Atenție la mustul aflat în proces de fermentare: pericol de intoxicare!

de | 02.09.2024 20:17 | Județean, Lifestyle

În fiecare toamnă, gospodarii își culeg roadele, iar după culegerea viilor, mulți dintre români pregătesc vinul. Din păcate, sezonul mustului face victime printre gospodari în fiecare an.

Astăzi, în județul Iași, a avut loc o tragedie în care doi oameni au fost găsiți căzuți într-un beci. Aceștia s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon provenit de la must. Este vorba de o femeie de 39 de ani și soțul ei, de 42 de ani.

Potrivit stirileprotv.ro, cei doi soți, din comuna Focuri, au fost descoperiți de o vecină care a sunat imediat la 112 pentru a solicita ajutoare. La fața locului s-au deplasat de urgență pompieri, echipaje medicale și polițiști.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru femeie. În ceea ce-l privește pe soțul acesteia, el a fost transportat de urgență la spital cu un elicopter SMURD.

Recomandările pompierilor

Fermentarea mustului poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate, din cauza acumulării de monoxid de carbon în beciuri sau spații închise. Reprezentanții ISU Argeș atrag atenția că, în lipsa oxigenului, dioxidul de carbon emanat în urma fermentației se transformă în monoxid de carbon, un gaz fără culoare sau miros care pune viața în pericol.

Pentru a preveni incidentele, cetățenii sunt sfătuiți să evite păstrarea mustului în spații închise, să asigure ventilarea adecvată a acestora și să controleze concentrația de oxigen din încăperi prin aprinderea unei lumânări. Dacă lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și încăperea trebuie părăsită imediat, transmit reprezentanții ISU Argeș.

Pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon în timpul fermentării mustului, ISU Argeș recomandă următoarele măsuri:

– Anunțați pe cineva că veți intra în încăperea unde fierbe mustul.
– Nu intrați în încăperea unde există deja o victimă fără echipament de protecție, deoarece este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră. Cei mai vulnerabili sunt persoanele cu probleme respiratorii, cardiace și neurologice.
– Sunați la 112 în orice situație de urgență.

Foto descriptiv: ziarpiatraneamt.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Atenție în trafic! Două transporturi agabaritice vor tranzita Argeșul

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Iași | Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”

Ultimele articole