- S-a decis: alegerile locale și europarlamentare pe 9 iunie, prezidențiale – septembrie și parlamentare – 8 decembrie
În această seară, la ora 19:00, sunt așteptate declarații comune ale liderilor PSD și PNL cu privire la deciziile pe care le-au luat raportat la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Semne privind comasarea au apărut în ultimele luni, iar în cursul zilei de astăzi, au fost cumva confirmate de către surse politice din interiorul ambelor partide. Decizia ar fi justificată de un sondaj care arată că peste 60% dintre votanți sunt de acord cu comasare.
De altfel, sondajul care ar sta la baza acestei decizii se referă la faptul că mai mult de 60% din români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare dorește o continuitate a guvernării și o coerență a guvernării. Cercetarea sociologică a fost realizată prin telefon de Avangarde pe 950 de subiecți, în perioada 19-20 februarie, și are o marjă de eroare de plus/minus 3,1%. Astfel, potrivit sondajului, 53% dintre cei întrebați sunt de acord ca alegerile locale și europarlamentare să fie comasate. 35% resping această variantă, iar 12% nu pot aprecia. În privința procentelor, dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar obține 31%, potrivit sondajului Avangarde. Rezultatele celorlalte partide ar fi PNL – 20%, AUR – 18%, Alianța Dreapta Unită (formată din USR, Forța Dreptei și PMP) – 15%, SOS – 8%, UDMR – 5% și REPER – 2%.
Lista la europarlamentare, deschisă de o femeie independentă
Liderii PSD și PNL au decis, astăzi dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, strategia comună pentru alegeri. Un anunț oficial ar urma să fie făcut în această seară, după ședințele din cele două partide, care au avut loc tot astăzi. Astfel, potrivit unor surse politice, alegerile locale vor fi comasate cu cele europaralamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor avea o listă comună. Surpriza vine din faptul că deși liberali și social-democrații vor merge cu candidați diferiți pentru administrațiile publice locale și județene, la europarlamentare vor avea o listă comună, ceea ce face campania destul de greu de gestionat întrucât concurenții din locale vor face echipă la europarlamentare, care au loc în aceiași zi. Un alt lucru important de menționat se referă la alegerile europarlamentare și anume că deși nu s-a stabilit paritatea și nici forma finală a acestei liste, ea va fi deschisă de o femeie independentă, a cărei identitate încă nu a fost comunicată. Urmează pe listă un candidat de la PSD, apoi de la PNL.
Prezidențialele în septembrie, parlamentarele în decembrie
Altă decizie importantă pe care astăzi partidele ar fi comunicat-o reprezentanților convocați pentru a decide forma finală este cea cu privire la data alegerilor prezidențiale care a fost stabilită pentru luna septembrie, mai precis pe 8 septembrie, turul I, și 22 septembrie, turul II. Alegerile parlamentare urmând să aibă loc în decembrie 2024. Desigur că aceste decizi nu se bucură de cea mai mare simpatie în teritoriu, acolo unde reprezeentanții social-democrați sau liberali ”nu mor de dragul partenerilor” cu care vor merge mână în mână la europarlamentare, dar se vor lupta în locale, dar este forma finală agreată de conducerea partidelor și girată de președintele Klaus Iohannis, care a avut astăzi discuții cu liderii celor două formațiuni.
UPDATE:
Locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare
Alegerile locale și cele europarlamentare vor fi comasate, a anunțat președintele PNL Nicolae Ciucă, în deschiderea declarațiilor. Pentru europarlamentare va exista o listă comună a PSD și PNL, iar pentru locale liste separate. Data stabilită este 9 iunie. De cealaltă parte, președintele PSD Marcel Cuiolacu spune că s-a decis și realizarea unei alianțe electorale PSD-PNL. Totodată, Marcel Ciolacu a anunțat că sunt trei variante pentru alegerile prezidențiale: prima – turul I, 1 septembrie, iar turul II, 15 septembrie; a doua variantă – turul I, 8 septembrie, turul II, 22 septembrie; a treia variantă sfârșitul lunii septembrie. Însă președintele PSD a precizat că înclină pentru varianta a doua. În ceea ce privește alegerile parlamentare, Marcel Ciolacu a anunțat data de 8 decembrie.
”Românii îşi doresc stabilitate”
”Suntem în faţa dumneavoastră pentru a prezenta decizia finală a coaliţiei referitor la modul în care se vor desfăşura alegerile europarlamentare şi locale, anume decizia coaliţiei de a comasa cele două rânduri de alegeri”, a precizat Nicolae Ciucă. Acesta a explicat în continuare că decizia a urmat un proces prin care fiecare dintre cele două formațiuni au consultat birourile de conducere politică ale partidelor ”ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală care prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii, iar pentru alegeri europarlamentare să existe o listă comună”, a afirmat Nicolae Ciucă.
”Românii îşi doresc stabilitate, îşi doresc linişte, îşi doresc să îşi vadă de viaţa de zi cu zi şi cred că în astfel de momente partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu în ceea ce înseamnă stabilitatea ţării. Am avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat din 2021 când această coaliţie şi-a asumat guvernarea, reuşind să treacă România prin crize suprapuse şi să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare, aşa cum ni le-am asumat”, a mai spus președintele PNL, Nicolae Ciucă.
”Am decis azi să avem și o alianță electorală”
”Știm cu toții că prezența cea mai mare la alegeri e prezența de la locale. Faptul că noi am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă. (…) Am decis azi să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, e evident că doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, de asumare și de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor. Acum avem două obiective la fel de importante, de a intra cu drepturi depline în Schengen și în 2026 în OECD”, a precizat președintele PSD Marcel Ciolacu.
Cei doi lideri politici au vorbit și de o modificare a Codului Administrativ. În prezent, un ales local aflat în funcție, care candidează din partea altui partid decât al celui pe listele căruia a fost ales își pierde mandatul.
Întrebați dacă l-au consultat pe Klaus Iohannis privind alegerile, Nicolae Ciucă a precizat că președintele a fost informat.
Știre în curs de actualizare
Sursă foto: screenshot transmisie Facebook Marcel Ciolacu
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Premierul Marcel Ciolacu își dorește ca mâine să anunţe tot calendarul de alegeri