Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montană este argeșeanul Ștefan Deaconu!

de | 11.03.2024 12:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle, Național

Centrul Internațional pentru soluționarea litigiilor priviind investițiile (ICSID) a dat vineri verdictul în cazul procesului Roșia Montană. România a câștigat și nu va fi nevoită să plătească nicio despăgubire companiei Gabriel Resources, urmând să recupereze 1,4 milioane de dolari cheltuieli de judecată. Decizia este una definitivă și vine după nouă ani de proces. Unul dintre avocații care au obținut această victorie este argeșean.

Ștefan Deaconu este fiu al comunei Poienarii de Argeș, născut în anul 1974, petrecându-și perioada copilăriei în localitate. Este absolvent al Colegiului Național „Vlaicu Vodă” din muncipiul Curtea de Argeș și absolvent al Universității București, în anul 1998. De asemenea, este posesor al unei diplome de masterat în Științe Politice, Facultatea de Științe Politice SNSPA, anul 2001, și posesor al unei diplome de doctor în Drept, Academia „Al. Ioan Cuza”, cu mențiunea cum laude, anul 2024.

Ștefan Deaconu a fost consilier prezidențial și a condus între 2005 și 2012 Departamentul Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale. Din 2015, avocatul este și președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, iar din 2017 este arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Economic și Comercial Internațional din China. De asemenea, din anul 1998,  împărtășește din cunoștințele sale studenților de la Facultatea de Drept, Universitatea București.

Avocatul este decorat cu „Ordinul Coroanei” în grad de „Mare Ofițer’’ de M.S. Albert II, Regele Belgiei (2009) și cu Ordinul National „Steaua României” în grad de „Cavaler” de președintele României (2009). A primit Premiul „Vespasian Pella” al Uniunii Juriștilor din România (2006) și diploma de onoare acordată de Uniunea Juriștilor din România pentru lucrarea „Constituția României. Comentariu pe articole” (2008).

Dosarul Roşia Montana a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu. România a fost reprezentată de acest consorțiu de avocați, firmele de avocatură depunând primele documente în vara anului 2016, când ministru de Finanțe era Anca Dragu, acum guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Compania canadiană Gabriel Resources a depus în iulie 2015 la ICSID cererea de arbitraj împotriva statului român și a susținut în cadrul procesului de la Washington că i-a fost expropiată investiția din România prin mai multe acte ale autorității statului. Reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD, potrivit guvernului.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ingrid Alexandrescu, avocat, președinte SOS Argeș: Femeile puternice ştiu ce vor, nu au nevoie de nimeni să le împingă de la spate!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | București | China | Steaua | Ștefan Deaconu | Washington