Semnificația istorică a zilei de 1 DECEMBRIE

de | 01.12.2023 01:11 | Lifestyle, Național

Ziua Națională a României este sărbătorită astăzi, 1 decembrie, de românii de peste tot. Celebrăm Marea Unire din 1918, acel moment istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit într-un stat național, România.

1 decembrie a fost decretată Ziua Naţională a României în vara anului 1990. Mai precis prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Între anii 1866 şi 1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la data de 10 Mai, iar începând cu anul 1948 şi până în 1989 la data de 23 august.

”Unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”

Să ne reamintim că Transilvania, Banatul şi Bucovina s-au aflat în componența Austro-Ungariei, iar Basarabia, în imperiul țarist. În anul 1918 mariile imperii s-au prăbuşit și astfel popoarele şi-au afirmat dreptul la autodeterminare. Barasabia a fost primul teritoriu românesc care s-a unit cu Regatul României, urmată de Bucovina, iar la 1 decembrie a urmat Transilvaniei. Astfel, pe data de 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România. Actul a fost votată în unanimitate și s-a decis astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

”Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.”, este fragmentul de început al textului Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia, potrivit wikipedia.

Mai târziu, pe data de 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România. La data de 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria, s-a recunoscut la nivel internaţional unirea Bucovinei cu România. Mai târziu, la data de 4 iunie 1920, prin încheierea de Puterile Aliate și Asociate și Ungaria, a Tratatului de pace de la Trianon, a fost recunoscută unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Educației

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

De la 1 decembrie, femeile între 19 și 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV la jumătate de preț

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alba | Alba Iulia | Austria | Banat | Parlamentul României | Ungaria