Cei mai mulți români l-au comandat în aprilie.”Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate!”

de | 20.09.2024 09:55 | Național, Lifestyle

Românii au o mare afinitate pentru gyros, conform datelor furnizate de platforma Glovo și citate de unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic. Plecând de întrebarea ”Gyros sau șaorma?” și pe baza datelor din analiza Glovo, nutriționistul explică, într-o postare publicată pe pagina de Facebook, că în concluzie, românii iubesc mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat.

Gyros-ul este frecvent ales pentru cina de seară, 1 din 3 comenzi fiind realizate între orele 18:00 și 20:00. Cele mai multe comenzi au loc vinerea, iar 20% dintre acestea sunt plasate în weekend. În ceea ce privește tipurile de gyros, cel cu carne de pui este cel mai popular, urmat de cel cu carne de porc. Se pare că primăvara este sezonul de vârf pentru comenzile de gyros, cu un interes special în luna aprilie. De asemenea, pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, s-a înregistrat un număr record de comenzi.

”Gyros sau șaorma?

Potrivit datelor Glovo, platforma care oferă acces la o varietate mare de produse, românii sunt cei mai avizi consumatori de gyros, un preparat tradițional din bucătăria grecească. Depășind capitale precum Belgrad sau Sofia, bucureștenii și orădenii au comandat în ultimul an cele mai mari cantități de gyros.

Gyros-ul, sărbătorit anual pe 1 septembrie, este ales frecvent pentru masa de seară, 1 din 3 Gyros fiind comandat în intervalul orar 18:00-20:00. Cele mai multe comenzi sunt înregistrate vinerea, iar peste 20% dintre comenzi sunt plasate pe durata weekend-ului. În ceea ce privește compoziția, varianta cu carne de pui este cel mai consumat sortiment, fiind urmat de porc.

Raportat la datele din ultimul an, cele mai multe comenzi de gyros sunt înregistrate în sezonul de primăvară, în mod special în luna aprilie. Cu toate acestea, pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, Glovo a înregistrat cel mai mare număr de comenzi de gyros la nivel national”, a povestit Mihaela Bilic.

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

”Mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american”

Potrivit sursei citate, un utilizator din Constanța deține titlul de cel mai mare fan al gyros-ului în România, cu 170 de porții comandate în ultimul an (aproximativ 14 gyros pe lună), în timp ce un alt utilizator din Suceava a efectuat cea mai scumpă comandă, plătind 2.000 lei pentru un gyros.

”Titlul de cel mai mare fan gyros din România îi revine unui utilizator din Constanța care, în ultimele 12 luni, a comandat în total 170 bucăți, în medie 14 gyros/lună. Pe de altă parte, un utilizator din Suceava deține recordul de cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 lei pe o singură comandă cu gyros.

Ce concluzii să tragem din această analiză? Că iubim mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat. Ce să fie mai bun decât un sandviș generos cu carne rotisată și bine condimentată, legume, sosuri și cartofi prăjiți! Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (oregano și cimbru) par a fi  mai apreciate de români, față de varianta cu vită/miel și condimentele orientale din șaorma.

Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți. Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de BIG este promovat”, a concluzionat nutriționistul Mihaela Bilic în postarea publicată pe pagina de Faceook.

Foto descriptiv. Sursă foto: pexels.com și FB Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonlie.ro:

Producătorii agricoli și meșterii populari sunt așteptați la Mioveni!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Belgrad | Constanța | Mihaela Bilic | Mioveni | Suceava

Ultimele articole