Adrian Năstase: ”Iohannis vrea să urmeze modelul Iliescu din 2004”

de | 23.09.2024 10:57 | Politic, Național

Adrian Năstase spune, într-o postare pe blogul personal, că președintele Klaus Iohannis se roagă de ”ciuma roșie” să îl lase în Parlament. Acuzațiile fostului premier Adrian Năstase, vin după ce PNL a depus un proiect prin care vrea să îi permită lui Klaus Iohahnis să candideze în Parlament în timpul mandatului prezidențial.

Potrivit celor punctate de fostul premier Adrian Năstase, într-un posibil scenariu politic plin de ironie și contradicții, Klaus Iohannis își caută salvarea în Parlament, apelând la o formulă controversată inspirată din trecutul istoric al politicii românești: ”modelul Iliescu din 2004”. Provocarea acestui demers constă în a obține sprijinul celor de la PSD.

Sursă foto: și screenshot adriannastase.ro.

”După ce a fost viitor secretar NATO, fost viitor comisar pentru aparare in UE, după ce s-a ocupat in al doilea mandat să-si găsească o casă si un alt job care să-i asigure imunitatea pentru rezultatele meditatiilor, Iohannis incearcă acum să se „replanteze” in listele liberalilor. ”Faute de mieux…”

De aceea, Iohannis vrea să urmeze modelul Iliescu din 2004, model atacat la Curtea Constitutională de 54 de membri ai Aliantei PNL-PDL, intre care Crin Antonescu, Puiu Hasoti, Mona Muscă, si altii.

Ei considerau atunci (9 septembrie 2004) că prevederile art 5 din legea pentru alegerea Camerei deputatilor si a Senatului sunt neconstitutionale. Era vorba de textul „Presedintele României in functie la data alegerii camerei deputatilor si a Senatului, dacă se află in ultimile trei luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei aliante politice sau aliante electorale pentru obtinerea unui mandat de deputat sau senator”.

Iată că acum acest text devine constitutional in viziunea urmasilor Brătienilor!

Reluarea acestui text printr-o lege in Parlament, ca să treacă, ar avea nevoie insă si de voturile pe care să le dea inclusiv „Ciuma rosie”!”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Iată ce prevede proiectul PNL

Potrivit celor de la stiripesurse.ro, proiectul de lege pentru modificarea si completarea art.52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputatilor, precum şi pentru organizarea şi functionarea Autoritatii Electorale Permanente, are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Adrian Nastase și screenshot adriannastase.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Peste 750 de persoane salvate de pe munte în luna august

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Klaus Iohannis | NATO | Parlament

Ultimele articole