Cerințe minim de securitate pe șantierele temporare sau mobile

de | 14.11.2023 10:58 | Administrație, Județean

Reprezentanții mai multor primării au participat, la sfârșitul săptămânii trecute la o întâlnire de lucru privind eliminarea riscurilor de accidentare a lucrătorilor ca urmare a surpării de maluri. Beneficiarii au fost informați de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Argeș cu privire la cerințele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.

Având în vedere evenimentele care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, ITM Argeș împreună cu Prefectura Argeș și Consiliul Județean (CJ) Argeș, a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o întâlnire cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale din Argeș, întrucât aceștia sunt beneficiarii acestor lucrări.

Cine face planul de securitate și sănătate

Beneficiarul lucrării sau managerul de proiect trebuie să asigure ca, înainte de deschiderea șantierului, să fie stabilit un plan de securitate și sănătate. La elaborarea planului trebuie să se ţină seama de toate tipurile de activităţi care se desfăşoară pe şantier şi să se identifice toate zonele în care se desfăşoară lucrările care implică riscuri specifice pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor. Fiecare antreprenor/subantreprenor va elabora un plan propriu de securitate şi sănătate care va cuprinde ansamblul de măsuri specifice şi va fi armonizat cu planul de securitate şi sănătate al şantierului. ”Potrivit prevederilor H.G. nr.300/2006, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când la elaborarea unui proiect participă mai mulţi proiectanţi, beneficiarul şi/sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata elaborării proiectului lucrării, iar în situaţia în care, la realizarea lucrărilor pe şantier participă mai mulţi antreprenori, un antreprenor şi unul sau mai mulţi subantreprenori, un antreprenor şi lucrători independenţi ori mai mulţi lucrători independenţi, beneficiarul şi/sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării”, potrivit informării ITM Argeș. Inspectorul șef, Anița Maria Neacșu, alături de specialiști din cadrul ITM Argeș, au transmis materiale de informare cu privire la cerințele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.

Sursă foto: ITM Arges.

Citiți, de aseemnea, pe anchetaonline.ro:

Atenție, șoferi! Trafic restricționat pe Autostrada A1 București-Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: