Sezonul căpuşelor a început cu cel puţin o lună mai devreme pe fondul vremii călduroase. Mai mulți bucureșteni au sesizat în aceste zile prezența lor.
Căpușele au fost descoperite fie pe animalele de companie fie pe oameni.
Deşi în mod obişnuit primii pacienţi ajungeau la cabinete în aprilie, în prezent, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, ajung într-o gardă, patru sau cinci pacienți din cauza mușcăturilor de căpușe, relatează antena3.ro.
În aceste condiții, specialiștii atrag atenția că este foarte important să fim atenți atunci când petrecem timp în aer liber, mai ales în zonele cu vegetație.
Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge și populează o singură gazdă timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (C.D.C.), odată ce o căpușă ajunge pe corpul uman, exista probabilitatea ca aceasta să migreze. Ea poate migra oriunde pe corp, dar zonele preferate sunt cele cu piele fină, precum zona axilară, zona inghinală, zona picioarelor, zona ombilicală, zona gâtului și a capului.
De aceea, este foarte important ca după o ieșire prin parc, pădure, să inspectăm cu atenție toate aceste zone menționate.
De cele mai multe ori mușcăturile de căpușe sunt inofensive și pot să nu producă simptome, însă acestea pot transmite și boli cu potențial sever pentru oameni. Cea mai cunoscută afecțiune transmisă prin mușcătură de căpușă este boala Lyme.
Recomandările specialiștilor
Pentru a reduce riscul de a fi mușcați de căpușe, o dată cu practicarea activităților în aer liber, specialiștii au pentru noi câteva recomandări.
Aceștia ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte de culoare deschisă cu mâneci lungi, pantaloni lungi, să folosim plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție atunci când dormim pe pământ sau în cort și să utilizăm un produs insectifug pe haine și pe piele.
O altă recomandare este să mergem pe mijlocul cărărilor și evitam să atingem cu corpul de plantele din jur.
Cum se poate scoate o căpușă
Cele mai multe cazuri de mușcături apar primăvara și se pot extinde până târziu în toamnă. Mușcăturile lor sunt indolore și de aceea prezența lor nu este simțită. Este bine să verificam de fiecare dată când ajungem acasă dacă avem pe haine sau, mai rău, pe corp un musafir nepoftit.
Dacă suntem mușcați de o căpușă, să știți că aceasta trebuie extrasă cu ajutorul unei pensete, în niciun caz aceasta să fie ruptă pentru că apar infecții.
Apoi spălați rana cu apă caldă și săpun și aplicați o soluție antiseptică pe zona afectată.
Persoanele care consideră că nu se pot descurca să îndepărteze căpușa sunt sfătuite să se adreseze unui cadru medical, pentru a nu exista complicații ulterioare.
foto descriptiv pexels.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Un tânăr de 33 de ani a fost lovit mortal de un TIR în timp ce traversa Autostrada Soarelui