Nu scăpăm de caniculă! Noi avertizări de temperaturi extreme și disconfort termic ridicat anunțate de ANM

de | 19.08.2024 10:43 | Importante, Județean, Lifestyle

ANM a transmis mai multe avertizări de caniculă și disconfort termic ridicat valabile pentru ziua de azi, 19 august. Este vorba despre un cod galben, un cod portocaliu și chiar cod roșu de arșiță.

Codul galben vizează cea mai mare parte a țării. Printre județe afectate se află și județul Argeș.

Meteorologii anunță că valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat și caniculă în cea mai mare parte a țării, temperaturile maxime anunțate fiind între 33 și 36 de grade.

În ceea ce privește codul portocaliu transmis pentru azi acesta vizează sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei, nord-estul Moldovei.

Valul de căldură va persista în aceste zone pentru a șaptea zi consecutiv. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35 până la 38 de grade iar  minimele se vor situa între 18 și 23 de grade. Local vor caracteriza o noapte tropicală.

anm cod canicula

Cod roșu de caniculă  este anunțat în județele Timiș și Arad acolo unde valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat,
iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile minime se vor situa între 19 și 25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală, mai anunță ANM.

caniculă

În acest context amintim sfaturile medicilor adresate populației pe timpul caniculei. Iată care sunt :

  • este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară
  • senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  •  NU trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  •  trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  •  pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, i
  • dacă aveți aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
  •  persoanele care nu au aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, trebuie să petreacă 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, farmacii, biserică, magazine).
  • plecările între orele amiezii trebuie evitate dar în cazul în acre sunt necesare trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  •  evitaţi pe cât posibil activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
  • persoanele care suferă de anumite afecțiuni iși vor continua tratamentul conform indicațiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

 

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetoanline.ro:

Centrul Cultural Pitești. Evenimente anunțate pentru perioada 19-23 august

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Arad

Ultimele articole