Casa Națională de Pensii răspunde! De ce valoarea de pe talon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare a pensiei?

de | 16.09.2024 18:42 | Economic, Național

Casa Naţională de Pensii a transmis, încă de săptămâna trecută, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare. Mai precis, începând cu luna septembrie, pensionarii care au primit decizia de recalculare a pensiei vor observa modificări importante în cuantumul pensiei nete, mai ales pentru cei care depășesc pragul de impozitare de 2.000 de lei. În acest context, se disting două situații principale: pe de o parte, pensii recalculare care au depășit acest prag, cu reținerea impozitului de 10% asupra sumei excedentare, iar pe de altă parte, situații în care cuantumul pensiei brute rezultat din recalculare poate fi diferit de cel primit anterior, iar diferențele vor fi compensate în lunile următoare.

Casa Națională de Pensii a venit, săptămâna trecută, cu precizări referitoare la cuantumul net al pensiilor primate după recalculare

  • ”În cazul pensionarilor care au primit decizia de recalculare iar pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare se disting două situații:
  1. Pensii care după recalculare au depășit pragul de 2.000 de lei și pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat și reținut impozitul de 10% păentru suma care depășește 2.000 lei.

Ca și până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăsește și pe talonul de pensie, iar în situația în care cuantumul brut depășește plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menționează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menționat distinct.

Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024!

  • Aceste aspecte pot fi observate din analiza deciziei și a talonului de pensii din fotografiile 1 și 2, în care de la o pensie netă de 1.900 de lei se ajunge, prin recalculare, la o pensie brută de 3.132 de lei, respectiv o pensie netă de 3.019 lei, după reținerea impozitului de 113 lei.

2. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situații în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună”, arată cei de la Casa Națională de Pensii.

De asemenea, se mai arată că în aceste cazuri, diferențele cuvenite între pensia recalculată și pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusive pentru luna septembrie.

Sursă foto: FB Casa Nationala de Pensii

Potrivit exemplului dat de Casa Națională de Pensii în care, deși pensia rezultată după recalculare a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, pensionarul a primit în luna septembrie aceleași drepturi aferente lunii august: respectiv 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensia netă și impozit reținut de 247 lei: ”Așa cum am menționat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească și diferența cuvenită pentru această lună”.

Foto descriptiv. Sursă. foto: pexels.com și FB Casa Nationala de Pensii

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Profesorii pot folosi primele de carieră didactică până în octombrie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole