ITM Argeș, anunț important privind dreptul la concediul de odihnă!

de | 20.12.2023 13:30 | Județean, Lifestyle

Vacanța este cel mai așteptat moment al anului, atât de către cei mici, dar și de către noi, adulții. Cu toții așteptăm cu nerăbdare acele zile de concediu în care să ne deconectăm de toate atribuțiile cotidiene și să evadăm într-un spațiu care ne aduce bucurie și relaxare fizică și psihică.

Concediul de odihnă este un drept acordat tuturor angajaților. Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

Concediul de odihnă este un drept fundamental al salariatului ce nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări ori limitări. Potrivit art.146, alin.1 din Codul Muncii republicat, concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. Durata concediului de odihnă anual este de minimum 20 de zile lucrătoare, aceasta fiind stabilită în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.”, transmite ITM Argeș

Dacă încă nu ți-ai efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul în curs, trebuie să știi că ai la dispoziție o perioadă destul de lungă pentru acest lucru.

Zilele de concediu de odihnă neefectuate se reportează pentru anul următor, dar nu pot fi solicitate decât în prima jumătate a anului.

În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.”, mai transmite ITM Argeș

Potrivit ITM Argeș, efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări, angajatorul având obligativitatea întocmirii acesteia până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.

În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Atenție! Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Foto descriptiv accountess.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

O femeie de 72 de ani a ajuns la spital cu arsuri, în urma unui incendiu provocat de o țigară nestinsă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: