Creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă în România

de | 17.09.2024 09:06 | Național, Eveniment

Nici bine nu a început școala că deja spitalele și medicii de familie din România se confruntă cu o explozie de cazuri de tuse convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse măgărească.

Potrivit antena3.ro, zeci de copii au ajuns la spital cu simptome severe de infecții respiratorii, iar medicii avertizează că situația poate degenera într-o epidemie. La Spitalul Marie Curie din Capitală, peste 70% dintre copiii care s-au prezentat la UPU aveau infecţii respiratorii sau probleme digestive.

Medicii sunt îngrijorați

Specialiștii subliniază că tusea convulsivă se răspândește rapid, fiind o boală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave precum pneumonia sau encefalita.

Tusea convulsivă parcă copiază așa un pic tabloul pe care l-a avut anul trecut rujeola. Nu avem, deocamdată, declarată epidemie de tuse convulsivă, însă cazurile sunt foarte multe”, a afirmat Alina Anothe, medic UPU Spitalul Marie Curie.

În acest an, unii medici spun că au consultat mai multe cazuri cu tuse convulsivă în rândul copiilor, decât au consultat în ultimii 35 de ani. Nu a fost declarată oficial epidemie, însă cazurile sunt în creștere, iar sezonul de infecții respiratorii se anunță îngrijorător.

În prezent avem cazuri izolate de gripă, ceea ce ne duce cu gândul la un sezon care ar putea să fie serios, mă refer la sezon de gripă sau de infecții respiratorii”,  a transmis medicul infecționist Adrian Marinescu.

Vaccinarea, o soluție esențială

Medicii recomandă insistent vaccinarea împotriva gripei, care poate ajuta și la prevenirea tusei convulsive. Din păcate, unii părinți au ezitări în ceea ce privește vaccinarea, ceea ce contribuie la creșterea numărului de cazuri.

Copiii care nu au fost vaccinați niciodată în viață împotriva gripei și au sub opt ani trebuie să înceapă schema de vaccinare, pentru că la această categorie se administrează două doze din vaccinul intramuscular, astfel încât în octombrie să primească a doua doză și la sfârșitul lunii octombrie să aibă protecția obținută.”, transmite Gindrovel Dumitra, medic de familie

Situație gravă și în Europa și China

Problema tusei convulsive nu este doar în România. În Europa, în ultimul an, au fost raportate peste 100.000 de cazuri, în timp ce în China, numărul cazurilor a crescut de zece ori în primele luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Medicii avertizează că este esențial să fie luate măsuri rapide pentru a preveni răspândirea acestei boli periculoase, mai ales în rândul copiilor.

Foto descriptiv istockphoto.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la jumătatea lunii octombrie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: China