Doi, Doamne, ș-amândoi | Pleacă miercuri în război!
Nu miercuri acum, ci următoarea, pe 27 aprilie, imediat după Paște. Conform anunțurilor oficiale, ambii președinți ai celor două camere ale Parlamentului vor merge în Ucraina, răspunzând astfel invitației lasnată de Ruslan Stefanchuk – președintele Radei Supreme din Ucraina.
Prezența lui Marcel Ciolacu a fost confirmată de către reprezentanții Camerei Deputaților, în vreme ce Florin Cîțu a confirmat-o personal, pe pagina sa de Facebook. Cei doi lideri politici vor merge cu preponderență în zonele afectate de război, inclusiv în zone în care au fost comise atrocități de către armatele ruse.
România va fi implicată în planul de reconstrucţie după război
Scopul acestei vizite este legat de rolul pe care țara noastră îl va avea în viitorul plan de reconstrucție a Ucrainei după război. De asemenea, în acest moment discutăm despre un posibil discurs al președintelui Ciolacu în Rada Supremă ucraineană. Vizita lui Marcel Ciolacu are loc ca urmare a invitației adresate de președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk” – se arată în mesajul oficial de confirmare a vizitei.
Voi discuta cu oficialii ucraineni despre implicarea României în planul de reconstrucţie al Ucrainei după război’, a adăugat, personal, Florin Cîţu.
Florin Cîțu este şi cel care a intermediat discursul președintelui Ucrainei în Parlamentul României.
Astfel, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu devin primii oficiali români care merg în capitala Ucrainei de la începutul invaziei rusești. După îndepărtarea soldaților ruși din jurul capitalei Ucrainei, mai mulți lideri occidentali au mers în capitala Ucrainei, printre care și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, premierul britanic Boris Johnson sau președintele Poloniei Andrzej Duda.
Miercuri, la Kiev au ajuns președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.
În cealaltă țară, a ajuns luni cancelarul austriac Karl Nehammer care, ulterior, a declarat că întreruperea gazului rusesc „nu este posibilă” în acest moment și a îndemnat Uniunea Europeană să se gândească la sancțiuni care rănesc Rusia mai mult decât țările membre ale blocului comunitar.
Oficialul spune că a mers luni la Moscova pentru a-l privi în ochi pe Vladimir Putin și pentru a-l confrunta direct, potrivit CNN.
Forțele ruse s-au retras din jurul Kievului și Cernihovului în ultimele săptămâni, concentrându-și eforturile spre estul și sudul Ucrainei. Rușii nu au reușit să ia capitala așa cum era planificat, așa că se pare că strategia lor este acum de a tăia accesul Ucrainei la mare în sud și de a crea un coridor pe uscat între Crimeea anexată și estul Ucrainei.
„În următoarele câteva zile, poate în aproximativ 10 zile, Rusia și -ar putea relansa eforturile cu o ofensivă pe scară largă în est și sud pentru a cuceri regiunile Donețk și Lugansk […] sau chiar pentru a împinge până la rezistența ucraineană până la râul Nipru”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului francez al apărării.
Ministrul Apărării: Rusia nu are resurse pentru a deschide un front contra NATO
Între timp, în această seară, ministrul Apărării Naționale Vasile Dîncu, a declarat la Antena 3 că – în opinia domniei sale- Rusia nu are forțele necesare pentru a extinde un eventual atac asupra unei țări NATO. Întrebat dacă există vreun pericol, fie și accidental ca România să fie atinsă de acest război, care apropie la 50 km de granițele țării noastre, ministrul Apărării a declarat:
Războiul este aproape, dar noi suntem pe granița NATO și nu riscă nici NATO, pentru că, potrivit tratatului, nu poate interveni pe un teritoriu străin, într-o țară care nu este membru NATO, dar nici Federația Rusă nu are resursele și posibilitatea de a deschide un asemenea front. Eu spun că, în acest moment, trecând peste scenariile speciale făcute la NATO, dar fără probabilitate, nu avem o amenințare directă”
Sursa foto: Cotidianul.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: