţara se bat pe cele 2 creşe noi din Piteşti. Constructorii argeşeni nu mai au loc!

Constructorii argeşeni pierd tot mai mult teren în faţa companiilor din alte judeţe, care iau cu asalt licitaţiile pentru lucrări publice din judeţul nostru. La Piteşti urmează să se construiască, în perioada următoare, două creşe: una medie, cu 70 de locuri, pe b-dul Eroilor, şi o alta mai mică, pentru 40 de prichindei, în cartierul Găvana II.

Proiectele se realizează prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii şi fac parte dintr-un program naţional de construire de creşe noi, demarat în vara anului trecut, dar și din agenda anunțată a noii administrații Gentea. Fiind organizate de CNI, licitaţiile au stârnit interesul unui număr mare de companii din întreaga ţară, în detrimentul firmelor autohtone, constructorii argeşeni pierzând din ce în ce mai mult teren.

cresa mica - Constructorii argeşeni - absenţi în licitaţiile CNI. 14 firme din ţară vor contractele pentru noile creşe din Piteşti

10 concurenți pentru creșa de pe Eroilor

La licitaţia pentru creşa care se va construi în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, care are un buget de 11.736.107,21 lei (fără TVA), s-au înscris nu mai puţin de 10 asocieri de firme, niciuna din judeţul nostru, constructorii argeşeni lipsind cu desăvârşire din această bătălie:

  • Eurolia Romtehnic din Buzău (Leader), Constructim SA,TPS Engineering &Asociatii,Gama Project Investment.
  • Ovi Architecture & Engineering din Bucureşti (Leader), Ovi Construction&Real Estate, Asix Design.
  • SMB Steel Project Partnership din Bucureşti (Leader), SMB Industrial Plant Building, SC Alitec Solution SRL, MTA Structural Engineers.
  • Concas din Buzău (Leader), BB&Asociații Design SRL.
  • Colen Impex din Ploieşti (Leader),Topalis Engineering SRL.
  • Top Line Construct din Braşov (Leader), ACS New Antreprenor Construct.
  • SC ADT SA din Olt (Leader), Bomaca Proiect.
  • Palex Construcţii Instalaţii din Bucureşti (Leader), Act Construct Management SRL.
  • Magnum Construct Proiect SRL din Măgurele-Ilfov (Leader), Romart Asist, Profesional Smart Construct.
  • Ansthall Accent din Bucureşti (Leader), Toderică Solutions, Dalubuild Construct, Consorzio Krea.

Detaliile privind creşa din curtea ISJ au fost puse la punct, însă pe finalul anului trecut proiectul a intrat în impas, atunci când conducerea Colegiului Economic „Maria Teiuleanu”, ai cărui elevi fac ore de sport pe terenul pe care municipalitatea îl va sacrifica în vederea efectuării investiţiei, s-a opus construcţiei creşei pe amplasamentul propus. Într-un final, s-au găsit soluţii pentru amenajarea unui nou teren de sport, iar CNI a putut lansa licitaţia, având toate avizele şi aprobările necesare.

Bătaie și pe creșa de la Complexul Albina

Primele şase dintre aceste asocieri au depus oferte şi pentru cea de-a doua creşă, care urmează să se construiască în zona Complexului Albina din Găvana II şi a cărui valoare estimată este de 8.410.302,88 lei (fără TVA). Acestora i se adaugă ofertele depuse şi de alte patru asocieri. Nici de această dată constructorii argeşeni nu s-au înghesuit, o singură firmă autohtonă încercând să îşi adjudece contractul:

  • Toderică Solutions din Bacău (Leader), Decorama, Madcez Impex, Dalubuild Construct.
  • Hentza Business din Ilfov (Leader),Costruzioni Generali SUD.
  • Colorit Construct SRL (Leader), Best Deal Proiect Construct, Romart Asist.
  • Delta Termo Construct 1999 SRL (Leader), Modvest Construct 2000 SRL – singurul dintre constructorii argeşeni care şi-a asigurat prezenţa în această procedură de achiziţie publică.

Pentru ca acest proiect să poată fi realizat, municipalitatea a fost nevoită să alipească 14 loturi de teren, suprafaţa destinată în final investiţiei fiind de 5400 mp.

Deficitul de locuri în creşele piteştene este uriaş, deoarece de peste 30 de ani nu s-a mai construit niciuna, ba, mai mult, o parte din vechile unităţi au fost de mult închise. În Piteşti, funcţionează în prezent doar 11 creşe, fiind disponibile circa 300 de locuri, însă în fiecare an cererea este dublă şi nu poate fi acoperită, părinţii fiind nevoiţi să găsească alte soluţii pentru supravegherea celor mici.

Din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin PNRR, au fost alocate 230 de milioane de euro pentru construirea de creşe noi


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: