Risc mare de avalanșe în munții Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu

de | 06.02.2024 10:33 | Național, Eveniment

Atenție dacă mergeți la munte! Este risc mare de producere de avalanşe în munții Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu și însemnat în munții Rodnei, Călimani-Bistriţei și Bucegi, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit buletinului nivometeorologic, valabil până astăzi, la ora 20.00, în munții Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu, la altitudini de peste 1.800 de metri, riscul declanșării avalanșelor va fi mare (4).

Vântul puternic a format plăci de vânt în apropierea crestelor și troiene sau depozite mari de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin alunecarea straturilor mai puțin stabilizate de la suprafață sau prin ruperea plăcilor de vânt din
zona crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. ”, transmit specialiștii ANM

Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, iar riscul de avalanșă rămâne însemnat.

La supraîncărcări, pe pantele mai înclinate de pe văile între 1500 și 1800 m, unde zăpada este acumulată în depozite mai mari, vor fi condiții pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și medii.

Şi în Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei și Bucegi, la peste 1800 m, pe pantele suficient de înclinate, vor fi condiţii pentru alunecarea stratului nou-depus din partea superioară şi pentru declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind prezent atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări ale stratului. Riscul este însemnat.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri riscul de avalanşă este moderat.

Foto Observatornews.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Restricţii de circulaţie în Bulgaria, din cauza protestelor fermierilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANM