Învățăm din greșelile trecutului? Simpozionul PERT despre ”Experimentului Pitești – Reeducare prin tortură”

de | 27.09.2024 13:38 | Pitești, Administrație

Între 27 și 29 septembrie 2024, Piteștiul este gazda celui de-al XXIV-lea Simpozion Internațional PERT, dedicat complexului fenomen al ”Experimentului Pitești – Reeducare prin tortură”. Evenimentul, organizat de Fundația Culturală „Memoria” – Filiala Argeș, în colaborare cu numeroase instituții și organizații de renume, își propune să aducă în prim-plan o pagină întunecată a istoriei românești, explorând impactul acestui experiment inuman asupra supraviețuitorilor și familiilor lor, alături de o analiză a formelor de represiune din perioada dictaturilor comuniste.

Prin dezbaterile programate, simpozionul din acest an îşi propune să prezinte opiniei publice din ţară şi din străinătate atât aspecte privind criminalul experiment de „Reeducare prin tortură”, viața supravieţuitorilor şi a familiilor lor după acest experiment, „Organe, forme și aspecte de represiune a persoanei în perioada dictaturilor comuniste” din România şi din alte țări ale lumii, cât şi aspecte legate de Marea Unire din 1918 a provinciilor locuite de români.

Sursă foto: FB Primăria Municipăiului Pitești.

La evenimentul de deschidere a simpozionului, organizat în sala de spectacole a Filarmonicii Pitești, a fost prezent viceprimarul municipiului Pitești, Gelu Tofan, care a exprimat susținerea și aprecierea municipalității piteștene pentru activitatea de cercetare și publicistică pe acest subiect, precum și pentru acțiunile și evenimentele organizate în scopul educării și conștientizării în rândul generației tinere, prin cunoașterea istoriei.

”Suntem împreună pentru a reflecta asupra uneia dintre cele mai întunecate pagini ale istoriei noastre – Experimentul Pitești!

Este datoria noastră să nu uităm această oroare, să ne onorăm victimele și să învățăm din greșelile trecutului pentru a construi un viitor mai drept și uman.

Vă mulțumesc pentru implicare și pentru că sunteți parte din acest demers de conștientizare și memorie colectivă.

Felicitări onorabilului profesor Ilie Popa pentru toată activitatea de cercetare și toată publicistica pe acest subiect!”, a transmis viceprimarul Gelu Tofan.

Sursă foto: FB Primăria Municipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Întâlnire de lucru la Consiliul Județean Argeș: Viitorul zonei montane, pe masa autorităților

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: GELU | Gelu Tofan | Pitești | Primăria Municipiului Pitești

Ultimele articole