Sfânta prescripţie l-a spălat de păcatele penale pe fostul primar Nicolae Gavrilescu 

de | 19.06.2024 19:00 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Rural

Încă un personaj cunoscut din viața publică a județului scapă de răspunderea penală din cauză că procesul în care a fost judecat a durat prea mult. De această dată, cel care a fost salvat de prescripție este fostul primar al comunei Călineşti, Nicolae Gavrilescu.

După mai bine de 12 ani de la comiterea faptelor, inevitabil a intervenit prescripţia

Nicolae Gavrilescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) în toamna anului 2019, pentru fapte petrecute în perioada 2008-2012, adică în urmă cu peste 12 ani! Acuzat că ar fi favorizat firma ginerelui său în derularea unui proiect finanţat din banii primăriei, fostul primar de la Călineşti a fost condamnat în primă instanţă, în urmă cu doi ani, la trei ani închisoare cu suspendare. Săptămâna trecută, însă, Curtea de Apel a desfiinţat în parte sentinţa şi, constatând că a intervenit prescripţia, a înlăturat acuzaţiile aduse lui Gavrilescu, dar şi ginerelui acestuia, omul de afaceri George-Cătălin Arsene.

Astfel, magistraţii au aplicat articolul 153 din Codul penal, potrivit căruia „prescripţia înlătură răspunderea penală”, în cazul de faţă aplicându-se prevederile art. 154 alin. 1 lit. c. care stabileşte că termenul de prescripţie este de „8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani”.

În ceea ce îl priveşte pe Nicolae Gavrilescu, acesta a fost acuzat de abuz în serviciu, faptă sancţionată cu pedeapsă între 2 şi 7 ani, care ar fi putut fi sporită cu o treime, aşa cum se procedează „în cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Chiar şi aşa, pedeapsa maximă nu ar fi depăşit 10 ani, termenul de prescripţie rămânând deci de 8 ani de la comiterea faptelor.

Deşi au scăpat de condamnări, Gavrilescu şi ginerele său nu au scăpat şi de acoperirea prejudiciului produs de acţiunile lor. Şi asta, pentru că, cu excepţia condamnărilor, instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale, inclusiv cea prin care a fost admisă acţiunea civilă formulată de comuna Călineşti: „Îi obligă pe inculpații Gavrilescu Nicolae şi Arsene George-Cătălin, în solidar, la plata către partea civilă Comuna Călinești a sumei de 113.514,2 lei.” – a decis Curtea de Apel Piteşti, menţinând măsurile asigurătoare instituite la momentul efectuării urmăririi penale.

Contracte cadou cu primăria de la tata socru

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008-2012, pe vremea când era primar, Nicolae Gavrilescu „ar fi determinat atribuirea și ar fi încheiat cu societatea comercială administrată de George-Cătălin Arsene un contract de achiziție publică, având ca obiect lucrări de proiectare și construcție la obiectivul de investiții «Bază Sportivă Multifuncțională model tip 2, satul Vrănești, comuna Călinești, jud. Argeș».

Ulterior, pe parcursul executării contractului, edilul ar fi dispus plata atât a lucrărilor la valori supraevaluate, cât și a contravalorii «garanției de bună execuție» care nu a fost constituită niciodată pe parcursul executării contractului, prejudiciul adus Primăriei Călinești fiind estimat la suma de 113.514 lei.

George-Cătălin Arsene, ginerele lui Nicolae Gavrilescu, administrează firma Aliantz Tim, care pe vremea când tata-socru era primar a avut mai multe contracte cu administraţia locală a comunei Călineşti, lucru pe care fostul primar nu l-a negat, dovadă declaraţia dată redactorilor „Ancheta” în perioada când se făceau percheziţii la Primăria Călineşti în acest dosar şi în care acesta recunoştea senin: „Este adevărat că firma ginerelui meu a făcut anumite reparații la obiectivele din comuna Călinești, dar din moment ce a avut cea mai bună ofertă, ce era să fac? Să o refuz și să fac cu alții mai scump?”

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Manelistul Dani Mocanu – „recital” la ANAF pentru taxele fără număr pe care a uitat să le plătească

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Călinești | Direcţia Naţională Anticorupţie | Nicolae Gavrilescu

Ultimele articole