Favoruri sexuale în schimbul unei avansări! Comandant militar, acuzat de trafic de influență

de | 29.09.2024 22:34 | Județean, Eveniment

Un locotenent colonel trecut în rezervă este acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) că a avantajat o subalternă în cadrul unui concurs pentru un post de subofițer de stat major la unitatea militară UM 02286 Bascov.

Potrivit hotnews.ro, bărbatul acuzat este Lt. col. Ionel Iordache, comandantul unității militare.

La sfârșitul anului 2022 a fost vacantat un post de „subofițer de stat major” la microstructura „Planificare și evidență” a Sectorului Depozitare întreținere și Verificări Metrologice al Depozitului 100 Carburanți Lubrifianți. Postul urma să fie ocupat prin transfer de la o altă structură a unității militare, condiția obligatorie de studii fiind „nivelul postliceal”.

Pentru a o ajuta pe subalternă să ocupe postul, deoarece nu îndeplinea cerințele inițiale, lt. Col. Iordache ar fi modificat condițiile de participare, reducând cerințele de studii de la postliceal la liceal.

Apoi a intervenit la comisia de selecție pentru ca aceasta să primească nota cea mai mare dintre cei șapte candidați.

Femeia, care ocupa funcția de sergent de artilerie, a obținut un punctaj net superior față de ceilalți șapte candidați. Angajata favorizată de comandant a fost notată cu 8.06, în timp ce ceilalți militari au obținut note cuprinse între 6.61 și 6.89.

A procedat (comisia – n.r.) astfel încât să se acorde respectivilor militari un punctaj (note de la 1 la 10) precis calculat pentru ca martora să obțină cea mai bună evaluare (notă) și, în final, să fie declarată câștigătoarea procedurii de transfer, ceea ce s-a și întâmplat, promisiunea fiind îndeplinită, cu consecința obținerii de către subordonata inculpatului a unei diferențe notabile de punctaj, față de ceilalți candidați”, arată procurorii în actul de sesizare a instanței

În urma notei obținute, femeia a fost promovată în funcția de subofițer de stat major.

Însă, după ce a obținut postul, ea a fost supusă avansurilor sexuale din partea lt. Col. Iordache, care i-ar fi cerut să vină „ZEN” la unitate, adică îmbrăcată civil și să-i permită atingeri intime.

Mai mult decât atât, înainte de a începe să îi facă avansuri sexuale, bărbatul i-ar fi cerut și sume de bani cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de euro.

A pretins favoruri de natură sexuală având ca sursă cele patru elemente ale comportamentului definit chiar de inculpat cu titulatura „zen” și constând în: 1. sosirea la muncă în ținută civilă, 2. sosirea la muncă cu părul desfăcut, 3. prezentarea de fotografii ce o surprind pe martoră în ipostaze din viața personală și 4. acceptarea unor atingeri fizice în diferite zone ale corpului, de natură intimă”, spun procurorii în actul de acuzare.

După patru luni de presiune, ea a decis să-l denunțe, înregistrând conversațiile pentru a aduna dovezi.

Comandantul contestă acuzațiile, afirmând că este o interpretare greșită a situației și solicită excluderea interceptărilor din dosar, pe motiv că ar fi fost obținute ilegal.

La jumătatea lunii iulie, Lt. col. Ionel Iordache, comandantul unității militare UM 02286 Bascov, a fost trimis în judecată de DNA – Secția militară, pentru infracțiunea de trafic de influență.

Cazul este în prezent pe rolul Tribunalului Militar București, iar un ultim termen în etapa camerei preliminare este programat pentru 1 octombrie.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Bilanțul ploilor de astăzi: efecte în 35 de localităţi din 16 judeţe

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bascov | București | DNA | Uiasca | Valea Ursului

Ultimele articole