Vernisaj dedicat lui Urmuz, scriitorul născut acum 140 de ani la Curtea de Argeş

de | 14.11.2023 11:30 | Curtea de Argeș, Cultură, Lifestyle

Reprezentanții primăriei municipiului Curtea de Argeș informează faptul că astăzi, de la ora 16:00, la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” va avea loc o întâlnire dedicată lui Urmuz, faimosului scriitor născut acum 140 de ani la Curtea de Argeş.
vernisaj Urmuz
Programul cuprinde două expoziţii, una de noi portrete ale lui Urmuz primite din zeci de ţări ale lumii de Lucian Dobârtă, artist plastic din Bistriţa-Năsăud, şi una din seria „Mari scriitori ai lumii”, iniţiată de Nicolae Ioniţă din Ploieşti.
În acest sens, la Curtea de Argeş vor fi expuse treizeci de portrete realizate de graficianul Joao Bosco din Brazilia.
Deoarece Urmuz a fost un mare meloman, inclusiv compozitor, de a eveniment nu va lipsi componenta muzicală, care va fi susţinută de Valeriu Butulescu, autorul piesei de teatru „Urmuz”.
Organizatorii mai transmit că vor fi prezentate şi mai multe cărţi de profil, printre care două abia ieşite de sub tipar, de Lucian Costache şi Ducu Gheorghiescu (a doua aduce numeroase clarificări biografice, rezultatul unei activităţi de veritabil detectiv literar).
Totodată aceștia informează că intrarea va fi liberă.
Pentru persoanele interesate, expoziția poate fi vizitată timp de o lună, în perioada 14 noiembrie – 14 decembrie.
vernisaj Urmuz

Foto: Wikipedia

Cine a fost Urmuz?

Demetru Demetrescu-Buzău, cel care şi-a ales mai târziu psedonimul literar de Urmuz, s-a născut la data de 17 martie 1883 la Curtea de Argeş. A urmat cursurile Colegiului ” Gheorghe Lazăr din Bucureşti și mai apoi a făcut Facultatea de Drept. S-a angajat ca judecător iar mai apoi ajunge grefier la Înalta Curte de Casaţie a României. Acesta se apucă de scris și reușete să-i atragă atenția lui Tudor Arghezi care îi deschide calea spre publicistica.

Urmuz este considerat unul dintre rebelii literaturii române, opera lui fiind catalogată drept ”literatură bizară” în timpul vieţii sale, bucurându-se de recunoaştere abia după moarte. Acesta s-a sinucis la vârsta de 40 de ani, aparent, fără niciun motiv, potrivit histora.ro.

vernisaj Urmuz

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Curtea de Argeş

Ultimele articole