Sobele pe lemne vor fi interzise din 2023? Ce spun specialiștii

de | 11.04.2022 20:30 | Administrație, Județean, Național, Știri

La sfârșitul anului trecut în mediul online circula o afirmație conform căreia Uniunea Europeană le-ar interzice românilor să se mai încălzească cu lemne de foc din anul 2023. Această afirmație s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare și nu numai iar subiectul a fost exploatat iar pe facebook postările legate de acest subiect au creat incertitudine în rândul oamenilor.

Să nu uităm faptul că în multe sate și comune de la noi din țară, încălzirea se face cu lemne.

Conform viitoarelor reglementări, nu va mai fi permisă tăierea pădurilor în scopul producerii de lemn. Plantarea de arbori cu intenția de a produce lemn de foc din aceștia ar trebui, de asemenea, evitată, potrivit reglementărilor.

Totodată ar trebui să fie introdus un sistem comun de monitorizare prin satelit al UE, pentru a permite autorităților să monitorizeze în timp real modul în care sunt respectate noile reglementări.

România își propune să extindă rețeaua de gaze în comunitățile rurale, însă acest lucru este imposibil până în anul 2023. Este și motivul pentru care Planul Național de Redresare și Reziliență NU prevede un astfel de termen.

ÎNCĂLZIREA PE LEMNE

Reprezentanții Comisiei Europene la București au reacționat pe această temă și au precizat că „nu există nicio dispoziție specifică în PNRR care să oblige autoritățile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023”.

Se pare că temerile legate de impunerile UE la adresa românilor sunt neîntemeiate.

Legat de acest subiect președintele asociației Agent Green, Gabriel Păun, a citit cu atenție PNRR și spune că Uniunea Europeană nu cere interzicerea lemnului ca sursă pentru încălzire.

UE ne cere altceva: să nu subvenționăm lemnul de foc, pentru a încuraja tranziția mai abruptă către un mix energetic verde, și aici mă refer la eolian offshore( pe mare) și panourile solare.”

Acesta a mai spus că în România se arde prea mult lemn de foc, care trebuie exploatat din pădure, ceea ce pune un stres suplimentar pe păduri. „Lemnul de foc nu poate fi scos din ecuație complet în niciun scenariu de mix energetic”, a precizat Gabriel Păun, citat de Europa Liberă.

 

pe lemne

Precizări legate de Planul Național de Redresare și Reziliență

Nu există nicio dispoziție specifică în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care să oblige autoritățile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023.

 

  • Planul de redresare și reziliență al României cuprinde reforme și investiții privind sistemele de gestionare și de guvernanță ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România, din cauza căreia asistăm la o reducere a absorbției naturale de carbon de către păduri, la pierderea semnificativă a biodiversității și la o creștere a riscurilor de dezastre (componenta „Păduri și protecția biodiversității”).

 

  • În mod similar, reforma privind decarbonizarea sectorului de încălzire-răcire asigură sustenabilitatea și trasabilitatea biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic utilizat, pe lângă biomasa forestieră, pentru încălzire și răcire. (Componenta „energie”)

 

  • O nouă strategie națională pentru păduri și legislația secundară ulterioară va stabili criterii de durabilitate pentru biomasa forestieră utilizată în scopuri energetice și vor include acțiuni specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale și de îmbunătățire a gestionării pădurilor. Se preconizează că un sistem informatic integrat (care va include SUMAL – sistemul românesc de urmărire a materialelor lemnoase) va monitoriza obligațiile legale referitoare la recoltarea lemnului, regenerarea în timp util a pădurilor, sănătatea pădurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice a diferitelor ecosisteme forestiere.

 

  • Totodată, trebuie remarcat faptul că planul include măsuri de eficiență energetică pentru clădirile private/publice, cu obiectivul de a se realiza cel puțin o renovare la nivel mediu, reducându-se astfel consumul de energie pentru încălzire cu cel puțin 50 %. În plus, planul include investiții în centrale de cogenerare de înaltă eficiență pentru sistemele de termoficare. Mai mult, se preconizează că rețeaua de distribuție a gazelor care va permite transportul hidrogenului verde în regiunea Oltenia va înlocui combustibilii solizi și biomasa, care se utilizează în prezent pentru încălzirea locuințelor, apa caldă menajeră și gătit.

 

lemne pe

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Planul Național de Redresare și Reziliență | SUMAL