Pompierii argeșeni trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea semnificativă a incendiilor de vegetație. Doar în cursul zilei de ieri, salvatorii argeșeni au fost solicitați să intervină în nu mai puțin de opt situații, în urma cărora au ars vegetație uscată și mărăciniș, o cultură de cereale și litieră de pădure.
În ultimele zile, la nivelul județului nostru, s-a înregistrat o creștere semnificativă a incendiilor izbucnite la vegetația uscată.”, transmite ISU Argeș
Opt incendii de vegetație într-o singură zi
Primul incendiu a avut loc în jurul ore 12:02, pe raza comunei Micești, unde a fost afectată o suprafață de aproximativ 15.000 mp de mărăciniș, litieră de pădure, existând pericol de propagare la întreaga pădure.
În jurul orei 14:32, pompierii argeșeni au intervenit în comuna Moșoaia. Aici, flăcările au afectat o suprafață de aproximativ 600 mp de vegetație uscată și mărăciniș.
O altă intervenție a pompierilor argeșeni a fost în comuna Suseni, unde în jurul orei 14:43 a izbucnit un incendiu de vegetație. În urma evenimentului a fost afectată o suprafață de aproximativ 11.400 mp, printre care și în jur de 500 mp dintr-un lan de porumb. Totodată au fost afectați și 60 de pomi fructiferi și aproximativ 40 m de gard;
Douăzeci de minute mai târziu, salvatorii au fost solicitați pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în municipiul Câmpulung, unde a fost afectată o suprafață de aproximativ 100 mp.
Tot în municipiul Câmpulung, un alt incendiu a izbucnit în jurul orei 16.25, afectând o suprafață de aproximativ 100 mp.
Tot ieri, în jurul orei 15:32, pompierii au intervenit și în comuna Lunca Corbului, unde flăcările au ars vegetația uscată și mărăcinișul de
pe aproximativ 500 mp de teren.
De flăcări nu a scăpat nici comuna Mărăcineni, unde în jurul ore 16:00, un incendiu a izbucnit pe o suprafață de aproximativ 7.000 mp, arzând vegetația uscată, mărăciniș și pomi fructiferi uscați.
Ultima intervenție pentru lichidarea incendiilor de vegetație a fost în jurul orei 20.01, în comuna Vedea, unde au ars aproximativ 100 mp de vegetație uscată.
Din păcate, aceste tipuri de arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că acestea se pot extinde rapid și pot avea efecte dezastruoase atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra vieţii şi a bunurilor materiale.
Ne dorim ca cetățenii să conștientizeze că, nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. În acest sens, personalul inspectoratului nostru realizează campanii de informare și educare a populației.”, transmite ISU Argeș
Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
Având în vedere faptul că sunt tot mai dese astfel de cazuri, pompierii argeșeni fac apel către cetățeni să adopte un comportament preventiv în evitarea incendiilor de vegetație. Totodată, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise.
Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.”, transmite ISU Argeș
Avertismentul pompierilor argeșeni
Pompierii argeșeni susțin că nu vor avea toleranță față de cei care nu respectă regulile și vor fi sancționați aspru.
ISU Argeș va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște! Inconștiența poate ucide!”, avertizează ISU Argeș
Foto: ISU Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Risc mare de avalanșe în munții Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu