SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI – singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24

de | 12.08.2024 19:27 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Spitalul Județean de Urgență Pitești este singura și cea mai mare dintre principalele instituții medicale din județul Argeș și are o responsabilitate majoră în furnizarea serviciilor de sănătate pentru comunitatea locală și nu numai. În contextul evoluției continue a sistemului de sănătate și a creșterii așteptărilor publice, Spitalul Județean de Urgență a trebuit să se adapteze cerințelor unei societăți din ce în ce mai conștiente de drepturile și așteptările sale în domeniul sănătății și, astfel, implicit, s-a trecut la extinderea atribuţiilor ce revin structurilor medicale prin preluarea unor servicii medicale noi și dezvoltarea celor existente.

Aflat într-o continuă evoluție, ținând cont de complexitatea activității și a numărului de cazuri critice care se tratează în cadrul spitalului, orientarea a fost îndreptată spre asigurarea promptitudinii actului medical, a calității acestuia.

În perioada 18-22 septembrie 2023, Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost supus amplului proces de evaluare de către A.N.M.C.S. În urma vizitei de evaluare, spitalul a primit Raportul de evaluare, ale cărui concluzii relatează că nu au fost identificați indicatori critici, urmând că spitalul să primească certificatul de acreditare.

spitalul judetean - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24

Spitalul Județean de Urgență Pitești este cea mai mare unitate sanitară de utilitate publică din județ, care asigură servicii medicale în regim de permanență, pentru pacienții din Argeș, dar și din vecinătate.

Unitatea dispune de o capacitate de 891 paturi de spitalizare continuă, precum şi un număr de 60 paturi de spitalizare de zi, reprezentând singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24.

Structura organizatorică este complexă, cu multiple specialităţi şi servicii, unele dintre acestea fiind unice în judeţ şi chiar în regiune: hematologie, nefrologie, neurochirurgie, chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă precum şi compartimentul de arşi.

Cu cea mai complexă structură de secții și specialități, Spitalul Județean Argeș poate asigura toate nevoile în materie de sănătate și îngrijire ale populației.

21 de linii de gardă! Două dintre ele, la ATI!

De mai bine de jumătate de an, SJU Pitești a introdus a doua linie de gardă pentru Secția de Anestezie și Terapie Intensivă! Ținând cont de complexitatea activității și a numărului de cazuri critice care se tratează în cadrul spitalului, pentru asigurarea promptitudinii actului medical, a calității acestuia, dar și pentru a preîntâmpina apariția sindromului epuizării profesionale în rândul medicilor ATI, conducerea unității a întreprins toate demersurile necesare pentru înființarea celei de-a doua linii de gardă. Astfel, SJUP – singura unitate sanitară din județ care a asigurat în permanență continuitatea actului medical prin linii de gardă, inclusiv pentru ATI, Laborator de analize medicale și Laborator de radiologie și imagistică medicală, are două linii de gardă ATI, după ce, pe 10 februarie a.c., Ministerul Sănătății a transmis avizul cu privire la această suplimentare.

În prezent, Spitalul Județean de Urgență Pitești are aprobate, cu avizul Ministerului Sănătății, 21 de linii de gardă. Totodată, în această perioadă, SJU Pitești s-a preocupat pentru asigurarea resursei umane, necesare desfășurării actului medical în condiții optime, astfel s-au organizat și desfășurat concursuri pentru ocuparea posturilor vacante pentru personal medical.

Medici noi, în specialitățile deficitare

dotari 1 - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24 dotari 2 - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24 operatii 1 - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24

Prioritate zero – dotarea cu aparatură medicală modernă și echipamente de top

Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost dotat cu aparatură medicală de performanţă în vederea creșterii gradului calității actului medical. De altfel, dotarea cu aparatură de înaltă performanță a constituit și constituie o prioritate, atât la nivelul Spitalului Județean de Urgență Pitești, cât și la nivelul Consiliului Județean Argeș, așa încât, în ultimii ani, au fost alocate fonduri substanțiale pentru achiziția de aparatură, care să asigure realizarea unor intervenții medicale inovative la cele mai înalte standarde.

Laborator de microbiologie medicală

Laboratorul de microbiologie medicală din cadrul SJU Pitești este o structură distinctă și a fost înființat în baza OMS nr. 1.608 din 14 iunie 2022. Prin PNRR, obiectiv „Dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, s-au achiziționat 4 echipamente de laborator specifice de ultimă generație. Acestea vor permite prelucrarea probelor biologice de microbiologie provenite de la pacienții internați în spital, dar și a celor prezentați în Ambulatoriul de Specialitate cu bilet de trimitere de la medicul de familie în regim gratuit.

Echipamentele de microbiologie vor permite creșterea volumului de lucru (nr. de analize lucrate), precum și reducerea timpului de prelucrare a probelor până la identificare și antibiogramă de la 72 de ore până la 24 de ore, permițând medicilor clinicieni instituirea tratamentului adecvat și personalizat fiecărei patologii identificate.

Totodată, aceste noi echipamente de laborator aduc plusvaloare actului medical, întrucât vor permite identificarea germenilor rezistenți (MDR) într-un timp mult mai scurt decât metodele standardizate de microbiologie, ceea ce, cu certitudine, vor conduce la limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Cel mai performant computer tomograf din județ

Spitalul dispune de dotări corespunzătoare pentru a-şi desfăşura activitatea la nivelul standardelor europene, având aparatură medicală de înaltă performanță. În anul 2019, a fost achiziționat cel mai performant computer tomograf existent la nivelul județului Argeș.

Enumerând doar câteva dintre cele mai importante echipamente, spitalul deține: 

  • două CT
  • RMN 
  • ecograf cu sistem ecoghidaj
  • ecograf 4D cu sondă liniară convexă
  • aparat radiografie digital
  • staţionar cu 2 detectori
  • echipament Roentgen staţionar pentru ecografii digitale, cu printer
  • sursă laser pentru litotriţie
  • videobronhoscop 
  • linie artroscopie 
  • aparat performant anestezie;
  • UPGRADE SMARTHPATH ALLURA CLARITY FD 10 şi sistem Valcono Core pentru sistem angiografie 
  • bronhoscop flexibil portabil 
  • electroencefalograf portabil 
  • staţie monitorizare USTACC cu 15 monitoare
  • ventilator terapie intensivă cu monitor 
  • platformă electrochirurgicală cu dublă tehnologie bipolară şi ultrasunete, precum şi multiple echipamente și accesorii necesare desfăşurării activităţii.

Intervenții chirurgicale cu tehnică modernă la Urologie

Sala de Urologie a Blocului operator al SJU Pitești a fost dotată cu o linie urologică endoscopică de ultimă generație, care permite efectuarea în condiții de maximă siguranță și confort a intervențiilor chirurgicale la nivelul aparatului urinar (uretră, prostată, vezică urinară, ureter, rinichi) fără a fi necesară operația clasică ce presupune incizie.

Datorită aparaturii medicale de top achiziționate prin PNRR acum, se scurtează perioada de spitalizare, scade incidența infecțiilor nosocomiale și a altor infecții și crește reinserția socială și confortul medical al pacientului. Astfel, calitatea serviciilor medicale oferite în cadrul secției Urologie a devenit net superioară.

Elvis Botu interventie - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24

EXPERIENȚĂ ÎN LINIA ÎNTÂI A SOLUȚIILOR PENTRU SĂNĂTATE

» 12 săli de operație. 7.000 de intervenții chirurgicale într-un an!

În cadrul spitalului sunt organizate și funcționează, în prezent, 11 săli de operaţie (plus o sală de mici intervenții în Secția ORL), în care, în decursul unui an, au fost efectuate aproximativ 7.000 de intervenții chirurgicale. Pe lângă faptul că aceste intervenții au salvat vieți, multe dintre ele au fost premiere la nivel județean și unele, chiar la nivel național.

Blocul Operator al Spitalului Județean de Urgență Pitești a beneficiat în ultimele luni de dotări cu echipamente medicale de înaltă performanță (2 linii laparoscopice 3D, turn complet de endoscopie urologică, electrocautere cu sigilare vasculară avansată, sterilizatoare cu abur și cu plasmă de ultimă generație, roboți cu dublă tehnologie UV și ozon pentru sterilizarea sălilor de operație) ce au făcut posibilă efectuarea de intervenții chirurgicale la standardele europene de performanță din marile clinici de chirurgie.

Practic, la acest moment, în afara transplantului hepatic, acum se pot efectua toate tipurile de intervenții chirurgicale complexe din sfera chirurgiei generale, medicii nemaifiind nevoiți să redirecționeze pacienții către alte spitale din țară. Vorbim astfel despre diversificarea intervențiilor laparoscopice pentru patologii complexe de tip tumoral oncologic sau patologii inflamatorii-infecțioase.

După achiziționarea noilor turnuri de laparoscopie au putut fi efectuate intervenții chirurgicale cu grad crescut de complexitate. S-au efectuat cu succes atât operații din sfera oncologiei digestive – hemicolectomii drepte, colostomii, amputație de rect -, cât și din sfera ginecologică – chisturi de ovar, histerectomii.

WhatsApp Image 2024 08 09 at 10.06.14 2 - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24

ASISTENȚĂ MEDICALĂ DE SPECIALITATE ÎN AMBULATORIU

În cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Pitești se oferă servicii în următoarele specialități: 

  • alergologie
  • boli nutriție/diabet
  • chirurgie vasculară
  • chirurgie plastică
  • chirurgie generală
  • cardiologie 
  • dermatologie 
  • endocrinologie
  • gastroenterologie
  • obstetrică-ginecologie
  • medicină internă
  • nefrologie 
  • neurologie 
  • neurochirurgie
  • oftalmologie 
  • stomatologie medicală
  • ortopedie 
  • ORL 
  • pneumologie
  • psihiatrie
  • reumatologie, hematologie, ortodonție, urologie, chirurgie dentoalveolară 
  • chirurgie orală și maxilo-facială 
  • tehnică dentară, medicina muncii 
  • recuperare, medicină fizică și balneo
  • boli infecțioase 
  • endoscopie bronșică 
  • psihologie.

Pentru detalii despre programări, documentele necesare pentru consultații gratuite, costuri/tarife, program medici, pacienții sunt rugați să sune la Informații ASS – Tel: 0248.286.099 sau să acceseze pagina de Interne a spitalului în secțiunea Ambulator integrat.

ARGEȘENII POT SĂ-ȘI FACĂ RMN ŞI ANALIZE GRATUIT LA SJUP!

Laboratorul Radiologie și Imagistică medicală al SJU Pitești deserveşte pacienţii internați, pe cei care se prezintă la UPU, dar și pe cei care se adresează direct laboratorului, pentru investigații contra cost.

Examenele RMN se pot efectua și în baza biletelor de trimitere decontate prin CAS.

Pentru informații și programări, există numărul de telefon 0248.287.150, de luni până vineri, în intervalul orar 13:00 – 15:00. Detalii cu privire la lista completă serviciilor oferite pot fi regăsite pe site-ul instituției: www.sjupitesti.ro, secțiunea Spital.

De asemenea, în cadrul SJU Pitești puteți beneficia de o gamă extinsă de analize de laborator, gratuit, în baza biletului de trimitere și a unei programări prealabile sau contra cost.

Laboratorul de analize, în baza contractului încheiat cu CAS, deservește – pe lângă pacienții internați în spital – și pe cei cu bilete de trimitere. Așadar, argeșenii pot să-și facă analizele GRATUIT la SJUP.

Programările pentru recoltări se realizează la numărul de telefon 0248.287.150, interior 293, de luni până vineri, în intervalul 8:00 – 10:00. Detalii suplimentare pot fi găsite accesând www.sjupitesti.ro – Laborator Analize Medicale.

investitii 1 - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24 investitii 2 - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24 investitii 3 - SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI - singurul spital din județ care asigură asistența medicală completă 24 de ore din 24

OBIECTIV: DEZVOLTAREA ȘI MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII SPITALICEŞTI

Proiecte implementate

►Extindere și dotare spații de Urgență și amenajare incintă Spital Județean de Urgență Pitești este un obiectiv de investiții ce constă în extinderea UPU cu un corp nou, adiacent clădirii existente, dotarea acestuia, precum și realizarea legăturilor dintre corpul nou și cel vechi, pentru asigurarea circuitelor funcționale, valoarea totală a investiției este de 12 962 573 lei. La acest proiect lucrările sunt finalizate 100% , urmând a se efectua recepția la terminarea lucrărilor, deci în prezent suntem în faza de recepție.

Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al SJU Pitești este un alt obiectiv important, investiția vizând realizarea unui nou corp de clădire în suprafață construită de 315,28 mp. În acesta, vor funcționă cabinetele și sălile de tratament relocate din construcția veche sau nou-înființate, pentru următoarele specialități: urologie, chirurgie generală și toracică, cardiologie, oftalmologie, nefrologie, neurologie, O.R.L., chirurgie plastică, ginecologie, medicină internă, chirurgie vasculară și diabet.

Și la acest proiect lucrările sunt finalizate 100%, urmând a se efectua recepția la terminarea lucrărilor, deci în prezent suntem în faza de recepție.

Construire corp clădire nou la SJUP este un obiectiv de investiții aflat în curs de finalizare, prin care se urmărește:

  • realizarea unei construcții moderne, care să cuprindă atât saloane, cât și un bloc operator cu 4 săli de operații, pentru intervenții chirurgicale noi, de tipul celor cardiovasculare sau pentru proceduri de electrofiziologie, implantare de defibrilatoare ori stimulatoare, conferind o oportunitate și pentru dezvoltarea programului de recoltare de organe și transplantologie;

  • realizarea unei Unități de Arși, care dispune atât de o sală de operație dedicată, cât și de 5 saloane cu câte 2 paturi, o rezervă cu un pat, sală de mici intervenții, încăperi și anexe;

  • dezvoltarea activității de diagnostic și tratament în bolile cardiovasculare și posibilitatea de includere a Laboratorului de Angiografie din cadrul SJUP;

  • soluție pentru intervenție în patologia cardiovasculară de urgență în timp util;

  • scăderea numărului de zile de așteptare pentru realizarea unor evaluări și tratamente medicale.

Proiecte de viitor

►„Achiziție de echipamente software, hardware și IT”

Unitatea a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea actului medical prin reducerea timpilor de așteptare și facilitarea activității medicale și administrative. În acest sens vor fi accesate fonduri pentru achiziția de echipamente software, hardware și IT, în baza unui proiect finanțat prin PNRR.

În baza noului proiect, a cărui valoare se ridică la 3.273.500 lei (fără TVA), unitatea sanitară vă fi dotată cu echipamente IT moderne. Proiectul a fost aprobat în data de 21.05.2024 conform adresei MS nr. 5017/21.05.2024. La momentul prezent, SJU Pitești se afla în așteptarea semnării contractului de finanțare.

Laborator de radioterapie

Acest proiect finanțat prin PNRR vizează realizarea unei construcţii cu 5 niveluri, amplasate în zona de sud-est a secţiei de Oncologie a SJU Piteşti și dotarea acesteia cu aparatură specifică radioterapiei. Valoarea acestei investiții este de 93.545.424,35 de lei. La acest moment proiectul se află în faza de evaluare a propunerilor tehnice pentru achiziția de execuție lucrări.

Consolidare și reabilitare

Finanțat prin PNDL, proiectul urmărește, în principal, consolidarea a 4 din cele 9 corpuri de clădire care formează construcția aferentă sediului central și reabilitarea celorlalte 5, precum și refacerea instalațiilor, recompartimentarea saloanelor (2-3 paturi/ salon și grup sanitar propriu), achiziția de echipamente medicale, aparatură și dotări.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Angiograful de la Spitalul Județean de Urgență Pitești funcționează din nou!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare: