O nouă metodă de înșelătorie și-a făcut apariția în mediul online. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că utilizatorii rețelei de socializare Facebook pot să-și piardă accesul la cont dacă accesează un link.
Țintele principale ale hackerilor sunt persoanele care au pagini oficiale. Acestea primesc mesaje, din minut în minut.
“Contul dumneavoastră de Facebook încalcă politicile de securitate a informațiilor”. Așa își încep atacatorii mesajele de intimidare trimise agresiv în numele companiei către mii de utilizatori.
Obiectivul initial al atacatorilor este de a panica utilizatorul că își poate pierde accesul la pagină. Motivul invocat se referă la o presupusă încălcare a politicilor Facebook.
Ele au în structura lor și un link. În momentul în care cetățeanul intră pe acest url, el riscă să-și piardă contul. Ulterior, hackerii se pot folosi de numele user-ului pentru a răspândi mesajele malițioase mai departe.
Linkul te redirecţionează, de cele mai multe ori, către pagini de phishing în care tu dacă îţi introduci datele de autentificare la contul de Facebook, ajung în posesia atacatorilor”, explică Mihai Rotariu, DNSC, pentru Observator News.
Fără o analiză atentă a provenienței mesajului și a detaliilor din notificare, astfel de campanii pot fi convingătoare. Verificați mereu sursa mesajului primit, înainte de a face orice actiune.
După ce au intrat în posesia datelor, escrocii cer răscumpărări pe care, chiar și dacă le plătiți, nimeni nu vă garantează că vă veți primi contul înapoi. Este cea mai agresivă campanie de pshishing pe care a suferit-o rețeaua Meta România până acum.
În cazul în care vă confruntați cu astfel de înșelătorii, blocați imediat utilizatorii și raportați-le conturile.
Recomandarea echipei DNSC este, în primul rând, să nu acționați pripit în mediul online, să vă acordați un răgaz pentru a analiza situația fără a cădea pradă emoțiilor și să citiți cu mare atenție textul mesajelor sau a notificărilor pe care le primiți.
Dacă suspectați că un mesaj poate reprezenta de fapt o înșelătorie, nu răspundeți și nu faceți clic pe link! Raportați astfel de tentative rețelei sociale, dar și către DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).”, transmit reprezentanții DNSC
În cazul în care ați căzut în capcană și ați pierdut accesul la contul de social media, echipa DNSC vă pune la dispozitie un ghid util care vă poate ajuta cu privire la procesul de recuperare al accesului: https://www.dnsc.ro/vezi/document/ghid-retele-sociale
Sursa foto: hepta.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Vedea: Și-a înjunghiat prietenul de pahar în zona inimii! La un pas de tragedie!