▼Clubul are datorii mari către bugetul de stat, jucători și furnizori
▼ Se găsesc cu greu și banii de deplasare pentru diferite meciuri
Sezonul trecut, ambele echipe de fotbal locale – FC Argeș și CSM Mioveni – au retrogradat în Liga a II-a. Dacă vulturii lui Dobrin au rămas, și după retrogradare, cu o situație financiară stabilă, clubul orașului Dacia este afundat în datorii uriașe. În fapt, situația financiară a CSM Mioveni era problematică încă dinaintea retrogradării, fiind acum, cu toate problemele de la Mioveni, aproape imposibil de redresat.
Conform bilanțurilor financiare, în 2021, clubul a înregistrat o datorie de 3.371.922 lei, iar – în 2022 – suma a crescut la 7.614.336 lei, dublându-se, practic. Lunile scurse din anul acesta nu au făcut decât să adâncească prăpastia financiară, clubul fiind nevoit să intre într-o procedură care reprezintă o anticameră a insolvenței, și anume concordatul preventiv.
Rar folosită în mediul economic argeşean, aceasta este o procedură judiciară a cărei deschidere suspendă executările silite și prin care debitorul își redresează activitatea, achitându-și total sau parțial datoriile, în baza unui plan de restructurare votat de creditori și omologat de judecătorul-sindic, după verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate. Concordatul oferă entității aflate în dificultate posibilitatea de redresare pe baza unui plan de restructurare, care trebuie să prevadă și modalitatea de achitare a creanțelor față de toți sau o parte dintre creditori (și anume cei afectați de concordat).
Fotbaliștii așteaptă încă să-și recupereze banii
Pe lista creditorilor există și fotbaliști care au aproape 20.000 de euro de recuperat fiecare de la Mioveni, așa cum sunt Liviu Antal, Ionuț Balaur, Adrian Scarlatache, Blerim Krasniqi sau Alexandru Greab.
Acesta din urmă, fost portar al FC Argeș, transferat la Mioveni, a părăsit clubul cu o datorie de 72.000 lei și joacă în prezent pentru echipa din Buzău.
Din ce știu, avocații mei au renunțat la procedura de concordat, pentru că doamna care mă reprezintă mi-a explicat că nu au nicio șansă să mai aplice schema asta. Eu aveam de luat 72.000 lei, ca urmare a unui salariu de 4.500 euro neîncasat pe mai multe luni. Noi sperăm să câștigăm, căci și eu am nevoie de bani, după cum le-am explicat și celor de la club. Când am plecat, mi-au dat asigurări că voi primi până în data de 20 ale fiecărei luni un salariu. Chiar îmi pare rău, sincer! Eu nu aș fi vrut să fac rău, să fac memorii și alte demersuri, dar – dacă nu au mai dat niciun semn și nu m-au mai sunat – eu ce să fac? Să pierd banii, să-i las acolo?”, ne-a declarat Alexandru Greab.
De altfel, conform informațiilor actualizate, clubul ar fi pierdut deja procesele cu doi jucători, Bogdan Rusu și Alexandru Buziuc și – în cazul în care nu le dă banii rapid – CS Dacia Mioveni riscă să fie depunctată de către Federația Română de Fotbal.
În ajutorul sportivilor care au de luat bani de la cluburi vine și un proiect de lege inițiat de USR. Conform acestuia, sportivii nu vor mai fi primii care pierd banii atunci când angajatorii lor apelează la insolvență. Senatul a votat o modificare a „legii insolvenței”, astfel încât ei să fie încadrați la capitolul creditorilor salariați, chiar dacă nu au contracte de muncă, ci contracte de activitate sportivă.
Până acum, sportivii și angajații cluburilor erau la coada listei, atunci când venea vorba despre recuperarea banilor neîncasați și aproape niciodată nu aveau o șansă reală. Viitoarea lege îi aduce pe sportivi de pe ultimele locuri pe locul trei.
Până acum, în cazul în care au existat insolvențe, mai ales în fotbal, jucătorii deveneau chirografari – categoria de creditori cea mai slabă, iar banii pe care nu apucaseră să-i primească nici nu mai ajungeau la ei! Proiectul nostru care modifică legea insolvenței nu impune sancțiuni sportivilor, din contră, le dă posibilitatea să-și recupereze mai ușor datoriile”, a explicat deputatul argeșean Ionuț Moșteanu proiectul legislativ al partidului său.
Datorii semnificative către furnizori și bugetul de stat
În cazul Dacia Mioveni, la fel de îngrijorați sunt și furnizorii persoane juridice, cei care au de încasat (pentru diferite categorii de servicii prestate pentru club sau pentru bunuri livrate acestuia) sume semnificative de bani și care nu au perspective optimiste cu privire la recuperarea creanțelor.
Cu atât mai mult, cu cât, numai la bugetul de stat, CSM Mioveni are restanțe de aproximativ 800.000 euro.
Printre furnizorii neachitați se numără și reprezentanța din Argeș a furnizorului de echipamente Macron, aceasta având de încasat o restanță de aproape 10.000 euro (44.000 lei) pentru produsele livrate în sezonul precedent, aferent anului 2022.
Pe de altă parte, oficialii clubului susțin că au ajuns la o înțelegere cu acești furnizori prin procedura inițiată în instanță. Claudiu Cojocaru, președintele executiv al CSM Mioveni, declară:
Încercăm să reeșalonăm debitele, pentru a putea continua activitatea, prin acest concordat preventiv. Procedura este în derulare, așteptăm o hotărâre definitivă. A fost respinsă în prima fază, dar mai avem căi de atac. Nu aș putea să vă spun exact suma totală, dar toți furnizorii au fost de acord cu planul de concordat. Voturile lor au fost de 100%.”
Până la un deznodământ, echipa luptă din greu să supraviețuiască și să facă față cheltuielilor curente, având reale greutăți, chiar și când vorbim despre banii necesari pentru deplasare la diferite meciuri.
Cu toate aceste probleme financiare – accentuate și de faptul că administrația locală care a stat mereu în spatele clubului are acum alte blocaje, după reținerea primarului Ion Georgescu – echipa din Mioveni se situează totuși, în acest moment, pe locurile eligibile din play-off. Mai exact, în urma ultimelor două victorii înregistrate, CS Mioveni a urcat pe locul patru în clasament. Cu putere de simbol, amintim că, la ultimele meciuri disputate acasă, fotbaliștii din Mioveni au afișat și un banner pe care scria „Respectăm omul Ion Georgescu”.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Naționala României de handbal feminin – o nouă victorie la Trofeul Carpaţi