DECLARAȚII 2024. Cele mai importante modificări din averile politicienilor locali!

de | 19.06.2024 20:30 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Lifestyle

15 iunie a fost termenul până la care persoanele aflate în funcţii publice trebuiau să îşi depună declaraţiile de avere şi interese aferente ultimului an. Ca de obicei, unii s-au conformat, alţii au amânat depunerea declaraţiilor, aşa încât la momentul actual nu sunt încă publice averile actualizate ale tuturor aleşilor Argeşului.

Redactorii „Ancheta” au răsfoit noile declaraţii de avere ale parlamentarilor de Argeş, ale conducerii Consiliului Judeţean Argeş şi Primăriei Piteşti, prilej cu care am aflat cine câştigă cele mai mari venituri din bani publici, ce achiziţii noi au mai făcut aleşii judeţului şi cum au sporit averile celor care ne conduc.

Cristian Gentea – 1,5 milioane lei în depozite bancare

1_cristi gentea

Cristian Gentea deţine peste 1,5 milioane lei în depozite bancare şi câştigă mai mulţi bani ca primar decât vicepreşedintele CJ Ion Mînzînă: 213.362 lei pe an faţă de 206.455 lei. În plus, primarul Piteştiului încasează şi 175.000 lei pe an din pensii, rezultând un venit mediu lunar de peste 32.000 lei. Cu toate acestea, în familia Gentea nu primarul aduce cei mai mulţi bani, soţia sa, Doina Gentea, având anul trecut venituri din dividende de aproape 1,2 milioane lei.

Ion Mînzînă s-a împrumutat peste 1,6 milioane lei

2_ion Minzina

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, s-a îndatorat anul acesta până-n gât! Cel puţin asta reiese din noua sa declaraţie de avere. Cel mai probabil, a făcut-o pentru a susţine financiar campania electorală a PSD Argeş, organizaţie al cărei preşedinte este, banii urmând să îi recupereze de la Autoritatea Electorală Permanentă, conform legii privind finanţarea partidelor.

Printre cei şapte la care s-a împrumutat anul acesta se numără propriul fiu, Luca Mînzînă, de la care a luat nu mai puţin de 1 milion de lei, dar şi de la soția deputatului PSD Nicolae Pavelescu, per total preşedintele CJ având de restituit până anul viitor 1,66 milioane lei. Preşedintele Ion Mînzînă a încasat în ultimul an un salariu de circa 17.200 lei pe lună.

Deputatul Remus Mihalcea şi-a împrumutat partidul cu jumătate de milion

3_remus mihalcea

Dacă preşedintele Mînzînă a luat bani cu împrumut, deputatul Remus Mihalcea a împrumutat el însuşi PSD cu 500.000 lei. De asemenea, la începutul acestui an parlamentarul social-democrat a cumpărat şi două terenuri în Miceşti, unul intravilan şi altul agricol, potrivit noii declaraţii de avere. Remus Mihalcea încasează anual peste 130.000 lei din indemnizaţia de deputat, la care se adaugă şi veniturile pe care le obţine ca medic şi care anul trecut s-au ridicat la 64.709 lei.

Ovidiu Puiu a moştenit peste 3 hectare de teren agricol în Olt

4_ovidiu Puiu

Senatorul PSD Ovidiu Puiu este de anul trecut proprietar al mai multor suprafeţe. Acesta a moştenit o cotă de jumătate din peste 3 hectare de teren agricol şi două case de locuit în localitatea Făgeţelu din judeţul Olt. Mai mult decât atât, parlamentarul nu a moştenit doar proprietăţi, ci şi bani, circa 25.000 de euro. În ceea ce priveşte veniturile, banii pe care îi încasează din indemnizaţia de parlamentar (131.412 lei pe an) reprezintă mai puţin de jumătate din sumele pe care le obţine ca profesor universitar la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” (281.055 lei).

Cristi Puiu şi-a sporit şi el averea prin moştenire

5_cristi-puiu

Tot prin moştenire şi-a sporit considerabil averea şi administratorul judeţului, Cristi Puiu. Acesta a moştenit o cotă de jumătate dintr-un apartament, două case de locuit şi nu mai puţin de 12 suprafeţe de teren din diferite categorii – agricol, forestier sau intravilan – în total  aproape 15.000 mp în comunele Cotmeana şi Răteşti. De asemenea, a moştenit şi un autoturism Peugeot, însă tot în ultimul an a renunţat la două maşini. Administratorul judeţului a câştigat în medie 15.463 lei  pe lună în ultimul an.

Vicele de la Curtea de Argeş – indemnizaţie mai mare decât Gentea şi Mînzînă

6_stefan dumitrache

Un alt ales public care a moştenit mai multe proprietăţi în ultimul an este viceprimarul oraşului Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, acesta a moştenit trei terenuri intravilane în municipiul Curtea de Argeş (3.557 mp) şi alte patru suprafeţe în extravilan (10.669 mp), precum şi o casă în suprafaţă de 257 mp. Ştefan Dumitrache a încasat 222.106 lei ca indemnizaţie de viceprimar (mai mult decât Cristian Gentea şi Ion Mînzînă).

Vicele Nicolaescu şi-a tras motor Kawasaki

7_nicolaescu

Marius Nicolaescu şi-a cumpărat anul trecut o motocicletă Kawasaki, după ce a vândut în schimb alte două motoare. Vicepreşedintele CJ Argeş are venituri de peste 15.000 lei pe lună din indemnizaţie, însă se pare că banii nu i-au ajuns anul trecut, dovadă că a împrumutat 16.500 lei de la colegul Adrian Bughiu.

Dănuţ Bica şi-a cumpărat teren în Piteşti

8_danut bica

Senatorul PNL Dănuţ Bica a înregistrat în ultimul an venituri de 134.328 lei din indemnizaţia de senator, 82.357 lei din pensie şi 26.100 lei din dobânzile obţinute pentru cei aproape 700.000 lei pe care îi ţine în bancă, rezultând un venit mediu de peste 20.000 lei pe lună. Asta dacă nu mai punem la socoteală şi banii soţiei, angajate la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a încasat şi ea pe parcursul anului trecut peste 100.000 lei. Cu atâta bănet, era şi păcat să nu facă şi o investiţie imobiliară, parlamentarul liberal achiziționând recent un teren intravilan de 157 mp în Piteşti.

Aurel Bălăşoiu a mai achiziţionat încă trei terenuri la Rociu

9_balasoiu

Considerat unul dintre latifundiarii sudului, (încă) deputatul Aurel Bălăşoiu şi-a sporit proprietăţile în ultimul an. Astfel, Aurel Bălăşoiu a mai cumpărat trei terenuri, în suprafaţă totală de peste un hectar, precum şi o casă în Rociu, comună pe care o va conduce din nou, după validarea sa ca primar, în urma alegerilor de săptămâna trecută. Veniturile de deputat, în valoare de 146.016 lei, şi le-a suplimentat cu cele obţinute dintr-un contract de arendă, mai exact 38.916 lei.

Apostoliceanu şi Tofan şi-au vândut din proprietăţi

10_apostoliceanu si tofan

Viceprimarul Piteştiului, Gelu Tofan, a vândut cu 70.000 euro un teren de 415 mp în Bascov, pe care îl cumpărase în urmă cu cinci ani. La rândul său, consilierul PNL Sorin Apostoliceanu a vândut unul dintre cele două apartamente pe care le cumpărase anul trecut în Bucureşti, încasând peste 410.000 lei pe el. În schimb, a împrumutat firmele soţiei sale, Ramona, Top Store Concept SRL şi Fresh Coffee Market, cu aproape 470.000 lei. Sorin Apostoliceanu încasează aproape 200.000 lei pe an de la RATEN, unde este director economic.

Robert Tudorache – cel mai bine plătit ales local! Venituri uriaşe din bani publici

11_robert tudorache

Consilierul local Robert Tudorache este cel mai bine plătit (din bani publici) ales local din judeţ. Astfel, acesta a încasat în ultimul an 375.000 lei salariu la Nuclearelectrica (31.250 lei pe lună), la care se adaugă şi veniturile din dividende la Fondul Proprietatea şi  Rkt Lease & Development SRL, firmă pe care o deţine, care s-au ridicat per total la 168.000 lei. Astfel, în medie, social-democratul Robert Tudorache a câştigat circa 45.250 lei pe lună în ultimul an.

Tibi Irimia – dividende de 2,3 milioane lei de la clinicile familiei

12_tiberiu irimia

Cam cât a câştigat Robert Tudorache într-o singură lună de la Nuclearelectrica a încasat consilierul Tibi Irimia din salariul de medic la clinica Self Control în tot anul. Grosul veniturilor medicului Tiberiu Irimia nu provine însă din salariu, ci din dividendele încasate de la clinicile Self Control, Medical Regenesis Căteasca şi Dr. Irimia, în total peste 2,33 milioane lei. În aceste condiţii, nu e de mirare că doar în ultimul an consilierul local şi-a plasat în depozite bancare peste 660.000 lei.

Valentin Deaconescu – venituri de 1,1 milioane din afaceri cu coşuri şi şeminee

13_valentin deaconescu

Consilierul liberal Valentin Deaconescu este, înainte de a fi ales judeţean, om de afaceri şi chiar unul cu businessuri chiar profitabile. Tânărul consilier judeţean controlează două afaceri – una specializată în vânzarea de şeminee, alta în curăţarea coşurilor de fum. Aşa încât veniturile sale provin din propriile afaceri, de la stat încasând doar indemnizaţia de consilier.

Astfel, conform celei mai recente declaraţii de avere, Valentin Deaconescu împreună cu soţia sa au încasat anul trecut aproape 1,1 milioane lei din dividende la cele două firme ale familiei, la care se adaugă veniturile de peste 85.000 lei din chirii, cei doi având mai multe proprietăţi (apartamente şi spaţii comerciale) pe care le închiriază. De altfel, în ultimul an, consilierul judeţean Valentin Deaconescu a mai cumpărat un apartament în Piteşti, numărul acestora ajungând în prezent la patru.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

AFACERILE ARGEŞULUI în 2023. Toţi producătorii argeşeni din Top 10 sunt controlaţi de companii străine

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole