- Târgul este organizat în perioada 27 – 29 septembrie, la Muzeul Golești
- Intrarea este liberă!
- Program de vizitare – 10.00 – 20.00
A treia ediție a Târgului de meșteșuguri și produse tradiționale „Rod cu Spor” organizată de Consiliul Județean (CJ) Argeș la Muzeul Golești reunește 90 de producători și meșteri populari din 6 județe ale țării. Târgul a fost deschis vineri în prezența ministrului Muncii și Solidarității Sociale Simona Bucura-Oprescu, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, directorul general AFIR Ștefan Constantin, precum și alți invitați de seamă.
Bogăția acestei toamne și pământul nostru roditor fac ca și în acest an la Golești să avem din belșug fructe, legume, carne, produse de panificație și must, dar și produse de artizanat și costume populare. Astfel, potrivit informării publicate pe pagina de Facebook a CJ Argeș, alături de conducerea Consiliului Județean Argeş, de președintele Ion Mînzînă și vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, au fost ministrul Muncii și Solidarității Sociale Simona Bucura-Oprescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Florin Barbu, fostul ministru Petre Daea, directorul general AFIR Ștefan Constantin, academicianul Gheorghe Păun.
”Învățați-vă copiii să iubească România”
„Rod cu Spor este un eveniment care tinde să devină eveniment simbol pentru noi, pentru județul Argeș. Învățați-vă copiii să iubească România, noi astăzi aici asta încercăm. Să ne învățăm copiii să iubească produsele românești, ne învățăm copiii să iubească meșteșugurile noastre, pentru că numai așa cred că putem avea un viitor în ceea ce înseamnă marea construcție europeană, păstrându-le tradițiile, obiceiurile fiind alături de copiii noștri în acest demers de a face din România acea țară minunată la care visăm cu toții. Dumnezeu să ne ajute! Mulțumim tuturor participanților, domnilor parlamentari, domnilor primari, gazdei noastre de la Muzeul Golești, domnului primar al localității Ștefănești care păstorește această localitate, colegilor din Consiliul Județean care s-au implicat în acest demers”, a spus, în deschidere, președintele Ion Mînzînă.
”Sunt meserii și obiceiuri pe care nu trebuie sa le pierdem”
„Cea mai mare bucurie pentru mine este să fim astăzi acasă împreună și să ne reîntâlnim la Muzeul Golești, un loc emblematic pentru istoria și cultura României. Îl felicit pe președintele Ion Mînzînă și Consiliul Județean pentru ideea pe care eu o consider extraordinară de a organiza acest eveniment anual aici și nicăieri în altă parte! Poate exista rod cu spor fără muncă și credință? Împreună noi, românii, ne bazăm existența pe muncă și pe credința nostră strămoșească. Ambiția mea ca ministru al Muncii este să reușim și datorită economiei sociale să reînvie meșteșugurile, să ne reîndrăgostim de meserii. Sunt meserii și obiceiuri pe care nu trebuie sa le pierdem. Trebuie să le punem împreună în valoare. Iar pentru asta, cu muncă, cu determinare, cu bani europeni și având de fiecare dată guverne potrivite și la nivel local, și la nivel județean, și la nivel național sigur vom reuși să ducem mai departe ceea ce este bun în România. Să fie cu rod și spor pentru toți cei care muncesc! Să fie cu spor binecuvântat pentru fiecare dintre noi”, a mărturisit ministrul Simona Bucura-Oprescu,potrivit informării publicate.
”Trebuie să susținem în continuare aceste obiceiuri”
“Mă bucur să fiu astăzi în mijlocul producătorilor români. În mijlocul meșteșugarilor români. Pentru că trebuie să susținem în continuare aceste obiceiuri, să păstrăm meșteșugul românesc și să-l transmitem copiilor și nepoților noștri. Îl felicit pe domnul președinte Ion Mînzînă pentru acest eveniment. Este un om de administrație și cred că se cunoaște și s-a văzut acest lucru. Anul acesta Guvernul Ciolacu a luat o decizie istorică: Ministerului Agriculturii i s-a alocat 2% buget din PIB-ul României. În acest buget se regăsesc toate proiectele pentru fermierii români, pentru producătorii români și, bineînțeles, sunt și fonduri europene cu destinație prin programul național strategic direct către meșteșugari și către producătorii români. Mult succes în continuare și să rămânem uniți pentru România!”, a precizat ministrul Agriculturii Florin Barbu, potrivit sursei citate.
“Aici, în Argeş, președintele Ion Mînzînā are această vigoare a interesului național, a preocupării statale, a dragostei față de pământ și față de oameni. Prin ceea ce face, pentru că pune față în față pe cei ce trudesc pământul cu cei ce cumpără, pentru că îi promovează și susține meșteșugurile și tradițiile românești, îl asigur de tot respectul meu. Aceleași respect pe care l-am avut întotdeauna îl transmit și truditorilor pământului, producătorilor noștri din agricultură”, a precizat Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, potrivit informării publicate.
Alături de expozanți și producători au fost și senatorii Cristina Stocheci și Ovidiu Puiu, deputatul Nicolae Pavelescu, primari, consilieri județeni și locali.
Tărgul de meșteșuguri și produse tradiționale ROD CU SPOR este deschis în perioada 27 – 29 septembrie, la Muzeul Golești. Intrarea este liberă. Programul de vizitare: 10.00 – 20.00.
Programul artistic:
Sâmbătă, 28 septembrie, vor evolua artiștii Teatrului “Al. DAVILA” – CRISTINA NEACȘU, CRISTIAN LINCAN și MARIUS BĂLAN seara fiind încheiată cu un super spectacol al cunoscutului folkist MIRCEA BANICIU.
Duminică, 29 septembrie, este organizat un spectacol susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură de Cultură și Arte – Orchestra „Doina Argeșului”, Elisabeta Turcu, George Mărgineanu, Mihaela Chirițescu, Grațian Bădescu, Anușca, Mitică Tavă, Diana Lică Țițirigă, Vasia Oprea, Daniela Bărbuceanu, Dragoș Dinescu, Mădălina Lupu, Creola Stanciu, Grupul vocal „Flori Argeșene” și ansamblurile de dansuri „Doina Argesului ” și ” Doina Bascovului „.
Sursă foto: FB CJ Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
BeActive la Topoloveni. Peste 150 de elevi au sărbătorit Săptămâna Europeană a Sportului