(Video) Argeș – Constantin Dulcan, omagiat de fostul președinte al României 

de | 15.08.2024 17:30 | Importante, Județean, Lifestyle

Renumitul profesor Dumitru Constantin Dulcan a fost omagiat astăzi în Argeș, în localitatea natală. Alături i-a fost colegul de bancă din liceu, fostul președinte. Emil Constantinescu.

Constantin Dulcan
Fostul sediu al primăriei din localitatea Lunca Corbului din județul Argeș este, începând de astăzi, punct de reper pentru toți cei care trec prin satul Mârghia, localitatea natală a profesorului Dumitru Constantin Dulcan. După ce a plecat din sat, Dulcan a fost la cel mai bun colegiu din Pitești, coleg de bancă cu viitorul președinte Emil Constantinescu.
Constantin Dulcan
Fostul președinte a fost alături de Dumitru Constantin Dulcan la inaugurarea Casei de creație care îi poartă numele.
Memoria este cea care se opune uitării. Și faptul că anumite cuvinte spuse în anumite momente rămân este un transfer nu numai al inteligentei dar și al constiintei pentru că au fost momente care au fost spuse, clipe dificile, clipe grele și care în timp își dovedesc validitatea.
Pentru mine faptul că sunt aici alături de fostul meu coleg de ani de clasă și de bancă la liceu cu care am rămas prieten toată viața, este o mare bucurie pentru că el a confirmat și a depășit toate speranțele noastre și este o mândrie pentru seria noastră, pentru cei care mai suntem și pentru cei care nu mai sunt.”, a declarat fostul președinte.
În acest stadiu se află acum acte importante, începând de la monografia localității și imagini unicat, până la documente semnate de fostul președinte Emil Constantinescu.

Profesorul a declarat că această casă de creație are o importanță culturală, o importanță istorică.

Datorăm toate aceste lucruri acestei asociații Pro Civice Mârghea care este creația în primul rând a unui colonel în rezervă, Nicolae Jianu și a unui comitet de oameni de mare suflet și de mare calitate care au repus acest sat pe harta lumii, ceea ce mi se pare a fi un lucru de excepție.

 

 

Ei bine această casă care este opera noastră a tuturor, pentru că era o Primărie deja părăsită, poartă numele meu dar asta nu înseamnă că e proprietatea mea ci este un centru, un focar de cultură în care noi urmarim sa creem o cultură populara, să reînviem cultura populară”, a declarat renumitul profesor Dumitru Constantin Dulcan

Constantin Dulcan

Dumitru Constantin Dulcan este un medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filozofică și metafizică. Acesta este cunoscut în special pentru lucrarea Inteligența materiei, publicată în România sub o formă cenzurată în perioada comunistă, dar republicată integral și cu adăugiri după Revoluția din 1989, potrivit Wikipedia.

Suntem aici, în acest colţ de Univers, expresia ultimă a evoluţiei. Mâna unui arhitect inteligent şi nevăzut ne-a desprins din lut şi ne-a construit după un plan din care transpare unicitatea sursei, treaptă cu treaptă, până la nivelul creierului capabil să se gândească pe sine.

 

Tot ceea ce s-a întâmplat pentru noi s-a întâmplat. Suntem rezultatul tuturor evenimentelor fericite şi triste care ne-au precedat şi cauza celor ce ne vor urma.

 

Noi suntem cei ce lăsăm în urmă splendorile spiritului şi ruinele nimicniciei, pentru că omul este singura fiinţă de pe Terra căreia i s-a dat să se implice în demersul naturii prin extensia inteligenţei lui. Aceasta este responsabilitatea sa de a fi. Omul nu poate trăi pur şi simplu, nu poate avea doar o existenţă pasivă. Cu sau fără voia sa, el se implică în fizica Universului. Prin gânduri, prin acţiune, prin faptele sale bune, prin faptele sale rele. Când adevărul acesta ne va pătrunde, abia atunci, în clipa astrală a devenirii noastre, se va aprinde în noi lumina inteligenţei ce s-a regăsit pe sine după o lungă rătăcire pe cărări de Univers.”, precizează renumitul profesor în cartea „Inteligența Materiei”

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetainline.ro:

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Spunem ”La mulți ani!” pe 15 august?

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Lunca Corbului | Pitești

Ultimele articole