Copil de 13 ani, sclav la stână. Părinții minorului erau plătiți pentru a-l lăsa să muncească

de | 23.11.2023 17:55 | Național, Eveniment

Caz înfiorător în Brașov. Un copil de doar 13 ani a fost vândut ca sclav, chiar de proprii părinți, unor ciobani. Adolescentul, care are numai 3 clase, era ținut în condiții inumane și era pus să muncească zilnic la stână.

Joi dimineață, 23 noiembrie, polițiștii au descins la stână și au surprins în imagini adăpostul improvizat în care era nevoit să trăiască băiatul.

La data de 23.11.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Braşov efectuează un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza  judeţului Braşov, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori,  rele tratamente aplicate minorului,  împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu, complicitate la trafic de minori şi complicitate la rele tratamente aplicate minorului”, a transmis DIICOT

Potrivit anchetatorilor, începând cu vara anului 2023, la diferite intervale de timp, un bărbat a transportat şi adăpostit în două aşezări păstoreşti (stâne) situate pe raza judeţului Braşov, un băiat de 13 ani, în scopul exploatării prin supunerea la muncă şi prestarea unor servicii. Pentru muncile prestate de copil, părinții acestuia primeau diferite sume de bani.

Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu vara anului 2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale și la diferite intervale de timp, unul dintre făptuitori a transportat și adăpostit în două așezări păstorești (stâne) situate pe raza județului Brașov, o persoană vătămată minoră, în vârstă de 13 ani, în scopul exploatării acesteia prin supunerea la muncă și prestarea unor servicii.
Astfel, prin abuz de autoritate conferită de notorietatea pe care o are făptuitorul în cadrul comunității rurale și a  situației financiare bune,  profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore care provine dintr-o familie cu o situație materială precară și cu un nivel de instrucție  scăzut, a oferit diferite sume de bani părinților minorului în schimbul cărora aceștia și-au dat consimțământul ca fiul lor să  presteze diferite munci la stânele făptuitorului.”, adaugă DIICOT

Mai mult decât atât, minorul nu a fost lăsat să urmeze cursurile de la învățământul general obligatoriu, iar după ce a absolvit clasa a treia nu i s-a mai permis să meargă la școală.

Totodată, prin neglijența manifestată în raport de nevoia minorului de a beneficia de serviciile de învățământ general obligatoriu asigurate de  stat, cei doi făptuitori au împiedicat minorul să urmeze cursurile școlare după absolvirea a trei clase, punând în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a acestuia.”, mai transmit procurorii DIICOT

În urma perchezițiilor, atât ciobanii, cât și părinții copilului au fost duși la audieri. Dosarul penal deschis în acest caz vizează mai multe infracțiuni: trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, complicitate la trafic de minori și complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

Foto: DIICOT

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

O nouă înșelăciune în numele Poștei Române

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Brasov