► Cel mai de amploare episod al vaccinărilor fictive s-a derulat fix în urmă cu o săptămână, joia trecută, în Argeș. O amplă acțiune a Poliției și a procurorilor a fost desfășurată în dimineața de 31 martie, operându-se 15 percheziții care au vizat atât domiciliile unor persoane, cât și sediile a două centre de vaccinare: un cabinet din Mioveni și un centru din Mărăcineni – Argeșelul.
► În afară de cadrele medicale vizate de oamenii legii, pentru că ar fi practicat metoda vaccinării la chiuvetă contra unor sume de bani, au fost – în egală măsură – duse, rând pe rând, la audieri peste 70 de persoane suspectate că au beneficiat de certificate false de vaccinare. Oamenii respectivi sunt originari atât din Argeș, cât și din alte zone ale țării. Au fost audiați „beneficiari” din Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Buzău, Gorj, Brașov, Giurgiu, Călărași, Ilfov și București.
► O adevărată rețea, practic, în care se aduceau unii pe alți. Toți cei care voiau documente că s-au vaccinat ca să scape de varii restricții și interdicții, dar nu voiau să se și imunizeze efectiv.
► Potrivit anchetatorilor, pentru o vaccinare la chiuvetă se percepea o sumă cuprinsă, în medie, între 150 și 200 de euro.
Pentru această sumă, „funcționari publici din cadrul unor unități de vaccinare au eliberat, în fals, în beneficiul mai multor persoane, adeverințe/certificate europene digitale de vaccinare COVID, fără a administra efectiv serul de imunizare.”
CAZUL ARGEȘELU: rețea care funcționa de luni de zile
Cea mai mare componentă a anchetei se învârte în jurul centrului de vaccinare de la Argeșelu (Mărăcineni). De altfel, cele două persoane reținute – asistentele Alexandra-Adriana Bucura și Denisa-Maria Dumitrescu (fostă Ciobanu) aici au lucrat și, conform investigatorilor, ar fi creat o adevărată rețea de vaccinări fictive. Li se adaugă, pe lista celor vizați de organele legii, și alte persoane care au deservit același centru, respectiv încă o asistentă și o doctoriță rezident.
După luni de anchetă, s-a stabilit că Alexandrei-Adriana Bucura îi erau livrați „clienții” de către soțul ei Răzvan Bucura și de către colega Denisa-Maria Dumitrescu (fostă Ciobanu).
În schimbul unor sume cuprinse între 150 și 200 euro, aceștia plecau din centrul de la Argeșelu cu un certificat conform căruia ar fi fost vaccinați și erau înscriși și în registrul electronic național ca atare.
Tot la centrul respectiv, sunt investigate indicii și dovezi conform cărora o altă colegă (I.D.) se pregătea să calce pe urmele asistentelor arestate și o doctoriță ar fi primit, la rândul ei, direct sau indirect, sume de bani de la mai multe persoane pentru a elibera și a înscrie certificate false de vaccinare.
300 de euro era prețul plătit de fiecare mușteriu dornic să scape de restricții, dar convins că vaccinul îi face rău.
Cine sunt cele două asistente arestate?
Revenind la cele două cadre medicale reținute și trimise deja în 30 de zile de arest preventiv în acest week-end, respectiv Alexandra-Adriana Bucura și Denisa-Maria Dumitrescu (fostă Ciobanu), povestea lor de succes s-a încheiat brusc joi, pe 31 martie, cu un flagrant.
După luni de investigații, au fost prinse joi eliberând în fals o astfel de adeverință de vaccinare unei persoane (se pare că este vorba despre o femeie din București) care nu fusese imunizată efectiv. Suma aferentă acestei operațiuni a fost de 400 euro și 300 lei.
Investigațiile au pornit, în septembrie anul trecut, ca urmare a autosesizării polițiștilor judiciari din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Biroul Investigații Complexe al IPJ Argeș. Este un dosar muncit de o echipă de doi ofițeri, cu suportul multor altor colegi din departamente diferite și din alte județe și împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.
În procesul adunării de probe, a apărut în radarul investigatorilor, după cinci luni de muncă, centrul de la Argeșelu. Ancheta în acest caz a debutat în ianuarie anul curent, inițial în rem (pentru faptă) și apoi cu numele persoanelor vizate, pentru infracțiuni de: luare de mită, dare de mită, fals intelectual, fals informatic și complicități la tot ce citirăți mai sus.
Alexandra-Adriana Bucura a lucrat, pe vremuri, ca asistentă la Ambulanță, dar momentul campaniei de vaccinare a prins-o la Centrul Medical de la Argeșelu.
Mama ei lucrează în administrația de la Micești, fiind percepută ca o apropiată a primarului Dumitru Voicu. Soțul ei, Răzvan Bucura, este cel care îi livra clienți, alături de cealaltă colegă, de asemenea, arestată.
Cei doi soți (foto) locuiesc în Mărăcineni și sunt apropiați ai personajului deja celebru Stelică Crăciun care nu numai că simte nevoia să îi alăture pe Alexandra și Răzvan Bucura oricăreia dintre postările sale din social-media, dar ar și conduce (atât el, cât și fiul său) o mașină BMW X5 înregistrată oficial pe numele lui Răzvan Bucura. Necazul cu mașina respectivă este că, după operațiunea de joia trecută, organele judiciare iau în calcul instituirea de sechestre pe bunurile persoanelor vizate în anchetă, iar bolidul figurează – indiferent al cui o fi în realitate!- pe numele celor din familia Bucura. Adică, după dimineața de joi, Stelică Crăciun riscă să fie și… speriat, și cu BMW-ul luat.
Alexandra Bucura este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și complicitate la fals informatic, complicitate la trafic de influență.
Denisa-Maria Dumitrescu (foto), fostă Ciobanu, este tot asistent medical și ar fi lucrat anterior în Mioveni. Familia sa stă în Vulturești, iar femeia trimisă în arest, asemenea și colegei Bucura, a lăsat acasă, în urma sa, doi copii. Este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (3 acte materiale), complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic.
Cazul Mioveni: în vizor, cabinetul doctoriței Mihaela Bondoc – coordonatoare a campaniei de vaccinare din oraș
Al doilea centru medical vizat în anchetă este SonomedBiolife din Mioveni, cabinet privat deținut de medicul de familie Mihaela Bondoc. Asupra acestui cabinet oamenii legii au suspiciuni că s-ar fi eliberat acolo adeverințe de vaccinare în fals, pentru foloase cuprinse între 100 și 150 euro, fără a administra și serul efectiv. În baza acestora, beneficiarii și-ar fi obținut certificaul verde pe care l-au folosit ca să evite restricțiile impuse de autorități. În această anchetă sunt vizați și o asistentă (P.Ș.M) și administratorul de rețea (D.V), ambii angajați în cadrul societății SonomedBiolife.
Conform informațiilor noastre, niciun medic nu poate realiza înregistrări în platforma națională de vaccinare fără registrator, acesta fiind singurul care deține parola și codurile de acces. Mai mult, surse neoficiale declară că în cele două cazuri asistentele chemau persoane la vaccinare înainte de începerea programului, ceea ce înseamnă că există posibilitatea să fi acționat fără ca medicul să știe de schema de vaccinări la chiuvetă.
Mihaela Bondoc, dincolo de activitatea în centrul său privat, a coordonat campania de vaccinare în centrele mari din Mioveni. Deocamdată, în privința cabinetului său nu s-au luat măsuri legale sau preventive. În ciuda eforturilor noastre, nu am putut lua legătura cu medicul Mihalea Bondoc pentru a-și exprima un punct de vedere vizavi de faptele pentru care cabinetul său privat este în vizorul anchetatorilor.
Am discutat însă cu președinta Asociației Medicilor de Familie Argeș, dr. Mariana Boșneag, care a aflat de la noi de perchezițiile derulate de SICE și Parchetul Tribunalului și s-a declarat șocată. De asemenea, domnia sa a ținut să sublinieze că nu crede că medicii și-ar sacrifica atâția ani de muncă și și-ar pierde dreptul de a profesa pentru așa ceva.
Primul caz a fost la Vulturești
Prima anchetă pentru vaccinarea la chiuvetă în județul nostru a ieșit la iveală anul trecut, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și polițiști au descins la cabinetul unui medic de familie din Vulturești. Acesta a fost dus la Parchetul Tribunalului, dar nu s-a dispus vreo măsură asupra lui sau a altor persoane din acest dosar. Conform datelor oficiale, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș efectuează cercetări într-un dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare și luare de mită, fals în înscrisuri private și fals informatic.
În noiembrie, medicul Marian Petre a fost dus la audieri. I s-a ridicat baza de date, dar, până la acest moment, nu s-a decis nimic în privința acestuia. În luna mai 2021, acesta intrase pe lista medicilor de familie care vaccinează cu serul Janssen produs de Johnsson & Johnsson, cu care a imunizat 1120 de persoane.
Printre cei peste 70 de beneficiari audiați: un om al legii
În lunga listă de peste 70 de persoane audiate la sediul IPJ Argeș în această speță s-ar afla, conform surselor judiciare, și un om al legii de la Serviciul Permise și soția sa, suspectați că și-ar fi obținut certificatul de vaccinare în cadrul acestei rețele.
Dosarul penal vizează săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals intelectual, fals informatic, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic.
La acțiunea de joi au participat peste 60 de polițiști, grupe SAS și criminaliști.
Polițiștii au descoperit şi ridicat mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie: 17 telefoane mobile, 5 calculatoare, 40 de bonuri valorice și diferite sume de bani în euro și lei.
De asemenea, au fost găsite și doze de vaccin anti-COVID, ultimele identificate inclusiv în casa uneia dintre persoanele fizice percheziționate.
Urmează să fie duse la audieri și alte persoane cercetate pentru infracțiuni de fapte de corupție și fals în vederea emiterii sau obținerii de adeverințe false de vaccinare.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: