ARGEȘ. Sancțiuni și dosare penale în urma acțiunilor de combatere a delictelor silvice desfășurate de polițiști

de | 22.09.2024 14:43 | Județean, Eveniment

Polițiști argeșeni și specialiști silvici au acționat în acest sfârșit de săptămână pentru combaterea delictelor silvice pe raza județului nostru iar în urma verificărilor, au fost constatate 8 contravenții, au fost întocmite două dosare penale și a fost confiscată cantitatea de aproape 20 de mc de material lemnos.

Echipe alcătuite din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și ai Direcției Silvice Argeș, și cu personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică din cadrul ocoalelor silvice din județ, se arată într-un comunicat al IPJ Argeș.

Au fost constatate în urma activităților nereguli la o exploatate foresteiră, precum și la la două societăți comerciale cu activitate în domeniul silvic.Totodată au fost depistați 8 bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani, care au tăiat sau au transportat material lemnos cu autoutilitare, fără a respecta regimul silvic, respectiv fără a deține documente care să ateste proveniența legală a materialului lemnos, sau care justificau doar parțial încărcătura din mijloacele de transport.

În urma abaterilor de natură contravențională constatate, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, iar cantitatea totală de 19,862 metri cubi de material lemnos a fost confiscată.

Ca urmare a neregulilor, au fost întocmite și două dosare penale privind infracțiuni la Legea 46/2008

Polițiștii și specialiștii silvici continuă activitățile de verificare privind tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos.

Un exemplu dat de polițiștii argeșeni îl vizează pe un bărbat de 34 de ani, din comuna Cetățeni care a fost depistat de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Drăganu când transporta material lemnos cu o autoutilitară, pe raza comunei Drăganu, prezentând pentru verificări documente prin care justifica o cantitate de 5,385 mc material lemnos.

În urma neconcordanțelor dintre documentele prezentate și cantitatea ce se găsea în mijlocul de transport, cu sprijinul unui specialist silvic, a fost inventariat materialul lemnos, stabilindu-se că în mijlocul de transport se găsea volumul suplimentar de 0,62 m.c., peste ceea ce era înscris în avizul de însoțire.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, fiind aplicată sancțiune cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de material lemnos fără proveniență justificată legal, ce a fost predată reprezentanților ocolului silvic competent.

Un alt exemplu de abatere a avut loc în ziua de 19 septembrie atunci când polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș, împreună cu specialiștii Birpului Garda Forestieră Argeș din cadrulș Gărzii Forestiere Ploiești, au efectuat verificări la două societăți din localitatea Mihăești.

După verificările efectate prin compararea stocurilor scriptice din aplicația SUMAL 2.0 și stocul faptic ce se găsea în depozitul uneia dintre societăți, a rezultat că societatea nu deținea cantitatea de 8,53 mc material lemnos prelucrat, sub formă de cherestea de esență rășinoase.

În acest caz a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010R, iar materialul lemnos, cu o valoare de 7.642,88 de lei, a fost confiscat valoric.

Totodată la o altă societate din Mihăești, în urma comparării dintre stocurile scriptice din aplicația SUMAL 2.0 și stocul faptic, a rezultat că societatea deținea în plus cantritatea de 3,3 material lemnos prelucrat, sub formă de cherestea de esență rășinoase.

Societății respective i-a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010R, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților ocolului silvic competent teritorial.

Tot pe raza comunei Mihăești, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung, au verificat o exploatare forestieră, situată pe teritoriul administrativ al comunei Mihăești, suprafață ce face parte din Fondul Forestier Național – propiretate privată, unde este constituit un Act de punere în valoare.

În urma verificării s-a constatat că un număr de 12 arbori, din specia fag, au fost doborâți fără a avea aplicată ștampila mărcii silvice.

În acest caz a fost înregistrat dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, conform art. 107 din Legea 46/2008 – Codul Silvic, în care cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.

Aspecte legale transmise de polițiștii argeșeni

În contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0 privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, din 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.

Aceștia amintesc că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

 

Foto Vocea Vâlcii

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Bărbat din Poiana Lacului, reprezentant al unei societăți de transport – trimis în judecată!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Drăganu | Ploiești | SUMAL

Ultimele articole