Best Electric Van este o competiție care își propune să stabilească, anual, cea mai bună autoutilitară electrică de pe piața din România, ierarhizând cele mai competitive modele electrice, anunță Ministerul Mediului. Printre câștigători s-a aflat și cei de la Renault Kangoo E-Tech care au obținut premiul special.
Juriul, format exclusiv din manageri de flotă de la 15 companii comerciale, a analizat caracteristicile tehnice ale dubelor electrice aparținând unor producători precum: Mercedes-Benz, Ford, Renault, Maxus, Fiat. Aceștia au testat autoutilitarele în condiții reale de folosință: încărcat și descărcat marfă, parcurgerea unui număr mediu de km realizat în mod obișnuit de companiile de transport, etc.
Premiul Best Electric Van a ținut cont de: consum de energie, spațiu de încărcare, manevrabilitate, autonomie, confort, ținută de drum, autonomie, moduri de încărcare, preț și, nu în ultimul rând, relevanța pe piața românească.
Astfel, potrivit informării celor la Ministerul Mediului, laureații primei ediții BEST ELECTRIC VAN în România sunt:
- Premiul Special pentru primul vehicul comercial electric din piata ro – Renault Kangoo E-Tech;
- Premiul pentru eficiență – Maxus e-Deliver 3;
- Best Electric Van categoria Van Compact – Mercedes e-Vito;
- Best Electric Van categoria Van Mediu – Ford E-Transit.
”Ar trebui să avem un rol activ în decarbonizarea sectorului de transport”
”Finanţarea transportului non-poluant a pornit prin Programul Rabla Plus în 2016, atunci când a fost finanţată achiziţionarea a 39 de autoturisme. De atunci şi până astăzi, spunem noi că mai bine de 36.000 de autoturisme pur electrice merg pe străzile din România, cu emisii zero, cu finanţare din AFM şi am reuşit să păstrăm una dintre cele mai mari finanţări, de aproximativ 10.000 euro, pentru fiecare autoturism. Însă, mă bucur că discuţia evoluează către alte tipuri de transport.
Dacă în trecut am putut să discutăm despre transportul de persoane, microbuze şcolare electrice finanţate din AFM, mă bucur că astăzi, avem ocazia să premiem campionii la inovaţie, la mai puţină poluare, la transport de mărfuri mai verde. Sper ca acest eveniment să aibă continuitate şi să constatăm că alături de transporturi de persoane, alături de autoturismele pe care le finanţăm deja, că putem în viitor să discutăm şi despre extinderea programelor de finanţare.
Oare cum ar arăta străzile Bucureştiului sau cum ar fi îmbunătăţit aerul din Bucureşti, calitatea aerului din Bucureşti şi din marile aglomerări urbane, dacă flotele marilor transportatori de marfă, flotele curierilor, flotele companiilor care fac delivery de diferite mărfuri ar fi electrificate. De aceea, cred că statul ar trebui să aibă un rol de sprijin, un rol prin care, înţelegând toată legislaţia aferentă modalităţii de acordare a ajutoarelor de stat şi tot ce înseamnă finanţare, ar trebui să intervină. Ar trebui să avem un rol activ în decarbonizarea sectorului de transport”, a declarat ministrul Mircea Fechet prezent la evenimentul organizat la sediul MMAP, potrivit informării publicate.
Media Task Grup – Editor Flote Auto, cel care organizează Best Electric Car in Romania, a pornit de la ideea că autoutilitarele electrice, cu cele peste 20.000 de unități vândute anual, reprezintă o soluție eficientă pentru scăderea gradului de poluare din marile aglomerări urbane.
Sursă foto: Facebook Ministerul Mediului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Mediul de afaceri solicită Guvernului să aprobe pachetul de programe pentru susținerea IMM-urilor!